L'IBEX segueix de festa: puja un 3,9% durant la setmana i es dispara un 19% el 2017

Popular s'ha disparat un 8,85% després de presentar els seus resultats trimestrals

  • Banco Santander i BBVA han pujat amb força i perllonguen la seva ral·li borsari
  • El 'colofó' de la setmana arribarà aquest diumenge amb la segona volta de les eleccions franceses
Nieves Amigo / César Vidal
Bolsamania | 05 mai, 2017 10:32 - Actualitzat: 18:29
bolsa_de_madrid_ibex_35_parque

L'IBEX 35 prossegueix amb el seu festival alcista i tanca amb pujades del 1,11%, cosa que li permet finalitzar el dia en 11.135,40 punts i marcar nous màxims anuals, recolzat en el gran moment borsari del sector bancari espanyol. El selectiu espanyol es dispara ja un 19,07% el 2017 i s'acosta al màxim de 2015, situat als 11.885 punts.

IBEX 35
11.659,200
  • 0,35%41,20
  • Max: 11.668,40
  • Min: 11.594,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.826,74
17:37 04/10/24

Els 11.000 de l'IBEX han arribat en un moment en què la majoria d'experts aposta per la renda variable europea. L'índex acumula una pujada setmanal de més del 3%. La Zona Euro està creixent, les seves empreses també i el panorama polític sembla que s'aclareix. Amb tot, els experts creuen que és un bon moment per comprar renda variable del Vell Continent i des de fa mesos que ho estan recomanant, fins i tot abans de conèixer el resultat de la primera volta de les eleccions franceses.

Els experts creuen que és un bon moment per comprar renda variable del Vell Continent, i fa mesos que ho estan recomanant

La renda variable europea està fort i els seus bancs, també. "Forts no, fortíssims", recalca Rodríguez. De fet, aquestes pujades a Europa s'estan donant suport a les entitats financeres i, un dia sí i un altre també, el sector es desmarca amb alces que superen el punt percentual a Europa.

I precisament un banc és protagonista aquest divendres. Amb permís d'IAG o Amadeus, que també han presentat resultats, Popular és, sens dubte, el gran protagonista d'aquest divendres. L'entitat ha publicat unes pèrdues de 137 milions d'euros durant el primer trimestre "per l'esforç en provisions immobiliàries". El consens esperava unes pèrdues de 28 milions d'euros. Popular ha explicat que aquest resultat és conseqüència de provisions per import de 496 milions d'euros, un 69,9% més que durant el primer trimestre de 2016. És el valor que més ha pujat al selectiu, un 8,85%, fins els 0,75 euros, després que la família xilena Luksic hagi aflorat una participació en el capital del 3%.

Per la seva banda, el segon valor més alcista de l'IBEX ha estat l'aerolínia IAG amb guanys del 5,69%, després que els seus resultats hagin estat ben acollits pel mercat. Amadeus també ha publicat els seus resultats i registra pujades del 0,75%. En negatiu, les accions de Ferrovial han caigut un 2% i han estat les més baixistes, després dels comptes presentats ahir després del tancament pel grup constructor i gestor de concessions. Mediaset (-0,6%) i Grífols (-0,59%) han completat el podi de valors baixistes.

Menció especial per als dos grans bancs espanyols. Santander (+ 2,09%) i BBVA (+ 1,75%) segueixen demostrant el seu gran moment borsari i cotitzen per sobre de 6 euros en el cas del banc càntabre i a prop de 8 euros, l'entitat basca. Altres grans valors com Repsol (+0,83%), Iberdrola (+0,76%) i Telefónica (+0,57%) també pugen, però de forma més moderada.

La setmana acaba amb els resultats de Popular, però el 'gran colofó' arribarà el diumenge, amb la segona volta de les eleccions franceses que, si es compleixen tots els pronòstics, guanyarà Emmanuel Macron, que es convertirà en el nou president de França. Si es confirma el que s'espera, és molt possible que les borses reaccionin positivament dilluns després de superar un dels múltiples 'sots polítics' que conformen el complicat calendari d'aquest any. Els següents arribaran al juny, amb les eleccions al Regne Unit (8 de juny) i les eleccions legislatives a França, els dies 11 i 18.

Pel que fa a les referències del dia, atents aquesta tarda a l'informe d'ocupació d'abril als Estats Units, dada fonamental per als plans de la Reserva Federal (Fed), que aquesta setmana s'ha reafirmat la seva idea de pujar dues vegades més els tipus aquest any. La dada arribarà després que Donald Trump, president dels Estats Units, hagi aconseguit el seu primer gran èxit després d'aconseguir el suport de la Cambra de Representants per la derogació de l’'Obamacare'. Ara li queda superar l'escull del Senat ... i no serà fàcil.

ANÀLISI TÈCNICA

"Segona setmana consecutiva de pujades importants per al nostre IBEX 35, que confirma en espelmes setmanals per sobre dels psicològics 11.000 punts. Superat aquest nivell es pot dir que el nostre índex ja no presenta resistències de veritat fins a l'origen de l'últim moviment correctiu, això són els màxims de 2015 als 11.885 punts. Tal ha estat la pujada durant les últimes dues setmanes (superior al 7%) que ens deixa el primer suport lluny dels actuals nivells de preu, el buit alcista de la sessió de dilluns de la setmana passada, als 10.377 punts", afirma José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"Evidentment, assistirem a correccions però la pregunta del milió de dòlars és, quan i des d'on? Tècnicament, a dia d'avui no tenim el menor senyal de debilitat, més aviat tot el contrari. És més, sembla que en qualsevol moment es podria unir al ral·li dels bancs Telefónica. L'operadora fa diverses setmanes està desplegant un moviment lateral que, en principi, hauria de ser l'avantsala d'un nou impuls alcista amb objectiu en la resistència dels 11,23 euros i per sobre dels màxims de 2015 als 12,78 euros (en termes de mig termini). Quant a BBVA, seguim remenant com a escenari més probable un moviment cap als 8,7 euros", conclou Rodríguez.

Gràfic de l'IBEX en espelmes setmanals

contador