Els casos de coronavirus han augmentat a la Xina i els Estats Units i preocupen els inversors
Les borses europees redueixen les fortes caigudes de primera hora i l'Ibex 35 tanca en pla. El selectiu lluita per mantenir el suport de 7.200 punts, després de marcar un mínim intradia de 7.062 enters. Aquests descensos són motivats, una altra vegada, pel temor a un rebrot -que va provocar una tremenda ensulsiada als mercats dijous passat- i també per la intensificació de les protestes contra el racisme.
Les caigudes es produeixen després que estats com Alabama, Califòrnia, Florida i Carolina del Nord hagin informat d'un augment de nous casos diaris de coronavirus. Texas i Carolina del Nord van reportar un número rècord d'hospitalitzacions relacionades amb el virus aquest dissabte.
"La creixent ansietat davant la possibilitat que la segona onada de Covid-19 pugui afectar greument l'economia mundial pesa en l'ànim dels mercats. L'augment dels casos, tant a la Xina com als EUA, preocupa cada vegada més als inversors, que temen que un altre tancament econòmic estigui molt a la vora. Això, després que Pequín hagi tancat el principal centre de subministrament de fruites i verdures de la ciutat", explica Ipek Ozkardeskaya, analista de *Swissquote *Bank.
Mentrestant, les protestes contra el racisme i la brutalitat policial, que van començar després de la mort de George Floyd sota custòdia policial a Minneàpolis el mes passat, van continuar als EUA i Europa. Les tensions han augmentat encara més després de la mort de Rayshard Brooks, un home negre assassinat per un policia blanc a Atlanta el divendres. L'oficina del forense del comtat de Fulton ho considera un homicidi, segons informa Reuters.
D'altra banda, un dels principals esdeveniments d'aquest dilluns és la trobada del primer ministre de Regne Unit, Boris Johnson, amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, per discutir el camí a seguir en les negociacions del Brexit abans de la data límit de l'1 de juliol. Recordem que aquesta setmana hi ha reunió del Consell Europeu (18 i 19 de juny). "Som escèptics sobre la possibilitat que totes dues parts trobin un avanç en les negociacions estancades, especialment sobre una possible extensió del període de transició, que expira amb l'any. Aquesta pròrroga ha d'acordar-se abans de l'1 de juliol", assenyalen els experts de Danske Bank.
Subratllar que aquesta serà una setmana en la qual els bancs centrals tornaran a tenir protagonisme. Aquest dimarts s'espera la decisió de tipus del Banc del Japó -no es preveuen gaire novetats- i el dijous hi ha reunió de tipus del Banc d'Anglaterra. També hi haurà compareixences de membres de la Reserva Federal (Fed). Jerome Powell parlarà el divendres. Finalment, en el pla macro, la recuperació de la producció industrial xinesa no va assolir les expectatives dels analistes per al maig, amb les vendes al detall i la inversió en actius fixos mostrant una disminució superior a la prevista. En l'àmbit empresarial, H&M ha publicat una caiguda del 50% en les vendes del segon trimestre fiscal, una xifra inferior a l'esperada.