La retallada de 50 pb sembla haver animat els inversors
Wall Street cotitza amb forts guanys després de la primera i "agressiva" retallada dels tipus d'interès anunciat per la Reserva Federal (Fed) per primera vegada en quatre anys. El Nasdaq n'és l'índex més alcista, impulsat pels fabricants de xips, que volen després de la baixada de tipus.
Així, la jornada d'aquest dijous està deixant guanys per a grans tecnològiques com ara Nvidia (+3,5%), Broadcom (+3,8%), Intel (+2%), Arm (+4,5), ASML (+5%) o Micron (+2,6%).
El mercat nord-americà va tancar dimecres amb lleugeres retallades després de la reunió del banc central, però les borses asiàtiques han pujat de manera generalitzada, liderades pel Nikkei japonès, gràcies també que el ien s'ha depreciat amb força enfront del dòlar.
Kathleen Brooks, directora d'investigació d'XTB, comenta que “el mercat tenia raó, però la majoria dels economistes estaven equivocats”.
I és que finalment la Fed, tal com havia filtrat a la setmana passada, va retallar els tipus 50 punts bàsics per començar el cicle de suavització monetària, malgrat que molts experts esperaven una primera rebaixa de 25 pb. "La Fed va començar el cicle de retallades de taxes amb força i va revisar a la baixa les seves expectatives per a les taxes d'interès a curt i mitjà termini", afegeix Brooks.
A parer seu, "la combinació d'una gran rebaixa dels tipus i una avaluació moderada de les futures retallades ha fet que el dòlar entri en una espiral descendent" i afavoreix els actius de risc, com les accions. "És una bona notícia" per als mercats, ja que "aquest moviment recolza el creixement econòmic i podria perllongar el cicle econòmic".
"La Fed va oferir als mercats el que feia dies que anticipaven. El ritme de les properes intervencions del banc central seguirà dictat per les dades macroeconòmiques, però la balança de prioritats s'ha inclinat clarament a favor del mercat laboral. Per als inversors, la qüestió que es planteja després de les reunions d'aquest mes ara és fins a quin punt la retallada de tipus anuncia un cicle d'estímul més profund, que no només elimini la restricció sobre les principals economies, sinó que també comenci a estimular-les", valora Sebastiano Chiodino, responsable d'inversions LDI a Generali Asset Management, part de l'ecosistema de Generali Investments.
CONFIANÇA DE LA FED EN L'ECONOMIA
Des de Link Securities, afirmen que "el que és positiu d'aquest moviment és que va ser conseqüència del bon comportament recent de la inflació i de les expectatives, cada vegada més grans, que aquesta variable s'acosti en els propers mesos a l'objectiu del 2% establert pel banc central".
"El més negatiu hauria estat que la Fed hagués justificat aquesta rebaixa de mig punt pel fort deteriorament de l'economia i del mercat laboral nord-americà. Però Powell va afirmar que l'economia està resistint bé, cosa que indica que segueixen creient factible aconseguir l'aterratge suau'".
Per la seva banda, els analistes de Bankinter remarquen que "Powell va aconseguir allunyar els temors d'una frenada brusca de l'economia i centrar el debat en l'ocupació. Aquesta serà la clau per determinar el ritme de les rebaixes".
En aquest sentit, aquest dijous s'han conegut les peticions setmanals de desocupació, que han caigut més del anticipat pel consens d'analistes, fins a les 219.000.
EMPRESES I ALTRES MERCATS
Al front empresarial, l'empresa de transport FedEx, considerada un termòmetre de l'economia nord-americana, presentarà els resultats després del tancament del mercat.
En altres mercats, el petroli Brent puja un 0,75% (74,20 dòlars), l'euro s'aprecia un 0,10% (1,1113 dòlars) i l'unça d'or avança un 0,11% (2.601 dòlars). A més, la rendibilitat del bo americà a 10 anys repunta el 3,745% i el bitcoin repunta un 4,45% (62.915 dòlars).