L'IBEX (-0,31%) pateix l’advertència de beneficis d'Apple, però menys que la resta d'Europa

El selectiu espanyol es manté per sobre dels 8.500 punts

Nieves Amigo / Javier Melguizo
Bolsamania | 03 gen, 2019 10:03 - Actualitzat: 18:13
ep apple logo
MARCOPAKO Ï£¿ - Archivo

IBEX 35

11.967,900

17:35 27/09/24
0,12%
14,70

Al llarg de la sessió, els inversors no aconseguien decidir-se per comprar o vendre. Finalment, l'IBEX ha tancat amb una caiguda del 0,31%, fins als 8.523 punts, després d'haver coquetejat amb les pèrdues i els guanys durant tota la jornada. La resta d'Europa ha tancat amb retrocessos més grans (DAX: -1,49%; CAC: -1,66%; FTSE: -0,61; FTSE Mib: -0,60%), en un dia marcat per Apple, que al tancament d'ahir va anunciar una advertència de beneficis.

La companyia tecnològica dirigida per Tim Cook ha citat expressament la "desacceleració" econòmica a la Xina com una de les principals causes per aquesta retallada de previsions. Les seves accions es van desplomar un 7% al mercat durant les 'after hours'.

El fabricant de l'iPhone ha reduït la seva previsió trimestral d'ingressos, establerta en les seves estimacions en un rang comprès entre 89.000 i 93.000 milions de dòlars, fins als 84.000 milions de dòlars. La companyia també va reduir les expectatives de marge brut aproximadament al 38%, per sota d'un rang de 38-38,5% projectat anteriorment.

L'advertència de beneficis d'Apple a causa de la debilitat econòmica de la Xina se suma als fluixos dades macro que va publicar aquest dimecres el gegant asiàtic i que van contribuir a penalitzar les borses.

Els inversors estan veient com el seu principal temor, l'alentiment econòmic del gegant, va cobrant cada vegada més força. La renda variable asiàtica ha tornat a retrocedir aquest dijous mentre que els futurs nord-americans anticipen ja importants caigudes a l'altra banda de l'Atlàntic.

A EUROPA, EL BREXIT CONTINUA SENT EL REI

Aquí a Europa, el Brexit segueix centrant l'atenció a mesura que s'acosta la data en què es votarà el pla de Theresa May al Parlement britànic (serà durant la setmana del 14 al 20 de gener). L'exministre britànic del Brexit, David Davis, ha insistit aquest dijous en què la primera ministra, Theresa May, hauria de retardar aquesta votació. Per la seva banda, Peter Altmaier, ministre alemany d'Economia, ha dit en una entrevista publicada avui que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) planteja un risc econòmic, tot i que ha afegit que espera que continuï el creixement a Alemanya.

Segons una enquesta publicada aquest dijous a la Cambra de Comerç Britànica, el percentatge d'empreses de serveis que van reportar un augment en les vendes nacionals va caure al nivell més baix en dos anys durant el quart trimestre.

DADES MACRO I EMPRESES

A l'àmbit de dades macro,l'atur a Espanya ha baixat en 210.484 persones el 2018. Als Estats Units es coneixerà l'ISM manufacturer de desembre. A més, a l'altre costat de l'Atlàntic, la consultora ADP oferirà dades d'ocupació que són l'avantsala de l'informe d'ocupació de desembre que es coneixerà aquest divendres.

Pel que fa al pla empresarial, la notícia del dia a casa nostra és l'OPA que ha llançat Investindustrial sobre Natra per un màxim de 142.480.000 d'euros. La companyia, que ha estat suspesa, ha caigut un 1,43% al tancament del mercat espanyol.

Per la seva banda, Caixabank ha comunicat formalment als sindicats que aplicarà aquest any un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO), que podria afectar el 8,5% de la plantilla (entre 2.000 i 2.500 empleats). Aquests acomiadaments serien conseqüència del tancament de 800 sucursals, com contempla el pla estratègic de l'entitat. Els títols de la Caixabank han tancat amb una lleu caiguda del 0,06%.

Amadeus ha estat la companyia més castigada dins de l'IBEX, amb un retrocés del 5,50%, seguit per IAG (-3,32%) i Meliá Hotels (-2,89%). A la banda dels guanys, el valor més alcista ha estat Acciona (2,06%), per davant de Telefónica (1,66%) i Enagás (1,25%).

contador