Eleccions a França: consells bàsics per protegir les inversions

Alguns experts assenyalen que Le Pen no podrà implementar el seu programa encara que guanyi

  • Per Oddo Meritin, la taxa de participació a la segona volta serà determinant
  • Edmond de Rothschild recomana reduir l'exposició a les accions franceses
Bolsamanía
Bolsamania | 17 abr, 2017 17:39
macron le pen

La primera volta de les eleccions presidencials franceses se celebra aquest diumenge i els inversors es pregunten quin és la millor tàctica per protegir les seves inversions davant el previst augment de la incertesa. Diversos experts del país gal ofereixen la seva visió de mercat i els seus consells per protegir el capital de la forma més eficaç possible.

CAC 40
7.255,010
  • 0,58%41,69
  • Max: 7.271,06
  • Min: 7.156,23
  • Volume: -
  • MM 200 : 7.720,31
18:05 22/11/24

Emmanuel Kragen, gestor de la Financière de l’Echiquier, afirma que "el resultat de les eleccions franceses segueix sent altament incert. Marine Le Pen hauria d'arribar a la segona ronda amb un còmode marge, però la carrera pel segon lloc estarà disputada. La prima de risc polític hauria de seguir contaminant els mercats durant les properes setmanes".

"No obstant això", afegeix aquest expert, "creiem que el risc és exagerat. No esperem que Marine Le Pen guanyi i a causa del sistema electoral, no podrà reunir una majoria parlamentària per implementar el seu programa (que inclou el referèndum de la UE). Per tant, hi haurà un ral·li d'alleujament als mercats de renda variable després de les eleccions".

"En relació als mercats de divises", assenyala Emmanuel Kragen, "tret que guanyi Marine Le Pen, esperem que es recuperi a l'euro dòlar el nivell de $1,10, atès que la prima de risc polític actual relacionada amb la UE es reduirà significativament".

LA PARTICIPACIÓ, UNA DE LES CLAUS

Els experts d’Oddo Meritin AM afirmen que "s'ha estès la idea que les enquestes són inútils, si no enganyoses, a causa que no van poder pronosticar els resultats del referèndum sobre el Brexit al juny de l'any passat o les eleccions presidencials de novembre de 2016 als Estats Units. Aquesta suposició porta la gent a desqualificar totes les dades que permeten predir qualsevol resultat a les eleccions a França o a qualsevol altre lloc d'Europa".

En la seva opinió, "un duel entre Le Pen i Hamon és actualment el menys probable de tots els escenaris a la segona ronda. Mentre que les últimes enquestes d'opinió posen Le Pen empatada amb Macron en primer lloc, col·loquen Hamon a la cua, per darrere de Mélenchon i Fillon.

Marine Le Pen té fonamentalment dos camins per aconseguir la victòria. El primer és enfrontar-se a un candidat que pot ser rebutjat pel votant mitjà a causa de les seves propostes polítiques, com Hamon. El segon és que la participació s'esfondri. Si Le Pen guanya la primera ronda, els seus competidors hauran de posar-se al dia. Per a això, hauran d'atreure votants que no els van triar a la primera ronda".

"A primera vista", conclouen des d’Oddo Meritin AM, "l'aritmètica electoral d'un sistema a dues voltes és desfavorable per a Le Pen, ja que no només necessita ser el candidat amb més punts, sinó que ha d'obtenir una majoria absoluta. L'electorat consta al voltant de 46 milions de votants. La taxa de participació electoral és del 80%, la qual cosa situa el llindar de la majoria absoluta entorn dels 18,5 milions de vots. Quant menor sigui la participació, majors seran les possibilitats de Le Pen per guanyar, ja que això assenyalaria una mobilització més feble per part dels seus oponents. Algunes enquestes han pronosticat una participació del 60-65% i situ4¡en el llindar de la majoria absoluta en 14-15 milions".

ÉS CONVENIENT REDUIR EL RISC

François Raynaud, gestor d'Edmond de Rothschild AM, comenta que "les eleccions presidencials franceses són a dues voltes. En conseqüència, els inversors no esperen una victòria de la candidata d'extrema dreta. Per tant, fins i tot encara que Marine Le Pen arribés al poder, el Frexit no es materialitzaria (al juny de 2017 es van a celebrar eleccions legislatives)".

"En aquest context d'incertesa política", afegeix François Raynaud "seguim afavorint estructuralment les accions, encara que hem reduït tàcticament les nostres posicions. Temem que els mercats –massa entusiastes- estiguin prenent poc en consideració els riscos polítics. A més, qualsevol augment de la inquietud política en el si dels països del G7 podria, sens dubte, tenir un impacte sobre el conjunt dels mercats. Durant el transcurs dels propers mesos, l'anticipació i la compra de cobertures va a ser cada vegada més important per als inversors".

contador