El selectiu de la Borsa de Madrid es deixa més d'un 7% aquest mes de juny
Jornada de fortes pèrdues als mercats de renda variable. Les borses europees estenen les caigudes de divendres i també les del tancament de les borses asiàtiques amb un denominador comú, el pànic al fet que el 23 de juny els britànics votin en referèndum que el Regne Unit abandoni la Unió Europea i que el risc del Brexit es converteixi en una realitat.
A Madrid, l'IBEX-35 es deixa més d'un 1% i perd els 8.400 punts a mitja sessió, un nivell que no perd en tancar la sessió des del 7 d'abril. A més, el selectiu espanyol es deixa més d'un 7% aquest mes de juny, i torna a allunyar-se dels 9.000 punts que va arribar a reconquistar fa dues setmanes. L'onada de vendes és generalitzada, amb retrocessos de més d'un punt percentual per al DAX 30 alemany i el CAC 40 francès. A Londres, el FTSE 100 perd entorn d'un 0,5%, però cau ja més d'un 6% el 2016, mentre que la lliura retrocedeix prop d'un 1% aquest dilluns fins als 1,415 dòlars, i gairebé un 4% el 2016. A Wall Street, els tres principals índexs han començat la sessió amb pèrdues, llastrats per la caiguda del 4% de Microsoft després d'anunciar la compra de LinkedIn per 26.200 milions de dòlars. La xarxa social es dispara un 48% en borsa.
Estem així en un context enrarit per als inversors europeus, que han vist com les borses asiàtiques tancaven amb grans retrocessos, de més del 3% pel Nikkei japonès i per al Xangai Composite de la Xina, enmig de l'aversió al risc general en renda variable. Les dades de vendes detallistes i de producció industrial al gegant asiàtic, amb augments del 10% i del 6% al maig, en línia amb les previsions, no han aconseguit evitar aquests moviments. Al mercat de matèries primeres, el petroli corregeix entorn de l’1%, mentre que l'euro cotitza amb lleus guanys fins a 1,126 dòlars.
“Travessarem una setmana d’espera tibant a causa de la incertesa pel que fa al referèndum sobre el Brexit del dia 23. Això significa que tant aquesta setmana com la propera seran de tensió en augment, d'amor creixent pels bons (les compres del BCE ajuden també), de retrocessos de borses (ningú no les vol en aquestes circumstàncies) i d'apreciació del ien, que tornarà a actuar de refugi visceral en aquest context”, expliquen els analistes de Bankinter. "El Brexit seria una espècie de xoc, de 'cigne negre' per a Europa i no es pot dissenyar una estratègia d'inversió considerant que el 'cigne negre' pansa a ser l'escenari central", agreguen.
PREOCUPACIONS MÉS ENLLÀ DEL BREXIT
El Brexit no és l'únic motiu de preocupació latent al mercat, en un dia amb escasses referències macro. Les caigudes són generalitzades i afecten tots els sectors, entre ells el financer. L'índex sectorial de referència a Europa (Euto Stoxx Banks), cau un 2%, i l'espanyol (IBEX-35 Bancs), entorn de l'1,5%. Això es produeix enmig dels temors que han tornat sobre la banca italiana, davant una caiguda de més del 2% per UniCredit, i comentaris d'analistes sobre la complexa necessitat d'augmentar i millorar el capital, informa Bloomberg. "El nou CEO d’UniCredit (encara per decidir, després de la dimissió de Federico Ghizzoni) s'enfronta a la difícil tasca d'enfortir el capital i tractar d'evitar més caigudes de rendibilitat", apunten en Barclays.
Si els elements esmentats no són suficients per alimentar la incertesa al mercat, cal recordar que aquest dimecres es coneixerà el desenllaç de la reunió de juny de la Reserva Federal (Fed), per la qual cosa el mercat no espera un moviment en els tipus (romanen entre el 0,25% i 0,5% des de desembre) però està expectant per armar expectatives de cara a les properes trobades. I en un parell de setmanes, el 26 de juny, els espanyols tornen a les urnes, i segons les enquestes podria tornar a haver-hi un mapa fragmentat en el qual es necessitin almenys tres partits per aconseguir una investidura i formar govern.
ANÀLISI TÈCNICA: PERILL PER A L'IBEX... I PER A SANTANDER
A mitja sessió, l'IBEX-35 està prop del suport que presenta en els mínims d'abril en els 8.256 punts, explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. Per sota d'aquest nivell, adverteix l'expert, no es pot descartar la tornada del selectiu espanyol "a mínims anuals en els 7.750 punts". Per la part de dalt, la clau està en el buit a la baixa d'aquest dilluns en 8.490 punts, i per damunt, el també buit a la baixa de divendres en els 8.769 punts.
A més, des del punt de vista tècnic cal vigilar el que fa Banco Santander, que s'apropa al suport en el buit alcista de la sessió del 13 d'abril en els 3,73 euros. "Es podria dir que és l'última oportunitat que té l'IBEX-35 per intentar no dirigir-se, de cap, als mínims anuals", resumeix Rodríguez.