Els inversors busquen refugi en el bo alemany: la rendibilitat cau a mínims des de juny

Les compres s'han succeït durant els últims dies davant l'escalada de tensió geopolítica entre Estats Units i Corea del Nord

  • També descendeix el benefici dels títols emesos per Estats Units i Japó
  • L'or puja un 2,3% des del dimarts paral·lelament a les caigudes en borsa
Óscar Giménez
Bolsamania | 11 ago, 2017 11:32
panico bolsas

La història dels últims tres dies és ben coneguda als mercats financers. Els inversors han augmentat la seva exposició als actius considerats tradicionalment com a refugi, mentre que han protagonitzat vendes en renda variable.

És a dir, els moviments que es produeixen sempre davant la incertesa. En aquest cas, per l'escalada de tensió entre els Estats Units i Corea del Nord, que s'ha accentuat durant els últims dies. Ja no són declaracions aïllades que es prenen com a anècdotes, sinó una retòrica que preocupa el mercat. I és que Pionyang ha amenaçat d'atacar l'illa de Guam, important enclavament militar nord-americà en el Pacífic, i Donald Trump ha respost amb amenaces.

Mentrestant, les borses acumulen dues jornades de caigudes. En el cas de l'Ibex 35, descendeix gairebé un 3% en les dues últimes sessions, en línia amb els descensos generalitzats en la renda variable europea. Ahir aquestes caigudes també es van produir en Wall Street, amb el Nasdaq com l'índex pitjor aturat en anar-se fins a mínims de tres mesos, mentre que les borses asiàtiques -excepte Tòquio, tancada per festiu- han cedit entorn del 2%. L'índex de volatilitat VIX puja per sobre dels 16 punts, màxims des de novembre, quan Trump va guanyar les eleccions per la Casa Blanca.

Els diners s'han traslladat als actius refugi. És a dir, als bons considerats com més segurs i a l'or. D'una banda, al 'bund' alemany, la rendibilitat del qual en el 10 anys descendeix al 4%, el nivell més baix des de juny, moment en el qual es va disparar davant les paraules de Mario Draghi, president del Banc Central Europeu, a Sintra (Portugal) que el mercat va interpretar com un punt d'inflexió.

Per la seva banda, el bo nord-americà cotitza en el 2,2%, nivell que no tocava també des de juny. Mentre que el bo japonès a 10 anys es mou en el 0,06%, igualment la rendibilitat més reduïda des de juny. Quant a l'or, les compres han portat al metall preciós en les dues últimes sessions a pujar un 3% fins als 1.291 dòlars, màxims des del 6 de juny.

contador