Els inversors fugen de la borsa francesa, que arrossega la resta d'Europa en la caiguda

La prima de risc francesa es dispara per la incertesa sobre les properes eleccions

César Vidal
Bolsamania | 14 jun, 2024 18:18
le president francais emmanuel macron en visite a berlin

Els inversors fugen de la borsa francesa. El CAC 40 parisenc, principal índex borsari del país gal, ha cedit un 2,66% aquest divendres, fins als 7.503,27 punts, i acumula una caiguda setmanal propera al 6%, arrossegant en la caiguda la resta de grans índexs europeus, com l'IBEX 35.

CAC 40
7.213,320
  • 0,21%14,87
  • Max: 7.223,60
  • Min: 7.131,21
  • Volume: -
  • MM 200 : 7.722,69
18:05 21/11/24

La prima de risc francesa i el rendiment dels bons del país veí s'han disparat per la incertesa sobre les properes eleccions, convocades per Emmanuel Macron després de la seva contundent derrota a les eleccions europees de diumenge, a mans de l'Agrupació Nacional (RN, per les sigles en francès), el partit d'ultradreta liderat per Marine Le Pen.

El mercat està descomptant una victòria clara de l'RN als propers comicis, cosa que pot tenir efectes negatius per a les finances públiques franceses.

"França es troba en una corda fluixa econòmica, financera i política, i de cop i volta es veu cridada de nou a les urnes", afirma Benjamin Melman, CIO a Edmond de Rothschild AM.

"França està sumida en una incertesa encara més gran" que la resta d'Europa, defensa Melman, que recorda la rebaixa de qualificació creditícia que acaba de rebre per part de Standard & Poor's, a causa sobretot del seu elevat dèficit públic.

En aquest sentit, els analistes de RaboBank afirmen que una victòria d'Agrupació Nacional "podria afectar les finances públiques de França, ja que històricament l'RN ha posat menys èmfasi en la sostenibilitat del deute i el compliment de les normes pressupostàries europees".

Per això, el banc holandès anticipa un "empitjorament de la sostenibilitat del deute de França" i un "menor creixement econòmic" si l'RN arriba al control del govern, cosa que explica el negatiu comportament de la borsa francesa durant la setmana i la pujada als rendiments dels seus bons.

EL TEMOR D'UNA CRISI DE LE MAIRE

El primer ministre francès, Bruno Le Maire, ha reconegut aquest divendres que tem una crisi financera després de les eleccions, tant si l'Agrupació Nacional (RN, per les sigles en francès) de Marine Le Pen, com si el nou Front Nacional acabat de formar pels partits d'esquerra arriben al poder a l'Assemblea Nacional, el màxim òrgan legislatiu del país.

"Això es deu als programes polítics que estan sobre la taula pel que fa a la qüestió de si serem capaços de seguir finançant el nostre deute", ha explicat aquest divendres en una entrevista a la ràdio Franceinfo. En ser qüestionat sobre si l'actual inestabilitat política pot provocar una crisi financera, Le Maire ha dit que "sí".

"UN RISC GREU"

Per part seva, els analistes de Berenberg afirmen que, si el partit de Le Pen arriba al poder, pot concentrar els seus esforços en la lluita contra la immigració, en lloc d'augmentar el dèficit, ja que el seu principal objectiu és guanyar les presidencials del 2027.

"No obstant", afegeixen, "si Le Pen persegueix parts importants de la seva costosa agenda fiscal i proteccionista de 'França primer' al parlament, el resultat podria ser una crisi financera a l'estil de la provocada per Liz Truss al Regne Unit. De moment, ho considerem un risc greu, no una previsió".

FORTA CAIGUDA DELS BANCS

Un dels sectors que més s'han vist afectats per aquesta incertesa és el dels bancs. Valors com BNP Paribas, Société Générale o Crédit Agricole acumulen fortes pèrdues setmanals, pressionats per un augment en els rendiments dels bons, segons explica Neil Wilson, analista de Finalto. Perquè la caiguda en el preu d'aquests instruments financers, molt importants en el balanç d'aquestes entitats, perjudica la cotització borsària.

"El mercat està veient primes de risc polític derivades d'aquests resultats electorals. Els inversors s'estan adonant de la possibilitat que França giri decisivament cap a la dreta", assenyala aquest expert.

"És poc probable que la història del dèficit a França millori com més veu tingui l'RN (si tota la resta roman igual, això hauria de fer pujar els rendiments i les primes de risc). Les polítiques verdes també serien molt més difícils d'implementar i també hi ha preguntes sobre el suport a Ucraïna i moltes altres coses”, afegeix Wilson.

Per part seva, els analistes de BNY Mellon anticipen un "estiu de preocupació per la volatilitat derivada de les incògnites polítiques, ja que les votacions al Regne Unit i França dominen ara el que molts pensaven que seria un trimestre menys arriscat".

Des de Berenberg, conclouen que "per a una França amb problemes fiscals, les noves eleccions parlamentàries afegeixen un nivell d'incertesa. Això s'ha convertit en una preocupació per als mercats".

contador