L'impuls de la Fed no és suficient per a l'Ibex que no recupera els 9.000 punts

El banc central americà ha retallat els tipus en 50 punts bàsics

Nieves Amigo
Bolsamania | 03 mar, 2020 10:32 - Actualitzat: 17:53
ep imagen de la cotizacion de las empresas del ibex 35 en la bolsa de madrid
Eduardo Parra - Europa Press

L'Ibex 35 ha pujat una mica més d'un 0,8% (8.811 punts) aquest dimarts. L'anunci per sorpresa de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) de rebaixar 50 punts els tipus d'interès ha tingut un bon acolliment al principi i s'ha arribat a disparar més d'un 2%, però es tractava d'un miratge, i no ha trigat a començar a desinflar-se. Ha tancat lluny dels 9.000 punts que ha aconseguit en un moment de la sessió, ha arribat a pujar més d'un 3%. Això després que el G7 s'hagi reunit i hagi reconegut que està disposat a actuar contra el coronavirus, tot i que sense anunciar les mesures concretes que esperava el mercat.

IBEX 35
11.659,200
  • 0,35%41,20
  • Max: 11.668,40
  • Min: 11.594,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.826,74
17:37 04/10/24

Els bancs espanyols han estat pràcticament tota la sessió pujant després que el Tribunal de Justícia de la UE hagi estat menys dur del que s'esperava sobre l'IRPH, malgrat que ha obert la porta a la possibilitat que es pugui considerar abusiu si així ho determina el jutjat en cada cas. Però durant els últims compassos, després de la decisió de la Fed, BBVA (-0,86%), Santander (-0,60%), Sabadell (-0,77%) i Bankinter (-0,23%) han fet un gir i han tancat en vermell.

Aquesta notícia sembla haver passat desapercebuda a CaixaBank, que ha tancat el dimarts com una de les més alcistes del selectiu, amb un avanç del 3,74%, ha arribat a pujar entorn del 6%.

El banc central d'Austràlia ha retallat aquesta matinada els tipus un 0,25%, fins al mínim històric de 0,5%, a causa del coronavirus, obrint així el camí a l'actuació d'altres bancs centrals. "S'espera que el brot global de coronavirus retardi el progrés a Austràlia cap a la plena ocupació i l'objectiu d'inflació", ha declarat el governador del RBA, Philip Lowe. La junta de govern del banc central "per tant ha considerat que era apropiat facilitar encara més la política monetària per a proporcionar suport addicional a l'ocupació i l'activitat econòmica", ha afegit.

En aquest escenari, el mercat ja descompta que la Reserva Federal dels EUA rebaixarà els tipus a la seva reunió de mitjan març, mentre a Europa i el Japó l'escenari és diferent perquè els tipus ja estan en negatiu. El BCE ha demanat als governs mesures fiscals i al mateix temps treballa per proporcionar liquiditat a les empreses, segons Reuters, en subhastes similars a les realitzades per part dels bancs i dirigides a les pimes.

A part del coronavirus, l'atenció retornarà aquest dimarts als EUA, on té lloc el 'súper dimarts' de les primàries demòcrates. Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren i Michael Bloomberg són els quatre candidats demòcrates més rellevants en la carrera per convertir-se en el rival de Donald Trump a les pròximes eleccions presidencials que se celebraran el 3 de novembre.

En la Zona Euro, la inflació es modera al 1,2% al febrer per l'impacte del coronavirus. L'atur de la Zona Euro es manté al 7,4% d'aquest gener. A Espanya, l'atur baixa en 7.806 persones al febrer, el seu major descens en aquest mes des de 2017. A més, els inversors estan pendents dels bancs espanyols després que el Tribunal de Justícia de la UE hagi obert la porta a que es consideri abusiu l'IRPH que utilitzaven les antigues caixes d'estalvis, si així ho determina el jutjat en cada cas.

L'atur a la Zona Euro es va mantenir en un 7,4% al gener. A Espanya, l'atur va baixar en 7.806 persones al febrer, el seu major descens en aquest mes des de 2017.

En altres mercats, el petroli Brent repunta un 1,2%, fins a 52,53 dòlars, davant la previsió d'una retallada addicional de producció per part de l'OPEP. A més, l'unça d'or avança un 0,8%, fins a 1.608 dòlars, per la cerca d'actius refugi.

Per part seva, l'euro es revaloritza un 0,4%, fins a 1,1175 dòlars, en descomptar els inversors una retallada de tipus per part de la Reserva Federal (Fed). Finalment, la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys

La jornada d'aquest dimarts s'està caracteritzant, com les dels darrers dies, per l'alta volatilitat. En el curt termini, l'Ibex té un important suport a la zona dels 8.500 punts i resistència a la dels 9.100 punts.

contador