L'IBEX es deixa un 0,42% aquest divendres però posa fi a tres setmanes de caigudes

El règim de Pyongyang ha tornat a llançar un míssil que ha sobrevolat el Japó

  • Londres s'ha vist sorprès per un nou atac terrorista que ha deixat 18 ferits
  • El procés independentista català continua amb la vista posada en l'1 d'octubre
Nieves Amigo
Bolsamania | 15 set, 2017 10:02 - Actualitzat: 18:30
pyongyang-coree-du-nord 20170909133236

L'IBEX s'ha deixat aquest divendres un 0,42%, fins als 10.317 punts, però posa fi a tres setmanes de caigudes, ja que en acumulat de la setmana es revalora un 1,85%. Les tres últimes setmanes havia caigut un 1,9%, un 0,19% i un 0,39%, respectivament. Això és un context difícil en què als esdeveniments internacionals com l'explosió de Londres i el nou míssil de Corea del Nord s'hi uneix la situació que es viu a Catalunya.

IBEX 35
11.617,900
  • -0,80%-93,90
  • Max: 11.662,70
  • Min: 11.575,00
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.143,04
17:35 26/11/24

Quant als valors que més han caigut aquest divendres, cal destacar-ne Siemens Gamesa, que s'ha deixat un 4,5%, seguit de Grifols (-3,35%), que ha rebut una recomanació negativa dels analistes de Kepler, i Cellnex (-1,53%). Pel que fa als valors més destacats es troben Mediaset España, que s'ha revalorat un 2,34%, acompanyat d'Indra, que ha pujat un 1,16%; i Inditex, que ha escalat un 0,93%. Entre els 'pesos pesants' del selectiu, BBVA ha caigut un 0,83%, Iberdrola s'ha deixat un 0,01%, mentre que Telefónica ha tancat amb un lleu ascens del 0,08%.

El règim de Pyongyang ha llançat un nou míssil que ha sobrevolat el Japó mentre que els Estats Units ha demanat contundència a la Xina i Rússia. Aquest nou llançament es considera la resposta que ja va anticipar Corea del Nord després de les sancions que li ha imposat les Nacions Unides. Per la seva banda, a Londres (l'FTSE de deixa un 1,1%, ha estat el pitjor d'Europa), una explosió ha ferit 18 persones en el que s'ha qualificat com un "acte terrorista".

Amb tot, les borses han baixat, en general, lleugerament i demostren que, per bé o per mal, ja han après a viure amb el que es coneix com a 'nou normal', una realitat que inclou processos independentistes, bombes nuclears, atacs terroristes... A Asia, el Nikkei puja un 0,6% mentre que el Kospi també ha tancat en positiu. Als Estats Units Wall Street puja lleugerament i el Dow Jones marca nous màxims. A Europa, excepte per aquest 1% de l'FTSE, els descensos són al voltant del 0,2% de mitjana.

Pel que fa a la resta, aquest divendres es reuneixen a Letònia els ministres d'Economia i Finances per parlar del Brexit, i amb la proposta del president de la Comissió Europea (CE), Jean Claude Juncker, d'anomenar un superministre europeu d'Economia i un Fons Monetari Europeu sobre la taula. L'evolució de les negociacions per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) preocupa i Juncker ja ha advertit que serà un Brexit 'dur' per a ambdues parts.

En l'actualitat econòmica, la dada de vendes al detall d'Estats Units corresponents al mes d'agost ha decebut. El consens esperava una pujada del 0,1% i del 0,5% excloent-ne la partida d'automòbils, però les vendes al detall van baixar un 0,2% en taxa general i tan sols van pujar un 0,2% excloent-ne les vendes d’automòbils.

A més, la producció industrial d'agost ha baixat un 0,9%, quan s'esperava una pujada del 0,1%. Finalment, l'índex de confiança dels consumidors de la Universitat de Michigan, corresponent al mes de setembre, ha mostrat una caiguda fins a 95,3 des de 96,8, en línia amb les previsions.

Avui també és l’anomenada 'quàdruple hora bruixa', és a dir, el venciment d'opcions i futurs a banda i banda de l'Atlàntic, cosa que sol augmentar el volum de negoci i la volatilitat de la sessió, especialment durant els últims compassos de la jornada.

"L'IBEX 35 tanca l'acumulat setmanal amb pujades properes a l'1,9%. En realitat, tota la pujada es va produir dilluns, deixant-nos un buit alcista als 10.129 punts. I la resta de la setmana els preus s'han estat movent en un rang de preus bastant estret alternant els números vermells amb els verds. L'únic problema amb què ens trobem és que mentre el conjunt dels nostres veïns europeus ha confirmat amb claredat la superació de resistències l'IBEX ni s'ha acostat a la resistència més immediata: als 10.570-10.580 punts, la base superior del canal baixista", comenta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

"Només per sobre de la part superior del canal baixista, amb comoditat, començarem a mirar el nostre índex amb uns altres ulls. Però tot i que el superés no haurem de llançar les campanes al vol tan aviat ja que el senyal definitiu del final del moviment de consolidació o d'ajust vindrà de la mà de la superació dels màxims d'agost, als 10.758 punts", explica Rodríguez.

contador