Tot i que des de l'OPEP apunten que no està considerant-ho de manera immediata
El preu del barril de petroli tipus Brent torna a repuntar aquest dimecres (+1,35%; 91,11 dòlars) a causa de les bones dades econòmiques publicades als Estats Units i la Xina i també per l'augment de la tensió geopolítica a l'Orient Mitjà.
Segons indica Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote Bank, "les tensions creixents" a Gaza, després de la matança en un hospital que s'ha saldat amb centenars de morts, han impulsat el preu a un nou màxim des de l'inici del conflicte.
"Temo que vegem un augment addicional de les tensions a Gaza, cosa que podria portar a un important increment als preus del petroli, especialment si l'Iran s'involucra a la carnisseria de l'Orient Mitjà", afegeix aquesta experta.
A parer seu, "el fet que les existències de petroli dels EUA hagin disminuït en 4,4 milions de barrils a la setmana passada i l'acord entre Washington i Veneçuela per alleujar part de les sancions contra el petroli veneçolà es deixen de banda ràpidament quan les coses es posen lletges a l'Orient Mitjà".
Durant la jornada, el preu del cru ha arribat a pujar més del 3% quan s'ha publicat que l'Iran ha exigit un embargament petrolífer de l'OPEP+ a Israel, en resposta al setge de Gaza imposat pel govern israelià.
Tot i això, el petroli ha moderat el seu avenç perquè l'OPEP+ no està considerant aquest assumpte de manera immediata, segons han filtrat fonts de l'organització a l'agència Reuters.
BONES DADES ECONÒMIQUES
D'altra banda, les bones dades econòmiques publicades als Estats Units aquest dimarts (les vendes al detall del setembre van superar àmpliament les previsions) i a la Xina aquest dimecres (el PIB s'ha situat per sobre del previst), també impulsen la cotització del petroli.
El gegant asiàtic va registrar un creixement del 4,9% durant el trimestre del juliol al setembre respecte a l'any anterior, segons va publicar l'Oficina Nacional d'Estadística del país. El consens estimava un increment del 4,4%.
"En conjunt, sembla que les mesures d'estímul comencen per fi a fer efecte a l'economia xinesa, que ara es disposa a assolir l'objectiu de creixement del 5% fixat pel govern central per al 2023", escriuen els experts de Danske Bank.