Per segon dia consecutiu, les pujades generalitzades a les borses europees permeten recupera part del terreny perdut pel Brexit
Per segon dia consecutiu, es mantenen les pujades generalitzades a les borses europees durant el matí, que deixen de banda la volatilitat desencadenada als mercats després que es conegués que el Regne Unit havia votat a favor de deixar la UE. El referèndum es va celebrar dijous passat 23 de juny i el 51,9% dels britànics estaven a favor del 'Brexit'.
En aquest context d'inestabilitat financera, l'Ibex experimenta pujades per sobre del 2% i supera el nivell dels 8.000 punts (el màxim d’aquesta jornada, situat en els 8.075.70). Les places europees estan actuant en la mateixa línia, els rebots de les quals també estan per sobre del 2%, que generen les inquietuds que es desprenen de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE). Per la seva banda, els analistes de Bankinter opinen que aquest rebot no significa que tot hagi passat ja, però si ho consideren un bon símptoma.
QUAN FARÀ OFICIAL EL REGNE UNIT LA SEVA SORTIDA DEL BREXIT?
El primer pas que ha de donar el Regne Unit és notificar de manera oficial al Consell Europeu la seva intenció d'abandonar la UE perquè s'iniciï el procés de sortida, però de moment no ha estat així. En donar aquest pas, el Govern britànic s'acolliria a l'article 50 del Tractat de Lisboa, pel qual s'estableix la possibilitat que un Estat membre pot demanar la seva "retirada voluntària i unilateral" de la UE, i des de llavors tindrà un termini de dos anys.
Una de les conseqüències més visibles del Brexit és la depreciació de la lliura esterlina enfront de l'euro i el dòlar. Així, la divisa britànica es revalora entorn del 0,5% enfront d'ambdues divises, encara que des de divendres la moneda s'ha deixat un 8% enfront de l'euro (ha recuperat un punt des de la sessió del passat dimarts) i una mica més del 10% enfront del bitllet verd (no arriba a recuperar un punt des de l'última jornada).
OHL CAU PER SOBRE DEL 4% AL MERCAT CONTINU
Encara que el selectiu espanyol va tancar la jornada del passat dimarts amb pèrdues entorn del 2,5%, els seus valors es mantenen en la seva gran majoria tenyits de verd. Així, Telefónica i Repsol protagonitzen pujades superiors al 5%, mentre que Técnicas Reunidas i Gas Natural superen el 4%. Per contra, Abertis cau més d'un 2% i Mediaset ho fa més d'un 1%.
D'altra banda, cal destacar que la constructora espanyola OHL ha obtingut una plusvàlua neta entorn dels 110 milions d'euros amb la venda que va anunciar dimarts passat del 7% del capital social de Abertis. L'empresa de construcció ha venut a través d'una col·locació accelerada gairebé la meitat de la seva participació del 13,9% que fins ara tenia en el grup de concessions, per un import de 814,58 milions d'euros.
CONTINUA EL CONTAGI ENTRE EUROPA I EL MUNDO
Wall Street va tancar la jornada del passat dimarts amb pujades superiors al 2%. Encara que el Fons Monetari Internacional (FMI) ha rebaixat les seves expectatives sobre el creixement dels EUA des del 2,4% fins al 2,2% en el conjunt de l'any, i l'ha mantingut sense canvis per al 2017, quan espera que el PIB d'EUA sigui del 2,5%, sembla que el creixement anualitzat de l'economia de l'1,1% ha estat ben rebut entre els inversors.
Per la seva banda, a la zona euro s'ha conegut la Confiança del Consumidor. Aquesta dada només incorpora les dues/tres primeres setmanes del mes de juny, enfront del -7,3% esperat. També es coneixerà el Deflactor del PIB americà, pel qual tampoc s'esperen sorpreses, segons els analistes de Bankinter, i la dada esperada dels quals és de l’1%. A més, es farà públic l'IPC d'Espanya i Alemanya. A Alemanya també es coneixerà la confiança del consumidor.
Els mercats asiàtics van tancar a l'alça en la sessió d'aquest dimecres, després de les pujades de les borses als EUA i Europa. Així, al Japó, el Nikkei 225 ha tancat amb una pujada de l'1,57%, mentre que a l'altra banda de l'estret de Corea, el Kospi avança un 1,29%. L'índex Hang Seng de Hong Kong ha guanyat un 0,67%.
I la millora també arriba fins al mercat del petroli. El barril de tipus Brent, de referència a Europa, supera els 49 dòlars, mentre que el West Texas, de referència als EUA, supera els 48 dòlars, les pujades en tots dos casos han estat entorn de l’1%.
DETALLS OPTIMISTES
L'especialista en mercats, José María Rodríguez, des d'un punt tècnic, diferència entre dos detalls des que comencen a ser una mica més optimistes després del desplomi de les borses després que es conegués se que finalment hi hauria 'Brexit'. "D'una banda, l'índex europeu per antonomàsia, l'Euro Stoxx 50 Total Return (SX5I) ha aconseguit respectar l'important suport que presentava en els mínims anuals (2.672,73 punts), i, de l’altra, cal fixar-se en l'índex alemany (Dax 30) en període setmanal. Resulta curiós comprovar com el preu s'ha quedat clarament per sobre del suport que presentava en els mínims anuals (8.699) ", ha explicat Rodríguez.
A més, l'analista ha afegit que "això és així perquè en un gràfic setmanal de llarg termini es pot observar com des de 2009 fins al moment actual l'índex es troba fluctuant dins d'un impecable canal alcista, rebotant des de la seva base i corregint cada vegada que toca la part alta. I el que hauria succeït, tècnicament parlant, és que l'origen de l'últim impuls correctiu (abril de 2015) es corresponia, a l’instant, amb la part superior del canal alcista, per definició zona de resistència".
És important subratllar que casualment, els mínims d'aquesta setmana i de la passada coincidirien amb la base, per definició suport, del canal alcista. Per aquest motiu, Rodríguez no descarta que mentre els dos grans índexs europeus als quals s'ha fet referència no perforin els mínims de començaments de setmana, hi cap la possibilitat que intentin, a poc a poc, reestructurar-se de nou a l'alça amb vista al mig termini. En el curt seguirem assistint a fortes bandades a l'alça i a la baixa sense cap direcció clara.