Fidelity: "És probable que sigui la darrera gran pujada del BCE d'aquest cicle"

Segons les primeres valoracions, el BCE ha estat "menys agressiu"

César Vidal
Bolsamania | 27 oct, 2022 18:46
lagarde primerplano2022

Una de les frases del comunicat del BCE que ha tingut més impacte al mercat ha estat que l'organisme ha precisat que "ha aconseguit un avenç considerable en la reversió de l'orientació acomodatícia", per la qual cosa els inversors estan descomptant que la pròxima pujada de tipus dinterès serà, com a molt, de 50 punts bàsics.

"El principal canvi en el comunicat ha estat la supressió de la referència a les pujades de tipus a les 'pròximes reunions' i la declaració que el Consell de Govern havia fet 'progressos substancials' en la retirada de la política acomodatícia", afirma Anna Stupnytska, economista global de Fidelity International.

"Com que la decisió d'avui era àmpliament esperada, l'atenció se centra ara en la trajectòria dels tipus i en qualsevol decisió sobre contracció monetària (QT, per les sigles en anglès) a partir d'ara. El BCE continua enfrontant-se a una forta disjuntiva entre l'alta inflació, que segueix a màxims històrics, i el ràpid deteriorament de les perspectives econòmiques, amb una imminent recessió a l'horitzó", afegeix aquesta experta.

En aquest sentit, afirma que "és probable que la mesura d'avui sigui l'última gran pujada d'aquest cicle, seguida de petites pujades de tipus i una pausa més primerenca, o fins i tot l'abandonament de l'enduriment, en relació amb les expectatives. A causa de la multiplicitat d'elements en moviment, la incertesa al voltant de les perspectives macroeconòmiques europees continua sent molt elevada i dependrà fonamentalment de la magnitud i la composició de les respostes fiscals que, juntament amb l'evolució de l'euro i els diferencials perifèrics, determinaran la trajectòria del BCE a partir d'ara".

VISIÓ MENYS AGRESSIVA SOBRE LES PUJADES DE TIPUS

Per la seva banda, Hernán Cortés, soci fundador d'Olea Gestión i cogestor del fons Olea Neutral, comenta que "el comunicat transmet una visió menys agressiva quant a les properes i previsibles pujades de tipus d'interès. Avui, amb la pujada de 0,75%, el tipus oficial de dipòsit del BCE arriba a un 1,50%, sent-ne el tipus final esperat pel mercat un 2,50% al juny/setembre de 2023. Aquest tipus esperat pel mercat era aquest matí del 2,75 %, de manera que les paraules de Lagarde ho han baixat un 0,25%. Si fos així, el final de les pujades no estarà lluny”.

REACCIÓ DELS MERCATS

L'euro intenta mantenir la paritat enfront del dòlar després de les paraules de Lagarde. La divisa comunitària es deprecia un 0,56%, fins als 1,0019 dòlars. Per part seva, l'IBEX 35 avança un 0,46%, fins als 7.904 punts, amb el sector bancari cotitzant en negatiu després de la retirada de la liquiditat anunciada pel BCE.

Per la seva banda, els mercats de futurs han ajustat a la baixa la previsió sobre els tipus d'interès a la zona euro fins a nivells del 2,3% al març; i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins al 3,09%, mentre que la del bund alemany se suavitza al 2,03%.

contador