El mercat aposta per la victòria de Guaidó: els bons veneçolans pugen

La borsa també va registrar aquest dimecres una important pujada

Bolsamanía
Bolsamania | 24 gen, 2019 17:40
ep juan guaido dirigentepartido opositor venezolano voluntad popular
VOLUNTAD POPULAR

El mercat sembla haver rebut de bon grat la decisió del líder opositor veneçolà Juan Guaidó de proclamar-se president interí de Veneçuela. Tant el de bons com la borsa. El deute sobirà veneçolana està atraient els inversors, que s'han llançat a comprar bons davant l'expectativa de la caiguda del règim de Nicolás Maduro.

Aquest dijous el bo amb venciment el setembre de 2027 i un cupó del 9,25%, en situació d'impagament, s'està movent intensament. Aquest dimecres, després de l'anunci de Guaidó, va registrar la seva major pujada en un any, i contínua amb els avenços fins al punt de canviar-se al 32,27% del seu valor nominal, enfront del 28,99% en què va tancar dimarts passat. Es tracta, segons recull El Confidencial, d'un increment de l’11,3% del preu, que es mou de manera inversa a la rendibilitat.

Aquest moviment és un clar reflex que els inversors internacionals s'estan posicionant de forma clara davant les expectatives que es produeixi un canvi de govern a Veneçuela, un país que travessa una complicada situació econòmica. De fet, sembla que el mercat creu que l'arribada de Guaidó podria relaxar les tensions que manté Maduro amb alguns països, i fins i tot podria permetre arribar a acords de reestructuració del deute.

I LA BORSA?

Per la seva banda, l'Índex de la Borsa de Valors de Caracas (IBVC) va registrar aquest dimecres una forta pujada del 3,17% fins als 5.734 punts, després d'haver caigut amb força durant les sessions prèvies (dilluns es va deixar un 2,3% i dimarts va retrocedir un 2,5%).

No obstant això, més cridaner que això és la pujada que ha registrat la borsa veneçolana al mes de desembre, que ha estat significativa. A mitjan aquest mes estava per sota dels 1.000 punts, i ara se situa a les portes dels 6.000. El seu valor s'ha multiplicat per més de cinc vegades en només un mes.

Juan Guaido, líder de l'Assemblea Nacional, es va proclamar aquest dimecres president interí de Veneçuela, encara que Maduro no va trigar a sortir a reivindicar-se com únic president. La tensió es manté al país, amb desenes de protestes, i la repercussió ha arribat a tots els punts del planeta. Ja són molts els països que han pres partit per un o altre costat.

contador