Els fons d'inversió més exposats a les fuetades en borsa d'OHL

La constructora té un pes de més de l'1% de la cartera en 17 productes

  • Cinc fons tenen una exposició de més del 5% de les seves inversions
  • El vehicle més exposat és l'Okavango Delta, amb més d'un 6%
  • Les accions d'OHL cauen un 56% durant l'any i un 31% a l'agost
Óscar Giménez
Bolsamania | 18 ago, 2016 07:07 - Actualitzat: 09:56

OHL ha sorgit com un dels grans protagonistes de la premsa financera les últimes setmanes, encara que no per una raó positiva. L'enfonsament de les accions de més del 30% a l'agost ha provocat que la constructora acapari titulars, amb continus cops de cua i molta volatilitat en el parquet. A Espanya es comercialitzen 17 fons d'inversió amb una exposició a aquest títol que supera l'1%.

OHLA
0,327
  • 2,00%0,01
  • Max: 0,33
  • Min: 0,32
  • Volume: -
  • MM 200 : 0,33
17:35 23/12/24
IBEX 35
11.435,700
  • -0,28%-31,60
  • Max: 11.474,90
  • Min: 11.399,10
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.289,95
17:35 23/12/24

La pressió venedora sobre OHL es va disparar després de la presentació de resultats dels sis primers mesos de l'any, amb un benefici net de 3 milions d'euros. Aquesta xifra suposa un descens del 94% respecte al primer semestre del 2015, i va servir per fer aflorar els dubtes al voltant dels comptes de la companyia, que van registrar, a més, una caiguda del 10,5% en el benefici brut d'explotació (Ebitda) fins als 385,4 milions d'euros. Un retrocés que es produïa tot i el repunt del 8% en les vendes fins als 2.076 milions.

La interpretació de l'informet de xifres es va centrar en el deute net, que la constructora havia disminuït en 500 milions d'euros en un any fins a tancar el juny en 3.510 milions. Però malgrat reduir el nivell de palanquejament, l'empitjorament del benefici qüestiona la viabilitat d'aquest endeutament. Moody's es va encarregar de tirar més llenya al foc en rebaixar la valoració de l'empresa des B2 fins a B3.

A partir d'aquí, les fuetades han estat constants. La setmana més complicada per als inversors amb posicions en OHL va ser la primera d'agost, en què el valor de capitalització va disminuir en gairebé un terç amb la negociació de 70 milions d'accions, nivells rècord en la història d'OHL. Fins al tancament del 17 d'agost inclosos, en l'acumulat del mes només en dues sessions el valor ha tancat amb una variació inferior al punt percentual, i es deixa ja un 58% des de començaments de 2016.

Abans de tota aquesta voràgine es va anunciar el relleu a la presidència. Després de 29 anys, Juan Miguel Villar Mir cedeix el testimoni al seu fill, Juan Villar Mir de Fuentes.

MOLTA VOLATILITAT

Un total de 17 fons té una exposició d'almenys l'1% de la cartera a accions d'OHL

OHL, un clàssic de l'IBEX-35, ha perdut pes en el parquet madrileny fins al punt de veure's expulsat del mateix selectiu el passat 17 de juny, moment en què va abandonar l'índex juntament amb Sacyr per deixar espai a Cellnex i Viscofan.

La constructora és un títol present en l'univers de fons d'inversió que es venen a Espanya. En concret, segons les últimes dades de Morninstar per a cada fons, un total de 17 productes té una exposició d'almenys l'1% a aquesta companyia. Si incrementem el nivell fins al 2%, són vuit els fons que apareixen al llistat, mentre que cinc vehicles tenen invertit més d'un 3% de la cartera en accions de l'empresa (veure quadre després del text).

Això no obstant, són dos fons els que destaquen en aquest rànquing d'exposició a OHL. Un és el DP Bolsa Española de la gestora Degroof Petercam, amb un 4,47% a finals de maig (última dada disponible de Morningstar). L'altre és el Okavango Delta d'Abante Asesores, que en la mateixa data tenia invertit en títols d'OHL el 6,268%. El producte és un dels grans clàssics dels fons espanyols, amb José Ramón Iturriaga al capdavant, que és, al seu torn, un dels gestors més reconeguts en la indústria. Al maig, amb l'ampliació de Banco Popular, va ser també el fons més afectat.

Amb una exposició superior al 3% hi ha altres tres productes: el Santander Acciones Españolas, el Kalahari, també d'Abante Asesores i gestionat per Iturriaga, i l'Alpha Plus Ibérico Acciones d'Alpha Plus, gestora del Grup Santalucía.

ANÀLISI TÉCNICA

Es podria dir que el nostre objectiu de caiguda per al títol ja sha complert, la zona dels 1,60-1,65 euros, però això no vol dir que no pugui caure més

L'aspecte tècnic de les accions no convida a pensar en una ràpida i sòlida remuntada en borsa d'OHL, que aquest dilluns va tancar en 2,194 euros. "Es podria dir que el nostre objectiu de caiguda per al títol ja s'ha complert, la zona dels 1,60-1,65 euros, però això no vol dir que no pugui caure més. Ni tampoc volem dir que no pugui seguir rebotant", assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

El suport que presentava a la zona de mínims de 2001 i 2003 "podria funcionar i servir de sòl de mercat, almenys temporalment". Així, "fins i tot dins d'una fortíssima tendència baixista tenim importants rebots contra tendència, de la mateixa manera que dins d'una tendència alcista dels preus cauen per continuar pujant posteriorment".

En aquest sentit, l'expert explica que "OHL sembla voler construir, potser, un sòl de mercat en l'interval de preus comprès entre els 1,60 i els mínims de la setmana passada en els 1,73 euros". "Però perfectament podria perforar aquesta zona de suport per a continuar caient per la simple raó que és un títol molt baix i quan el preu entra dins d'una espiral de caigudes com l'actual tot és possible", acaba dient Rodríguez

Els fons d'inversió més exposats a OHL. Dades de Morningstar

contador