Els quatre escenaris del referèndum italià i el seu impacte als mercats

Encara que guanyi el "no", Matteo Renzi podria seguir al seu càrrec i això limitaria l'efecte negatiu

  • De donar-se aquest escenari, els mercats reaccionarien malament en un principi però després es recuperarien
  • La proximitat de la reunió del BCE, que tindrà lloc quatre dies després del referèndum, tranquilitza als experts
Nieves Amigo
Bolsamania | 28 nov, 2016 12:08 - Actualitzat: 12:08
pour-renzi-le-sommet-europeen-de-bratislava-n-etait-qu-une-jolie-croisiere-sur-le-danube

La gran cita d'aquesta setmana arribarà amb les borses tancades i es cotitzarà ja dilluns que ve, 5 de desembre. Es dóna la circumstància que el dijous d'aquesta setmana també tindrà lloc la reunió del Banc Central Europeu (BCE), per la qual cosa és d'esperar que el president de l'organisme, Mario Draghi, tingui molt per contestar sobre aquest tema en la ronda de preguntes i respostes de la seva compareixença.

El referèndum que se celebra a Itàlia aquest diumenge, 4 de desembre, és un altre de les grans trobades polítiques d'aquest any 2016 a punt d'acabar, al costat del referèndum britànic del passat mes de juny (que es va saldar amb el Brexit o la decisió de treure al Regne Unit de la Unió Europea) i les eleccions americanes del 8 de novembre. En el cas d'aquestes dues últimes cites, les enquestes preveien un resultat favorable per l'establishment, és a dir, anticipaven que al Regne Unit tot seguiria igual i que als Estats Units també, de la mà de Hillary Clinton... i va succeir el contrari. Amb Itàlia, ocorre al revés: les enquestes preveuen que guanyi el "no" i, en general, es creuen els dits perquè passi el contrari.

Els experts anticipen que guanyarà el "no" però la qüestió és veure què impacte polític té aquest resultat a Itàlia

El primer ministre, Matteo Renzi, ha proposat una sèrie de reformes constitucionals que busquen acabar amb el "bicameralisme", és a dir, que la cambra alta i baixa deixin de tenir el mateix rol i competències. L'objectiu de Renzi amb aquesta reforma és aconseguir que Itàlia, que ha tingut 63 governs en els 70 anys des del naixement de la República, sigui un país més gobernable. L'esperança de vida dels governs italians els fa molt difícil implementar les reformes. A més, el poder de les dues càmeres és igual, per la qual cosa els projectes de llei han de passar per ambdues i ser aprovats de forma idèntica en cadascuna d'elles. El projecte de Matteo Renzi reduiria dràsticament el poder del Senat. La reforma també busca eliminar les superposicions en les responsabilitats dels governs centrals i regionals. Els principals partits de l'oposició, com el Moviment Cinc Estrelles o Forza Itàlia, s'oposen a aquesta reforma perquè consideren que donaria massa poder al primer ministre.

Els experts de Link Securities pensen en quatre escenaris possibles a Itàlia amb "impactes desiguals als mercats". En el seu escenari "A", el Govern trauria endavant la consulta, és a dir, el resultat del referèndum seria "sí". Això provocaria, segons aquests analistes, "una forta reacció alcista en les borses europees, especialment en la italiana i l'espanyola". Afegeixen aquests experts que el sector bancari encapçalaria aquest rebot. Els bons perifèrics, per la seva banda, corregirien gran part de la seva caiguda, la qual cosa reduiria les primes de risc d'aquests països. L'euro recuperaria alguna cosa del terreny perdut enfront del dòlar, assenyalen des de Link.

És possible que Matteo Renzi present la seva dimissió però el president de la República podria no acceptar-la en un intent per mantenir l'estabilitat

Als escenaris "B", "C" i "D" dels analistes de Link Securities venceria el "no" en el referèndum però les conseqüències polítiques serien diferents. A l'escenari "B" no hi hauria dimissió de Matteo Renzi malgrat aquest triomf del "no". En els últims dies molts dels ministres de Renzi li han demanat que segueixi en el seu càrrec sigui quin sigui el resultat. En aquest cas, el primer ministre estaria fent el contrari al que ha anunciat, ja que en múltiples ocasions ha vinculat el seu futur polític al resultat del referèndum. De donar-se aquest escenari, "els mercats baixaran i posteriorment tindran una reacció només moderadament positiva", afirmen des de Link, i afegeixen que, a partir d'aquest moment, el Govern de Matteo Renzi es veurà sotmès a una gran pressió per part de l'oposició.

L'escenari "C" també inclou el "no" a la consulta. Aquí, Renzi presentaria la seva dimissió al president de la República Italiana, Sergio Mattarella, i aquest decidiria no acceptar-la adduint que Itàlia no pot desestabilitzar-se ni convocar noves eleccions generals ja que la nova llei electoral encara no ha estat elaborada íntegrament. Renzi acceptaria i continuaria al capdavant del Govern. "La reacció immediata del mercat serà molt negativa per després estabilitzar-se i posteriorment intentar recuperar part del cedit", diuen aquests analistes.

L'últim escenari barrejat suposa que venci el "no" i a més Renzi dimiteixi i desestimi l'opció de mantenir-se al capdavant del Govern plantejada per Mattarella. En aquest cas els partits polítics italians hauran d'aconseguir un acord per a la formació d'un Govern de transició que acabi de modificar la llei electoral i convocar noves eleccions, expliquen des de Link. Aquests analistes adverteixen que, en aquest cas, "tant els mercats de renda variable, amb els bancs al capdavant, com els de renda fixa i l'euro corregiran amb força".

Si la participació és molt elevada i guanya el "no", els experts de Barclays creuen que es nomenaria un nou primer ministre

Els escenaris "B" i "C" són els més probables per als experts de Link Securities a tenor del que diuen les últimes enquestes. És a dir, els mercats sofriran en conèixer el "no" però acabaran recuperant perquè la situació es 'salvarà' in extremis en mantenir-se Matteo Renzi en el seu lloc.

L'"ESCENARI 1" DE BARCLAYS TAMBÉ APOSTA PEL "NO"... I PER ELECCIONS

Els experts de Barclays també barregen quatre escenaris possibles en el referèndum italià. En els dos primers guanyaria el "no" i en els escenaris 3 i 4 guanyaria el "sí".

A l'"escenari 1" de Barclays suposa el triomf del "no" amb una participació en el referèndum inferior al 40%. Aquest resultat portaria amb si la dimissió de Matteo Renzi i el nomenament d'un nou primer ministre per part de Mattarella que, probablement, seria el propi Renzi, segons Barclays. "És probable que el sistema de votació sigui reformat per reduir els riscos de cara a unes eleccions generals (...) cap a un sistema que millora la representació social. Esperem que el sistema de segona volta sigui abolit. Els riscos que les forces anti-establishment arribin en poder no serien eliminats per complet però, en la nostra opinió, es reduirien significativament", assenyalen aquests analistes.

Barclay anticipa unes eleccions anticipades en el segon o tercer trimestre de 2017 si guanya el "no" i encara que Matteo Renzi es mantingui com a primer ministre

Aquest escenari portaria amb si noves eleccions anticipades per al segon o tercer trimestre de 2017, després de l'aprovació de llei electoral. Afegeixen els analistes de Barclays que els mercats reaccionarien negativament però que el to "dovish" del BCE el dijous els farà reaccionar a l'alça.

L'escenari 2 de Barclays suposaria el triomf del "no" però amb una alta participació, per la qual cosa Mattarella designaria a un altre primer ministre, possiblement Pier Carlo Padoan, actual ministre d'Economia i Finances, o Pietro Grasso, president del Senat. Els escenaris 3 i 4 aposten pel triomf del "sí", amb participacions per sota i per sobre del 40%, respectivament.

"Les perspectives a mitjà i llarg termini dependran no només de la política interna italiana i de l'estat dels bancs italians sinó també de factors com la reacció del BCE", recalquen des de Barclays. Afegeixen aquests analistes que no creuen que un resultat de "no" "resulti automàticament en una rebaixa en la qualificació d'Itàlia (...) però augmentaria la probabilitat de tal acció".

contador