La Borsa de Nova York registra una alta volatilitat avui després del seu 'dimecres negre'
Wall Street ha colpejat amb força aquest dijous totes les borses europees, que han acabat la sessió amb fortes caigudes generalitzades. En el cas del FTSE 100 de Londres, properes al 2%. La Borsa de Nova York va viure ahir un autèntic 'dimecres negre' i i va tancar amb retallades del 3% al Dow Jones i del 4% al Nasdaq de la passada sessió, Àsia ha viscut també una jornada de daltabaix. Després, que el Vell Continent s'hagi tenyit de vermell de manera generalitzada.
La Borsa de Nova York està vivint aquest dijous una jornada volàtil i amb nerviosisme entre els inversors. Ha obert amb signe mixt i per moments ha aconseguit registrar suaus guanys als seus tres principals índexs. Aquests moments d’'alegria fugaç' han provocat que les borses europees hagin retallat les seves caigudes de manera instantània. No obstant això, s'hi han imposat les caigudes als Estats Units cap al final de la sessió a Europa, i els índexs del Vell Continent han aprofundit finalment les seves pèrdues.
NOUS MÍNIMS ANUALS A L’IBEX
D'aquesta manera, l'IBEX 35 ha tancat la sessió amb una caiguda de l’1,69%, fins als 9.007,9 punts. Així, ha marcat un nou mínim anual de tancament per segona jornada consecutiva. Però, a més, també ha marcat un nou mínim anual intradia als 8.970,8 punts (fins avui, aquest se situava als 9.111 punts).
Així, pocs valors han aconseguit acabar en positiu aquesta sessió de pèrdues generalitzades. Els guanys han estat liderades per Grifols (+0,64%), que s'ha mantingut pujant gràcies a una millora de Berenberg. L'han seguit Cellnex Telecom (+0,33%) i Meliá Hotels (+0,22%). Técnicas Reunidas ha acabat pla.
Per moments, també han intentat sortir al rescat de l'IBEX grans valors com BBVA, Telefónica i Inditex, però finalment han cedit al vermell, com pràcticament la resta de valors de l'índex. Entre ells, també Repsol, que s'ha deixat un 3,7% en un dia durant el qual el cru també cau amb ganes. No obstant això, les caigudes d'aquesta sessió han estat liderades per Endesa (-4,49%), Acciona (-4,36%) i Naturgy (-4,06%).
ANÀLISI TÈCNICA
José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, destaca d'aquesta jornada que s'ha marcat un "nou mínim anual a l'IBEX, en intradia i en preus de tancament". "Nivells que no es veien des de finals de 2016. Fins on pot continuar caient? Fins a on vulgui", afegeix l'expert. En la seva opinió, això no està "a les nostres mans”, sinó "en mans de Wall Street, com sempre".
"Com m'agrada dir, quan Wall Street esternuda la resta del món agafa la grip. Dit això, ja no tenim cap suport fins a la zona dels aproximadament 8.800 punts. Referència que resulta d'unir els mínims de 2012 i de 2016. Per dalt, pel costat de les resistències, la més immediata la trobem en el buit baixista d'aquest dijous, als 9.163 punts. I mentre no tanqui aquest buit, o el que és el mateix l'anul·li, no tindrem el més mínim senyal de fortalesa dins de l’impecable fase correctiva des de finals de gener", explica Rodríguez.
"Encara tenim la meitat de la sessió per davant a Wall Street, però en tancar així l'S&P 500 i el Nasdaq 100 estarien perforant la MM200 diària. No seria la primera vegada que es perfora (intradia) al llarg d'aquest any. Però quan els preus s'han col·locat amb claredat per sota, al final acabava entrant diners al mercat provocant violents rebots. Anem a veure què ens espera al tancament de la sessió. Però tancar clarament per sota, seria un senyal preocupant no vista en bastant temps", conclou l'analista tècnic.
FI DEL CICLE ALCISTA?
Davant el que està passant, l'etern debat sobre si el mercat està davant del final del cicle alcista o davant d'una simple correcció torna a prendre força. Eduardo Bolinches, analista independent, considera que és el moment del crash i que els diners s'està anant ara a la renda fixa. Els analistes de Bolsamanía, per la seva banda, adverteixen que, a més de caigudes, estem en un moment de molta volatilitat. "Nos’ ha d'estranyar que es vegin descensos del 2% per després recuperar-se durant el dia i després tornar a caure. Dins el mateix dia podem veure fortes caigudes i fortes recuperacions", assenyala José María Rodríguez, expert de Bolsamanía.
No ha passat res concret que justifiqui aquest daltabaix, però és veritat que hi ha molts factors que contribueixen a les caigudes. Que el president dels Estats Units, Donald Trump, digui que a la Fed "se li ha anat l'olla" no contribueix, per descomptat, a generar tranquil·litat De fet, el dòlar va registrar el seu major descens en vuit mesos després d'aquestes paraules.
Els experts expliquen que la combinació d'un augment dels rendiments dels bons i la represa de la guerra comercial preocupa uns mercats borsaris "inestables". Fa temps que s’està qüestionant un mercat alcista que molts consideren ja esgotat.
"El bany de sang de la renda variable mundial es produeix mentre els inversors s'ajusten a un món de tipus d'interès i rendiments dels bons nord-americans més alts. A mesura que augmenta la preocupació per un increment dels tipus d'interès que frena el creixement, els inversors estan desenvolupant les seves estratègies de negociació en conseqüència", assenyala Jasper Lawler, expert de London Capital Group.
INESTABILITAT POLÍTICA
Enmig de tot això figura, per descomptat, la inestabilitat política. Els Estats Units s'enfronta a unes eleccions molt rellevants el proper mes mes, i hi ha eleccions a la regió alemanya de Baviera aquest diumenge (atenció a la possibilitat que Angela Merkel hagi d'enfrontar-se a una nova crisi). A més, Itàlia manté en suspens els inversors amb els seus pressupostos i el més que esperat 'no' de Brussel·les a aquests. Enmig, les agències de qualificació es pronunciaran en breu sobre el país. JP Morgan ha afirmat que és "obvi" que Moody's retallarà la valoració d'Itàlia.
Pel que fa a les dades d'aquesta jornada, avui la referència més important ha estat l'índex de preus al consum (IPC) de setembre als Estats Units: s'ha desaccelerat fins al 2,3% el setembre, millor del que s'esperava. A Espanya, l'IPC escala el setembre fins al 2,3%.