Naturgy, Iberdrola i Endesa han liderat les caigudes en el selectiu espanyol
L'IBEX 35 ha tancat pla (-0,04%; 9.098,90 punts), durant una sessió que finalment ha estat de transició. L'índex ha marcat un màxim intradia als 9.199 enters durant la primera part del dia, gràcies al canvi en el discurs del president de la Reserva Federal, Jerome Powell, que va parlar aquest dimecres a Wall Street i va propiciar alces de més del 2% a l'altre banda de l'Atlàntic. No obstant això, l'impuls inicial s'ha esvaït conforme ha avançat la sessió.
Des del punt de vista empresarial, els inversors estan pendents avui a Espanya de BBVA (+0,24%) després del nomenament d’Onur Genç com a conseller delegat. Aquesta designació suposa que l'entitat es reafirma en la seva aposta per Turquia, un mercat que no travessa pel seu millor moment.
A més, Telefónica (+0,33%) ha presentat el seu nou pla estratègic 'Reconnecta'. El seu president, José María Álvarez-Pallete, ha apostat pel creixement i la rendibilitat, en confirmar la seva aposta per la "simplificació dels actius, amb focus en augmentar el retorn del capital empleat".
Encara que un dels valors més alcistes ha estat Repsol (+2,02%). El petroli ha arribat a marcar nous mínims anuals, tot i que s'ha donat la volta. El cru Brent avança un 1,1% al tancament dels mercats europeus, fins als 59,43 dòlars. Hi ha rumors que l'OPEP i els seus socis revelaran una retallada de producció la setmana vinent, però Aràbia Saudita ja ha dit que no afrontarà aquesta retallada sola.
Altres valors alcistes de l'IBEX han estat CIE Automotive (+2,32%), Arcelor Mittal (+2,03%), Indra (+1,53%) i CaixaBank (+1,32%).
En negatiu, DIA (-9,24%) ha tornat a desplomar-se. Bolsamanía ha publicat que Norges Bank ha augmentat el nombre d'accions que manté en préstec als inversors baixistes. Però els principals llastos per a l'IBEX han estat les companyies elèctriques com Naturgy (-1,81%), Endesa (-1,63%) i Iberdrola (-1,4%), a més d'Inditex (-0,29%) i Santander (-0,26%).
A Alemanya, Deutsche Bank ha caigut un 3% després de conèixer que la policia ha investigat la seva seu a Alemanya per sospites de rentat de diners.
DISCURS DE POWELL
El discurs més 'dovish' de Powell, que curiosament es produeix en un moment en què no para de ser pressionat per Donald Trump perquè moderi el ritme de pujada de tipus, va propiciar les pujades en la renda variable i les caigudes en el dòlar. L'euro s'aprecia un 0,13%, fins a 1,1383 dòlars.
"Pel que fa als actius de risc, és important el que va dir Powell perquè subratlla que la Fed s'ha tornat més depenent de les dades i ja no està amb el pilot automàtic. Si l'economia global es debilita o la disputa comercial amb la Xina comença a impactar en l'economia nord-americana, la Fed està llista per canviar de rumb", assenyalen els experts de Danske Bank.
Des de Danske, però, adverteixen del risc de sobreinterpretar els comentaris de Powell i assenyalen que no es pot descartar que continuï amb el seu pla de pujades: una més el desembre i dues més el proper any, el març i juny.
D'altra banda, els experts recorden que una de les raons per les quals les accions van caure amb força l'octubre va ser precisament perquè Powell es va mostrar llavors més agressiu i existia el temor que la Fed pugés els tipus quatre vegades en 12 mesos. "Els inversors tenen ara molt menys por d'una política monetària més restrictiva", assenyala David Madden, analista cap de CMC Markets a Londres.
Powell és un dels protagonistes de la jornada. Els altres dos segueixen sent Trump i el president xinès, Xi Jinping, que ja ha acabat la seva visita a Espanya i posa rumb a l'Argentina, on dissabte es reunirà amb el mandatari nord-americà. Així mateix, se segueix parlant d'Itàlia i del Brexit. Mark Carney, governador del Banc d'Anglaterra, va parlar aquest dimecres i va advertir que un Brexit "desordenat" podria fer que l'economia caigués un 8% i que la lliura retrocedís un 25%.
Finalment, pel que fa a les dades macro, l'IPC d'Espanya es desploma el novembre fins a l’1,7% per la llum i les gasolines. A més, les vendes al detall es van disparar al nostre país l'octubre un 4,7%. A Alemanya, l'atur cau fins a mínims històrics el novembre.
ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35
"L'IBEX tanca la penúltima sessió de novembre lluny dels màxims del dia (9.199) i a les portes de la resistència dels 9.232 punts (últim màxim decreixent). Al més curt termini hem de saber que tenim un buit alcista als 8.917 punts que pot ser emplenat (almenys parcialment) durant les properes sessions. I per a dalt tenim els 9.232 punts", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Aquest nivell sembla important, a priori, ja que es tracta del setè màxim decreixent consecutiu des dels màxims de maig (10.291). I com hem estat comentant durant els últims dies, si volem deixar la porta oberta a la possibilitat que estiguem davant d’alguna cosa més que un simple rebot necessitem, almenys, deixar enrere la resistència que tenim a l'últim màxim decreixent. Confiem que els màxims d'aquest dijous (9.199) no sigui el vuitè màxim decreixent", conclou aquest expert.