L'Ibex retalla la seva caiguda al 7,88% i s'aferra als 6.000 punts després d'enfonsar-se un 12%

La Fed ha rebaixat els tipus fins al 0%-0,25%

Nieves Amigo
Bolsamania | 16 mar, 2020 10:07 - Actualitzat: 18:34
jerome-powell-fed 20190728101225

L'Ibex s'ha desplomat un 7,88% fins als 6.107,2 punts, encara que ha arribat a enfonsar-se un 12%, fins a 5.814 enters, després de comprovar durant el cap de setmana que el coronavirus continua expandint-se per tot el Vell Continent i els EUA, i després que la Reserva Federal (Fed) donés la sorpresa anit amb una nova baixada de tipus per a intentar pal·liar-ne els efectes. Avançant-se de nou a la reunió de política monetària prevista per a aquesta setmana, la Fed va retallar anit els tipus un punt bàsic, fins al 0%-0,25%. A més, va anunciar un programa de compra d'actius de 700.000 milions de dòlars. Cal recordar que l'organisme ja va efectuar una retallada de 50 punts bàsics aquest 3 de març passat.

IBEX 35
11.723,600
  • -1,48%-175,70
  • Max: 11.877,20
  • Min: 11.703,80
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.338,22
17:29 10/01/25

A la conferència de premsa, Jerome Powell, president de la Fed, va utilitzar un to "decidit i tranquil·litzador", assenyalen els experts. Va subratllar que la Fed està posant en marxa una sèrie de mesures urgents per restaurar el funcionament normal del mercat, prevenir l'escassetat de liquiditat i assegurar el flux de crèdit a les llars i les empreses. I, encara que va afirmar que la Reserva Federal no s'ha quedat sense munició, va destacar la importància d'una resposta fiscal.

Com a part de l'acció del diumenge, la Reserva Federal i cinc bancs centrals importants més (inclòs el BCE) van anunciar que activaven línies d'intercanvi de divises en un esforç per suavitzar l'escassetat de dòlars.

Aquest moviment de la Fed fa encara més palesa la gravetat de la situació, com també ha quedat prou clar aquest cap de setmana a Espanya, amb la implementació del confinament de tota la població, amb la participació de l'exèrcit inclosa, per frenar l'expansió del virus. Els futurs nord-americans han arribat a caure fins al seu límit diari del 5% després de conèixer la notícia.

"L'economia dels Estats Units està en recessió. La pandèmia mundial de coronavirus conduirà a una reducció profunda, generalitzada i persistent de l'activitat en tota la nació, amb retallades generalitzades de l'activitat de viatges i turisme, interrupcions contínues a les cadenes de subministrament i una reculada dels desemborsaments discrecionals. (...) La Reserva Federal ha decidit 'tirar pel dret. (...) Si bé aquesta demostració de força era necessària, probablement no serà suficient per tranquil·litzar els mercats sense un estímul fiscal coordinat i una contenció visible del virus", avisen els experts d'Oxford Economics.

"Els bancs centrals han fet el seu paper aquestes últimes setmanes, ara depèn dels responsables de les polítiques mundials, el G7 i/o el G20, adoptar mesures fiscals a gran escala les pròximes setmanes i mesos per complementar aquestes mesures", recalca Michael Hewson, estratega cap de CMC Markets a Londres.

Cal recordar que la setmana passada, el Banc Central Europeu (BCE) va anunciar una sèrie d'estímuls per a fer front al coronavirus entre els quals no s'hi trobava una retallada de tipus. Aquest fet va provocar una desfeta a les borses que va resultar en el major enfonsament de l'Ibex de la història (-14%).

"La Reserva Federal ha posat la major part de la seva força en aquest moviment, oferint gairebé tot el que té a l'arsenal, i això planteja la pregunta inevitable: si això no funciona, què ho farà?", es pregunta Seema Shah, estrateg cap de Principal Global Investors. "La reacció negativa immediata (de les borses) suggereix que els mercats segueixen preocupats pel virus i que els governs probablement necessiten accelerar la seva acció fiscal", afegeix.

Les borses xineses també han reaccionat amb caigudes a l'actuació de la Fed i es deixen un 3% de mitjana. A més, a la Xina s'han publicat noves dades macro molt negatives. La producció industrial de febrer va caure un -13,5% enfront del -3% del consens i després de pujar un +6,9% el mes previ. La inversió en actius fixos de febrer va davallar un -24,5% comparat amb el -2% estimat i després d'un augment del +5,4% previ.

A tot això s'hi suma una altra retallada de tipus, en aquest cas del Banc Central de Nova Zelanda, que els ha rebaixat de l'1% al 0,25%.

Als informes diaris d'aquest dilluns de les diferents firmes d'inversió s'hi parla ja clarament de recessió mundial, i hi ha temor generalitzat que els diferents Governs no implementin les mesures fiscals necessàries per afrontar el coronavirus i complementar les mesures dels bancs centrals.

"Fa tan sols un mes, els mercats de tot el món es trobaven al punt àlgid, a màxims històrics o d'anys, amb un optimisme fora de lloc sobre el brot i la possibilitat de contenir-lo. I ara som aquí, un mes després, i és difícil d'imaginar com podríem tornar a recuperar aquests nivells", es lamenta Hewson.

ANÀLISI DE L'IBEX

"L'Ibex tanca relativament lluny dels mínims del dia, encara que amb caigudes importants en qualsevol cas. Si mirem els nostres veïns europeus, veiem que es recuperen millor que el nostre selectiu, i ens deixen petites formacions en 'martell' després d'un enfonsament del 40% de mitjana. No podem cantar victòria encara, ni molt menys, perquè en el millor dels casos estem parlant de l'inici d'un rebot. Aquests sempre es produeixen (si més no, és el que esperem) i el més normal és que sigui un rebot més o menys sostingut en el temps. No estem parlant d'un rebot d'un dia ni de dos", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Ens referim a un rebot que duri diverses setmanes, amb els seus esglais entremig. Un rebot del 15-20% després d'una fuetada del 40% en només tres setmanes. I sembla que les borses podrien estar prop de l'inici d'aquest rebot tan esperat. De moment, sembla que els mínims de 2012 han frenat les caigudes. Veurem què ens diu el preu, pas a pas", conclou aquest expert.

contador