L'economia dels Estats Units crea 228.000 llocs de treball
Wall Street obre en verd aquest divendres (Dow Jones: +0,30%; Nasdaq: +0,70%; S&P 500: +0,38%) després d'haver conegut la referència més important de la jornada: l'informe d'ocupació de novembre a l'altra banda de l'Atlàntic. El consens esperava que la taxa d'atur es mantingués al 4,1%, i així ha estat: l'economia nord-americana ha creat un total de 228.000 llocs de treball al mes de novembre.
No obstant això, s'han destruït 16.000 llocs de treball al novembre respecte al mes d'octubre. La xifra de llocs de treball que s'han creat és de 228.000 respecte als 244.000 de l'última dada. Encara que, d'altra banda, les nòmines no agrícoles també van superar les expectatives en arribar a les 228.000.
Segons Marvin Loh, expert de BNY Mellon, totes aquestes dades confirmen "la fortalesa contínua del mercat laboral (nord-americà) durant la tardor i proporciona una visió oportunista per a l'inici de 2018". També assenyala que "la creació de llocs de treball continua sent sòlida", ja que "més persones treballen més hores i els empresaris no necessiten pagar més per aquest treball encara".
En canvi, segons assenyala James Hughes, responsable d'anàlisi d'AXiTrader, fos com fos la dada d'aquest divendres, "no canviaria l'opinió de la Reserva Federal sobre una pujada de tipus al desembre".
NOTÍCIES DES DELS EUA
L'arrencada de les borses nord-americanes es produeix després de conèixer que el Congrés dels Estats Units ha aprovat un pressupost temporal per evitar el tancament de l'Administració de Donald Trump durant el cap de setmana. L'aprovació es va produir després que el president dels EUA es reunís aquest dijous amb els líders del Congrés, tant demòcrates com republicans, per negociar un acord que permeti finançar les agències federals abans que conclogui aquest divendres.
En general, hi ha certa sensació de caos a l'hora de valorar les notícies que arriben des de l'altre costat de l'Atlàntic durant els últims dies i hores. D'una banda, els inversors segueixen molt pendents de l'aprovació de la reforma tributària de Trump, que vol dur a terme abans de les vacances de Nadal, cosa que sembla realment ajustat. Per una altra, hi ha aquesta sensació de 'temporalitat' del Govern de Trump i aquesta aprovació, també in extremis, d'un pressupost per a dues setmanes per evitar el tancament del Govern. I, en tercer lloc, i en un pla més polític, hi ha el reconeixement, carregat de polèmica, de Jerusalem com a capital d'Israel per part del president americà. Tot això davant d'uns mercats que, de moment, semblen aguantar.
BREXIT
Mentrestant, a Europa sembla que es va perfilant una solució per a un altre tema complicat, la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). Els índexs europeus cotitzen aquest divendres amb pujades del 0,8% de mitjana (més destacades en l’IBEX i en el DAX, de l'1%) després que Brussel·les i Londres hagin arribat a un acord, que ha de ser ratificat durant el Consell Europeu de la propera setmana (dies 14 i 15), sobre tres aspectes clau del Brexit: els drets dels ciutadans, la factura del Brexit i la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord.