El mercat financer espanyol va sofrir al març el major estrès de la seva història

Segons ha constatat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV)

Bolsamanía
Europa Press | 07 mai, 2020 17:16
test estres bancos

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha constatat que l'indicador que mesura l'estrès dels mercats financers espanyols es va disparar al març des d'un nivell baix de 0,19 a un nivell alt de 0,56, segons indica al seu butlletí trimestral.

Aquest repunt de l'estrès dels mercats financers espanyols és el més alt experimentat en quatre setmanes consecutives i es tracta a més del tercer valor més alt de la sèrie històrica, només per sota del registrat a la fi de 2008 (0,88) o a mitjan 2012 (0,70).

El repunt respon al fet que les caigudes abruptes dels preus dels actius, juntament amb la deterioració de la seva liquiditat i l'increment de la volatilitat, han generat augments molt importants del nivell d'estrès a la majoria dels segments que conformen l'indicador general.

L'informe ha assenyalat que, en general, l'extensió del virus a nivell global en poques setmanes i les mesures de confinament adoptades per la majoria dels països han donat lloc a un període de turbulències als mercats financers internacionals i nacionals que ha estat especialment intens al març.

La tendència dels mercats financers espanyols al primer trimestre va ser semblant a les d'altres mercats del seu entorn, a conseqüència de la crisi. L'indicador d'estrès va repuntar al 0,56 a la fi de març i des de llavors es manté relativament estable (0,55-0,56), valors que es corresponen amb un nivell d'estrès alt (per sobre de 0,49).

Els mercats de renda variable nacionals, que van acabar 2019 amb un avanç del 11,8%, van iniciar l'any amb lleugeres reculades per temor a l'efecte del coronavirus sobre l'economia i el creixement mundial, però les caigudes es van intensificar a mesura que avançava el trimestre, en conèixer-se que el virus estava estenent-se amb força per Europa i gran part de la resta del món. L'Ibex 35 va acumular pèrdues del 28,9% al primer trimestre, la seva major caiguda acumulada en tres mesos.

Els descensos no van ser homogenis entre companyies, destacant per la seva intensitat els del sector de serveis de consum (aerolínies i empreses hoteleres), els bancs i les petrolieres. Entre les companyies amb descensos més moderats, van destacar les elèctriques, les farmacèutiques i les empreses d'alimentació, per a les quals s'espera una repercussió menys intensa de la crisi.

En els mercats espanyols de renda fixa, les rendibilitats del deute públic a llarg termini, que havien augmentat lleugerament a l'últim tram de 2019, van presentar repunts transitoris a conseqüència de les turbulències, que es van relaxar després de l'anunci del voluminós programa de compres del Banc Central Europeu (BCE), encara que els tipus del deute públic i de la privada van mostrar lleugeres alces aquell trimestre, que van ser més intenses per als actius amb pitjor qualificació creditícia.

Del seu costat, la indústria dels fons d'inversió va mostrar un augment del 7,8% del seu patrimoni al 2019 i la seva expansió va continuar durant els primers compassos de 2020, però es va veure interrompuda al març arran de la crisi, manifestant-se en una pèrdua notable de valor de les carteres i en un augment dels reemborsaments.

L'informe de la CNMV apunta que el patrimoni hauria pogut caure prop d'un 10% al tercer mes de l'any, encara que el sector "ha funcionat amb normalitat, sense que hagi estat necessària la suspensió de reemborsaments a cap institució".

Quant a la prestació de serveis d'inversió, les entitats de crèdit van continuar sent les principals proveïdores d'aquests serveis. Els intermediaris financers no bancaris (fonamentalment societats i agències de valors) van experimentar un nou descens dels beneficis abans d'impostos al 2019, encara que el nombre d'entitats amb pèrdues va ser menor, la qual cosa suggereix que "el comportament desfavorable registrat per aquest sector al 2019 es va concentrar en un nombre relativament reduït d'entitats", segons la CNMV.

Sin embargo, el supervisor de los mercados ha advertido de que las perspectivas para estas entidades, que durante los últimos años mostraban un cambio progresivo de su modelo de negocio, más diversificado entre los diferentes servicios que pueden prestar, son "complejas", pues a la competencia que ejercen las entidades de crédito en la provisión de estos servicios financieros se une "un escenario de crisis que complica aún más el desarrollo del negocio".

RETOS PARA ESPAÑA

En su informe, la CNMV realiza un análisis de los riesgos más relevantes que se observan para el panorama económico nacional, una vez superada la crisis sanitaria.

Por un lado, apunta a las dificultades para que se reanude la actividad a una tasa similar a la que existía antes de esta crisis para lograr una salida en V y no en U o L, para lo que cobrarán especial importancia las medidas de reactivación de sectores estratégicos como la industria automotriz y el turismo.

Otro reto es el de compaginar una política fiscal a medida para minimizar los efectos de la crisis a nivel sanitario, económico y social con la necesidad de preservar la sostenibilidad de las finanzas públicas a medio y largo plazo. En este sentido, la CNMV recuerda que el reciente acuerdo con Bruselas otorga una flexibilidad mayor a la hora de gestionar el déficit y la deuda pública a corto plazo.

Por otra parte, España se enfrentará a una elevada tasa de desempleo originada por la pandemia, con el riesgo de que una parte relevante de la misma acabe siendo de larga duración, así como a una variación en los patrones de consumo y los cambios previsibles en el comportamiento de la población, por ejemplo, en forma de renuncias al uso del transporte público o a las compras en grandes establecimientos de consumo.

El informe también apunta a la repercusión negativa para el negocio de las empresas exportadoras españolas expuestas a los mercados internacionales, agravada por el colapso de los precios de algunas materias primas, y a la prolongación de algunas fuentes de incertidumbre política de carácter nacional.

contador