Tornen les pujades a les borses: l'Ibex avança un 2% després de les mesures del BCE

El Banc Central Europeu va treure tota l' artilleria aquest dimecres

Nieves Amigo
Bolsamania | 19 mar, 2020 09:50 - Actualitzat: 17:44
broker gafas portada

L'Ibex 35 ha pujat un 1,93%, fins a 6.395,80 punts, recolzat en l'última acció sorpresa del Banc Central Europeu (BCE). Després de quedar-se clarament curt en la seva reunió de política monetària, provocant en l'índex espanyol el major enfonsament de la seva història, l'organisme monetari va llançar anit un nou programa de compra d'actius de 750.000 milions d'euros per intentar alleujar les tensions financeres a l'eurozona. El nou programa ha estat denominat Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), un Programa de Compra d'Emergència Pandèmica.

IBEX 35
11.659,200
  • 0,35%41,20
  • Max: 11.668,40
  • Min: 11.594,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 10.826,74
17:37 04/10/24

El BCE ha decidit llançar "un nou programa de compra d'actius temporal de valors del sector públic i privat per tal de contrarestar els greus riscos per al mecanisme de transmissió de la política monetària i les perspectives per a la zona euro plantejades pel brot i la difusió creixent del coronavirus, Covid-19", va anunciar.

Per als experts de Danske Bank, "després de la recent decepció (del BCE) i les caigudes als mercats financers, aquest paquet servirà com una clara garantia als mercats que el BCE serà aquí, que indica clarament que està disposat a fer més i a augmentar l'abast dels programes de compra i a ajustar la composició".

Els experts destaquen que aquestes mesures del Banc Central Europeu han arribat després d'un dia (aquest dimecres) que passarà a la història pel fort enfonsament a tots els àmbits. "Vam veure grans caigudes en els mercats de bons, les accions i el petroli, mentre els inversors es situaven en liquiditat. Això ha continuat durant la nit sense que els preus de l'or se n'hagin salvat, encara que han anat lleugerament millor que la majoria", explica Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets. El petroli és a mínims de 18 anys i la lliura, a mínims de 35 anys.

Les borses asiàtiques han pujat aquesta matinada (destaca especialment la patacada de Filipines després de reprendre la seva cotització després d'haver estat tancada) i els futurs de Wall Street vénen amb caigudes del 3% després de les reculades vistes aquest dimecres, que van ser del 6,3% per al Dow Jones.

Tot això mentre la Fed continua anunciant mesures econòmiques per contenir el virus i després que l'RBA australià hagi comunicat una retallada de tipus al mínim del 0,25% i un programa de compra d'actius. La bossa australiana s'ha desplomat de forma especialment acusada en els últims dies.

"Cada vegada és més clar que les actuals caigudes del mercat podrien empitjorar abans de millorar, amb fosques prediccions de contracció de fins al 20% del PIB. Cada vegada és més evident que l'economia mundial està a punt de sofrir una dolorosa contracció de diversos graus", adverteix Hewson.

ANÀLISI DE L'IBEX 35

"Sembla que el mínim d'aquesta gran fuetada pot estar en els mínims d'aquest dilluns, els 5.814 punts. Ja són tres les sessions que no hem construït nous mínims decreixents, i això malgrat les importants caigudes de Wall Street", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Però no hem de confondre un rebot amb el final de la tendència baixista. Per què? Perquè no tenim figura de retorn, i no n'esperem cap. Encara trigarà unes quantes setmanes en el millor dels casos, o fins i tot mesos", afegeix aquest expert.

"Però l'important és que ara hauria de tocar rebotar i després recaure de nou cap als mínims i aquí és on hi ha la clau de tot. Tot dependrà del fet que el mínim de l'actual caiguda resisteixi o es perfori a la baixa. Dit això, les zones de control (resistència) per dalt en aquest moment es troben en els 7.100 punts i el buit baixista dels 7.436 punts. Sense descartar, fins i tot, els 8.400 punts, on tenim un altre important buit baixista", conclou Rodríguez.

contador