Londres, Berlín i París han tancat amb pujades de més de l'1%.
Rebot de l'IBEX 35 aquest dimecres, que tanca amb una pujada de l’1,06%, en la mateixa línia que els principals parquets europeus. Els mercats del continent han rebut bé que la Comissió Europea (CE) hagi complert amb el que es preveia en rebutjar el pressupost italià i obrir expedient sancionador al país. Tampoc l'IBEX ha respost negativament al toc d'atenció al Govern de Pedro Sánchez per part de Brussel·les, OCDE i FMI sobre la reducció del deute i les perspectives de creixement d'Espanya.
Colonial ha liderat el rebot a la Borsa de Madrid, i ha tancat amb una pujada de 3,01%, seguit per CIE Automotive (2,71%) i Inditex (2,49%). El valor més baixista ha estat Endesa (-2,64%), que aquest matí ha anunciat que retallarà el seu repartiment de dividends al 80% del benefici ordinari net atribuït el 2021. L’han seguit Naturgy (-1,22%) i DIA, que, després de liderar les alces durant les últimes sessions, avui ha tancat amb pèrdues del -1,13%.
El sector bancari ha cotitzat en verd liderat per Santander (+1,79%), que ha anunciat avui que ven un 2,3% d'OHL després de la seva fallida aposta sobre la constructora.
Al Mercat Continu, MásMóvil s’ha disparat després de comprar l'operador virtual Lebara per 55 milions i ha tancat amb una pujada del 6,91%. La plataforma europea de restaurants multimarca, alimentació i serveis digitals, AmRest, propietària entre d'altres de la popular franquícia La Tagliatella, no ha marcat preu en el dia de la seva estrena.
PUJADES SENSE IMPLICACIONS
L'analista de Bolsamanía, José María Rodríguez, ha restat importància a les pujades d'aquest dimecres i ha advertit que "el primer senyal de fortalesa de molt curt termini passa ara per anul·lar, o el que és el mateix tancar, el buit baixista d'aquest dimarts (9.006 punts)".
Els mínims de aquest dimarts, que són l'actual suport, segons l'analista, es corresponen amb un ajust del 61,8% de l'últim rebot. "El més interessant de la sessió és que les grans borses europees estan rebotant des de la zona de suport que presenten en els mínims d'octubre. I aquí és on hi ha la clau", ha indicat Rodríguez.
Segons l'analista, "qualsevol potencial figura de volta (d'implicacions alcistes) passa perquè, sí o sí, es respectin aquests mínims". A partir d'ara queda el més difícil: "saltar per sobre de les resistència que aquestes tenen en els màxims de principis de novembre", explica Rodríguez.
En definitiva, en paraules de l'analista de Bolsamanía "tenim els mínims d'octubre com a suport que cal respectar en tot moment i els màxims de principis d'aquest mes per, almenys, construir una petita figura de volta d'implicacions alcistes per al conjunt de les borses del Vell Continent".
BREXIT I WALL STREET
A Europa, Londres, Berlín i París han tancat per amb pujades de més de l'1%, el mateix dia durant el qual la CE ha complert amb el previst i ha rebutjat una altra vegada els pressupostos italians i ha iniciat un procediment que podria desembocar en una multa d'uns 3.500 milions d'euros, el 0,2% del PIB del país. L'únic damnificat per ara ha estat l'euro en la seva cotització enfront del dòlar. La moneda comunitària ha caigut a un mínim durant la sessió a prop dels 1,1350 dòlars.
Al costat de Itàlia hi ha més incerteses en el camí que fan difícil preveure un bon comportament a les places a curt termini. Encara que avui Wall Street estigui també rebotant, va tornar a viure ahir una sessió de descensos importants, mentre les tecnològiques segueixen sense travessar el seu millor moment i enmig de la incertesa que generen les tensions comercials entre la Xina i els Estats Units.
Tot això en una setmana atípica perquè cal recordar que demà, dijous, se celebra 'Acció de Gràcies' als Estats Units i Wall Street romandrà tancat. Divendres, quan té lloc 'Black Friday', les borses hi obriran només durant mitja sessió.
A tot això se sumen les tensions durant la setmana del Brexit. Els experts de Danske Bank reconeixen que el sentiment de mercat segueix sent feble enmig de les incerteses del Brexit, i apunten que Itàlia tornarà al centre d'atenció avui davant la decisió de la Comissió Europea.
Els analistes d’Oanda també reconeixen que el sentiment de mercat es manté feble. "Un altre començament de setmana preocupant als mercats amb una caiguda en el sentiment dels inversors. (...) Amb l'agressiva agenda comercial de Trump, el Brexit i Itàlia, i una altra sèrie de vents en contra, és difícil predir fins a quin punt es posaran malament les coses", assenyala Craig Erlam. "Ja estem a prop dels mínims d'octubre i en territori de correcció, fins i tot a prop del mercat baixista, en alguns casos com en el DAX", afegeix.