L'Ibex (+0,8%) es desinfla però tanca en verd gràcies als grans bancs

Els inversors estan pendents del Brexit i de la reunió del BCE

Nieves Amigo
Bolsamania | 13 des, 2018 10:25 - Actualitzat: 21:06
draghi-bce-fait-monter-l-euro-et-les-rendements-obligataires

Malgrat perdre pistonada cap al final de la sessió, l'Ibex35 continua eixamplant distàncies vers els mínims marcats dilluns passat. Aquest dijous va aconseguir tancar amb guanys per tercer dia consecutiu, amb un pujada del 0,8%, impulsat pel sector bancari i Telefónica (+1,1%). L'Ibex va ser, a més, el que millor va rendir, al costat del Ftse MIB italià (+0,45%), entre els principals selectius del continent, que van tancar amb lleugeres caigudes davant les creixents incerteses que genera el Brexit.

IBEX 35
11.899,300
  • 0,86%101,20
  • Max: 11.904,20
  • Min: 11.753,80
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.338,22
17:35 09/01/25

DIA va ser una vegada més protagonista en la Borsa de Madrid, tancant aquesta vegada amb una pujada del 10,5%, en la seva segona jornada de guanys consecutiva després d'anunciar un refinançament de 600 milions d'euros el dimecres. Li van seguir Iberdrola (+2,4%) i BBVA (+1,9%), liderant un sector bancari que va tenir, en general, una bona jornada.

Indra Sitemas (-2,8%), Viscofan (-2,7%) i *Acerinox (-2,3%) han estat la cara negativa de l'Ibex, aquesta última castigada per una rebaixa del seu preu objectiu fins als 8,2 euros des dels 11,7 euros per part de Morgan Stanley. Tant Acerinox com ArcelorMittal, que avui va tancar amb pèrdues de l'1,2%, han tingut un 2018 complicat marcat pel proteccionisme promogut per Donald Trump, però també per altres aspectes que els han penalitzat. Tots dos cauen més d'un 25% en borsa en el que portem d'any.

Inditex, el valor més a la baixa del dimecres després de presentar uns resultats alguna cosa pitjor de l'anticipat pels analistes, va tornar a tancar amb pèrdues aquest dijous, caient un 0,2% davant la desconfiança dels inversors pel fre en les vendes de la tèxtil. Al Mercat Continu, Sacyr ha cedit un 15,2% després de conèixer-se que haurà de retornar 225 milions a Panamà per bestretes del Canal.

EL BREXIT MANTÉ LA INCERTESA

Més enllà de l'Ibex, la jornada ha estat marcada per les reaccions a la moció de confiança que el dimecres a la nit va aconseguir superar la primera ministra Theresa May i els escenaris que s'obren ara pel Brexit, perquè no sembla en absolut fàcil que el Parlament britànic vagi a aprovar-ho dins del calendari previst. Si res canvia, el 30 de març de 2019 el Regne Unit deixarà de ser membre de la Unió Europea i els termes del divorci estan encara molt lluny d'haver estat acceptats per ambdues parts. Pel que fa a aquest tema, la incertesa és, sens dubte, l'element dominant.

El Ftse MIB italià també va aconseguir desmarcar-se de les pèrdues de la resta de mercats europeus, també gràcies al bon comportament del seu sector bancari. El primer ministre italià va presentar anit una nova proposta d'objectiu de dèficit, que se situaria en el 2,04% enfront del 2,4% inicial, a la Comissió Europea (CE) i sembla que hi ha optimisme quant a la possibilitat d'arribar a un acord sobre els Pressupostos.

Una altra aspecte clau d'avui, ha estat la reunió del Banc Central Europeu (BCE), en la qual ha empitjorat el seu pronòstic de creixement per a l'eurozona aquest any i el següent, quan preveu una expansió de l'1,9% i de l'1,7%, respectivament, la qual cosa representa un ajust a la baixa d'una desena en tots dos casos.

El comportament mixt a Europa d'avui arriba després de les alces de la passada jornada en Wall Street (Dow Jones: +0,64%; S&P: +0,54%; Nasdaq: +0,95%) i també a Àsia. Les perspectives són bones de cara a un acord comercial. Aquest dimecres, Reuters va informar que empreses estatals xineses han comprat més d'1,5 milions de tones de soia nord-americana. Aquesta ha estat la primera compra important de soia nord-americana en més de sis mesos i el senyal més clar fins avui que Xina està fent avanços quant a les promeses pactades principis de mes.

contador