"La formació de govern serà un procés llarg i complicat"
Els resultats electorals del 23J han deixat moltes incògnites. La dificultat a la qual s'enfronta Espanya per formar govern no només podria passar factura política, sinó també econòmica. I els mercats ho saben, de manera que la inquietud ja s'està deixant notar a la borsa. L'IBEX 35 cau aquest dilluns postelectoral, molt més que els seus parells europeus, davant la possibilitat d'un bloqueig o fins i tot una possible repetició dels comicis. Què hi han de fer els inversors?
Des de Julius Baer, per exemple, aconsellen mantenir-se neutrals. Així ho apunta Dario Messi, analista de renda fixa del banc suís. "Mantenim una posició neutral sobre la renda variable espanyola, ja que el context macroeconòmic i les expectatives de beneficis continuen sent menys favorables".
Explica aquest expert que Espanya ha experimentat "un gir incomplet a la dreta" en aquesta cita a les urnes, perquè encara que el PP va obtenir la majoria dels vots, es queda a les portes de la majoria, fins i tot amb el suport de Vox. "La formació de govern serà un procés llarg i complicat, i és possible que es repeteixin les eleccions", vaticina Messi.
"Un canvi de lideratge encara és possible", comenta l'analista de Julius Baer, que remarca que pel que fa a l'agenda econòmica, "s'esperaria que un nou govern de centredreta se centrés en la consolidació fiscal a mitjà termini i en retallades fiscals, mentre que un altre mandat per al govern actual implica una continuació". En qualsevol cas, ressalta, l'economia espanyola "està superant actualment la de la zona de l'euro en general, després de la forta caiguda patida per la pandèmia".
Però això no elimina les incerteses, i la borsa pot patir per l'entorn polític que s'ha obert després dels comicis.
Per la seva banda, Franco Macchiavelli, responsable d'anàlisi d'Admirals Espanya, analitza l'impacte de les eleccions a la renda variable després de les votacions, i comenta que "és important tenir en consideració que l'IBEX és un índex que està molt influenciat pel sector bancari, independentment de quin partit polític estigui al poder", de manera que "fins i tot amb el Partit Popular governant, l'impost a la banca continuaria en vigor".
"Pel que fa al tema de l'energia, les empreses renovables solen obtenir un impuls favorable quan hi ha un govern d'esquerres, mentre que les companyies nuclears poden enfrontar més restriccions i mesures desfavorables", apunta també.
Aquest expert comenta que, a nivell immobiliari, "la incertesa recau sobre les immobiliàries, ja que no s'aconsegueix entreveure un canvi significatiu en la política d'habitatge, i a la pràctica, aquesta àrea depèn més de les decisions i regulacions de les comunitats autònomes que del govern central".
Per això Macchiavelli creu que "és essencial tenir en compte aquests factors i el seu potencial impacte en els diferents sectors econòmics, ja que l'estabilitat i les polítiques governamentals poden influir en el comportament dels mercats i en les perspectives d'inversió a Espanya".