Enagás, Iberdrola i Cellnex lideren els ascensos del selectiu
L'Ibex 35 (-0,67%; 9.864 punts) segueix en negatiu pressionat per Telefónica, Repsol i Santander i sostingut per les energètiques. Pugen amb força Enagás o Iberdrola, però el to general del mercat és baixista. No obstant això, els números vermells continuen dominant a Europa a causa de l'augment del nombre de casos de coronavirus, especialment a Corea del Sud. A més, la feblesa de les dades econòmiques als EUA, sobretot en el sector serveis, estan provocant pèrdues destacades a Wall Street.
El selectiu espanyol va perdre suports durant la jornada passada (en 9.980 punts) i ara té el següent suport important als 9.700 punts. En només un dia, i de la mà de Telefónica, que va fer molt mal després de publicar resultats, l'índex ha passat de somiar amb els 10.500 punts a 'demanar l'hora'.
Les retallades de Telefónica de la sessió anterior, després de publicar els seus resultats, mostren que l'operadora deixarà per a un millor moment l'intent d'atacar els 6,80 euros. Després d'unes sessions prèvies bones, torna a esvair-se l'optimisme respecte a la companyia. Avui continua descendint amb ganes (-2,6%).
Aquest divendres, els inversors han estat pendents dels PMIs de febrer i també de l'IPC en la Zona Euro. Al Japó, els PMIs han registrat caigudes molt fortes especialment en serveis, molt afectats per la davallada del turisme, tal com subratlla Renda 4 al seu informe diari.
A Alemanya, el PMI serveis va caure fins a 53,3 des del 54,2 previ i l'estimació de 53,8. En manufacturer, es va quedar a 47,8, superior a la dada de 45,3 previ i a l'estimació de 44,8. A la Zona Euro, el sector serveis esquiva el coronavirus i creix fins a arribar als màxims dels últims sis mesos. Pel que fa a la inflació de la Zona Euro, augmenta fins a l'1,4% al gener, el nivell més alt des d'abril de 2019. Als EUA, el PMI serveis s'ha situat per sota de 50, no complint clarament el pronòstic del consens.
Malgrat tot, la setmana ha anat clarament de més a menys. Durant la primera part, prevalia l'optimisme gràcies a les mesures que estan adoptant i les que sembla que aniran prenent els bancs centrals i els governs per pal·liar els efectes del coronavirus.
Durant la segona, en el cas concret de l'Ibex, les caigudes en els grans títols, amb Telefónica i Repsol al capdavant, han resultat determinants. A d'altres mercats, el petroli Brent cau un 2,6%, fins a 57,75 dòlars, mentre l'unça d'or puja un 1,7%, fins a 1.648 dòlars. A més, l'euro es revaloritza un 0,5%, fins arribar als 1,0840 dòlars; i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa lleugerament fins al 0,22%.
D'altra banda, continua la reunió dels líders europeus per decidir sobre els pressupostos post-Brexit. Bloomberg destaca que és una trobada tensa, i que hi ha dubtes sobre com el bloc cobrirà l'enorme forat en el pressupost causat per la sortida de Regne Unit. Hi ha una forta divisió entre els estats del nord, que volen retallar la despesa per cobrir el dèficit, i les nacions del sud, que volen veure majors contribucions a l'agricultura.
Finalment, l'Organització Mundial de la Salut ha confirmat diversos casos de coronavirus a l'Iran, que se sumen als registrats a Corea del Sud. L'OMS considera molt preocupant que la malaltia s'hagi estès a aquests països.
ANÀLISI DE L'IBEX 35
"La setmana que acabem de donar per acabada ha anat clarament de més a menys, i ens dibuixa una espelma setmanal que no convida precisament a l'optimisme, més aviat tot el contrari. Encara que si mirem les coses amb perspectiva, la veritat és que les caigudes dels últims dies encaixen absolutament dins dels paràmetres normals, i encara més després d'un rebot del 7% des de principis de febrer", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Després, a part de més rebots a curt termini, la veritat és que tot apunta cap al fet que el preu atacarà la zona de suport dels 9.700 punts, abans resistència. Coincidint també amb el buit alcista de la sessió del 6 de febrer, als 9.718 punts. I per sota tenim la directriu alcista, que uneix els mínims creixents des del mes d'octubre passat, i que en aquest moment passa pels 9.450 punts aproximadament", afegeix aquest expert.
"Pel que fa als valors, és molt lleig el moviment de Telefónica, que ens deixa una clara espelma setmanal de més a menys, on s'obre la possibilitat de tornar a comprovar el suport que presenta als mínims de 2019, en 5,70 euros. I més val que aquest suport no es perfori, perquè en cas contrari ja no hi ha res que els aturi fins als mínims de 2012, en 5,32 euros", conclou Rodríguez.