Els índexs de les economies en desenvolupament van acumular quatre anys seguits de comportament negatiu entre 2011 i 2015
Les borses emergents tornen a estar de moda. Els inversors, farts de les pèrdues suportades en alguns dels índexs de països desenvolupats, han mogut els seus diners a aquest actiu, que amenaça de seguir generant majors rendibilitats que Nova York, Tòquio, Frankfurt o Madrid. Les valoracions encara donen potencial a les borses emergents mentre es dissipa la tempesta en les seves economies.
"Les borses emergents en el seu conjunt (índex MSCI Emerging Markets) han tingut 4 anys seguits de comportament negatiu entre els anys 2011 i 2015 amb una rendibilitat en aquest període de -11%, mentre que l'S&P 500, per exemple, en el mateix període va tenir una rendibilitat del +95%", recorda Nick Price, gestor del fons Fidelity Funds Emerging Markets. Per tant, afegeix, "no és d'estranyar que el 2016, els mercats emergents retallin parcialment aquestes diferències davant dels desenvolupats".
L'MSCI Emerging Markets es revaloritza un 15% en l'acumulat de l'any. L'MSCI World, que malgrat el seu nom algutina només economies avançades, puja un 4,6%. El diferencial de 10 punts es produeix davant l'espectacular comportament de borses com la de Sao Paulo, que és la gran sorpresa dels mercats amb una revaloració del 36%, o alces de dos dígits a Àsia en països com Tailàndia, Pakistan, Indonèsia o l'Índia, que compensen de sobres la caiguda del 14% del Shanghai Composite a la Xina.
No és d'estranyar que el 2016, els mercats emergents retallin parcialment aquestes diferències respecte als desenvolupats
El tomb cap als emergents es produeix amb una millora en aquestes economies, que coincideix amb els signes d'esgotament en la recuperació dels països més avançats. "Els inversors han tornat amb força les últimes setmanes. Les preocupacions sobre la Xina havien pertorbat de manera notable els inversors al començament de 2016, però des de llavors s'ha calmat, i alhora la situació econòmica i política del Brasil ha millorat "argüeix Benjamin Melman, director d'assignació d'actius i de deute sobirà a Edmond de Rothschild AM. Així mateix, afegeix, "el preu de les matèries primeres s'ha estabilitzat després d'un llarg període de negociació caòtica".
En la mateixa línia, Adrien Pichoud, economista en cap de SYZ Asset Management, coincideix amb l'estabilització del creixement a la Xina, i afegeix la "desacceleració continguda a l'Índia i Mèxic, i signes incipients que l'activitat ha tocat fons al Brasil i Rússia" . Es manté, això sí, la incertesa a Turquia, després de l'intent de cop d'Estat del 15 de juliol. "L'economia, tot i que encara creix, segueix patint la caiguda de l'activitat turística. Amb el seu considerable dèficit per compte corrent i l'amenaça de rebaixa de Moody 's, els riscos a la baixa segueixen sent alts", exposa aquest expert..
QUEDA POTENCIAL
Aquests mercats cotitzen amb un PER (nombre de vegades que el benefici està recollit en el preu) de 12,3 vegades, davant la mitjana històrica superior a 16%
Els fluxos d'inversió cap a la renda variable emergent han encarit les seves valoracions, però segueixen per sota de la seva mitjana històrica, segons exposa Nick Price, gestor de Fidelity. "Queda recorregut. Aquests mercats cotitzen amb un PER (nombre de vegades que el benefici està recollit en el preu) de 12,3 vegades, davant la mitjana històrica superior a 16%". Igualment, prossegueix, en comparar les valoracions entre emergents i desenvolupats, "s'observa un descompte del 28% en els primers".
Aquestes valoracions "no suggereixen que estiguem davant una bombolla", opina Price, en contraposició amb un informe de Bank of America que assenyalava aquesta possibilitat en cas de prosseguir les rendibilitats vistes fins ara el 2016. No obstant això, el gestor de Fidelity adverteix de la possibilitat de fortes correccions després d'"un recorregut massa ràpid".
LA IMPORTÀNCIA DEL PETROLI
Altres factors poden contribuir a accelerar la recuperació d'aquestes economies, deteriorades en la majoria dels casos en els últims anys, i traslladar aquesta millora a les borses. Entre aquestes claus hi ha "una normalització gradual del preu del petroli, que té una correlació de 0,66 amb l'índex d'emergents i és clau per a països com Rússia, i una major estabilització de l'escenari polític en casos com l'Argentina, Colòmbia, Mèxic, l'Índia o Taiwan", apunta l'expert de Fidelity.
Per a Price, els inversors que es decideixin per aquest tipus d'actiu han de ser selectius. Així, aposta per "les economies amb superàvit, no depenents del preu del petroli sinó d'altres factors com el consum intern, que es beneficiïn d'un potencial dòlar fort en la seva divisa local via un increment d'exportacions, i que estiguin realitzant reformes estructurals i estabilitzant el seu règim polític, són les que poden tenir un recorregut més favorable i estable en el temps".
A Fidelity aposten per “les economies amb superàvit, no depenents del preu del petroli sinó d'altres factors com el consum intern
Un altre element a l'hora de triar els mercats amb més atractiu són les reformes estructurals que estiguin emprenent per impulsar la productivitat, argüeix Thierry Larose, gestor de mercats emergents de Degroof Petercam AM: "Diversos països estan compromesos en millorar la productivitat, la qual cosa, al seu torn, reforçarà la seva estabilitat financera. Entre ells es troben l'Índia, Indonèsia, Mèxic i Europa Central, i probablement s'estendrà aviat a Llatinoamèrica".
A més, Larose aposta pel potencial dels mercats frontera, amb "excel·lents mètriques risc-retorn". Entre ells, cita Ghana, Uganda, Kenya, Zàmbia, Sèrbia i l'Uruguai, mentre que per la inestabilitat descarta Ucraïna o Veneçuela.
RISCOS: ATENTS A LA FED
Les decisions de la Reserva Federal (Fed) suposen un altre dels grans riscos per a les economies emergents, si es produeix una tendència de pujades de tipus d'interès que no s'ha vist fins al moment. "Un dòlar més fort és un factor que ha preocupat als potencials inversors en mercats emergents, atès que s'ha vist que pot tenir l'efecte de reduir la liquiditat fora de les economies desenvolupades, la qual cosa mai ajuda", recorda Ana Guzmán, directora general i responsable de desenvolupament de negoci d'Aberdeen per a Iberia. No obstant això, és una cosa que fins ara no s'ha produït. "És certament un risc, però potser no sigui el risc que es pensava que havia de ser", sentencia.
Així mateix, "un enduriment agressiu en la política monetària de la Fed portaria uns tipus d'interès més alts en el dòlar i una reducció en la gana de risc. Aquest gir pot posar en perill el refinançament tou dels dèficits pressupostaris no negligents i les amortitzacions de bons corporatius dels països emergents", afegeix sobre això Larose, gestor de Degroof Petercam AM.
GANA PER LA RENDA FIXA
Els mercats emergents no només han rebut fluxos en renda variable procedents d'economies desenvolupades, sinó també en renda fixa per les escasses rendibilitats que ofereix aquest actiu en un context de polítiques ultraexpansives dels bancs centrals. Aquest escenari ha permès veure rendiments de dos dígits, ja que "els fluxos mouen el mercat", assenyala Romain Bordenave, cogestor del fons Edmond de Rothschild Fund Emerging Bonds.
Larose, per la seva banda, segueix veient potencial: "Una millora en les dades econòmiques i els ingressos per càpita es traduirà necessàriament en primes de risc més baixes i tipus d'interès reals, i portarà en última instància l'apreciació de les divises locals. Aquest procés de convergència és la tesi principal darrere dels rendiments atractius que esperem a la renda fixa de països emergents els pròxims anys".