L'operadora i Repsol han publicat resultats aquest dijous
L'Ibex 35 ha tancat als mínims del dia (-1,51%; 9.931 punts) de la mà de Telefónica (-3,8%), que ha caigut amb força després d'anunciar els seus comptes, Santander (-1,74%), Iberdrola (-1,65%) i Inditex (-1,56%). Repsol (-0,45%) també ha publicat xifres molt negatives, però ja les havia anticipat pel seu canvi d'estratègia cap a les baixes emissions. Al costat positiu, molt pocs valors ACS (+3,4%) i CIE Automotive (+1,36%).
Telefónica ha anunciat una caiguda del benefici net del 65,7% al 2019, pitjor que no s'esperaven els experts, que preveien una retallada del 30%. Els analistes assenyalen que aquestes xifres, afectades de nou per extraordinaris, han estat "febles".
El president José María Álvarez-Pallete ha descartat emprendre cap mesura a curt termini per impulsar l'acció. "Podríem vendre la xarxa de fibra a Espanya, però és un actiu únic. Molt aviat hi haurà una onada d'inversió", ha conclòs Pallete.
Per part seva, Repsol va perdre 3.816 milions l'any passat per l'ajust comptable de 4.849 milions per convertir-se en companyia de zero emissions netes al 2050. També ha confirmat que mantindrà la seva posició a Veneçuela per "protegir la posició dels seus empleats i garantir la seguretat de les seves operacions".
Les actes de la Reserva Federal (Fed), que es van publicar ahir a la tarda, continuen 'cuejant'. Van mostrar que els funcionaris de la Fed, encara que segueixen confiant en l'economia dels EUA, tenen les reserves sobre els possibles efectes futurs que el coronavirus podria tenir a l'economia estatunidenca i també a l'economia mundial.
"Aquest any, amb una composició lleugerament diferent, ja que quatre nous presidents rotatius de la Fed van entrar al cicle de votació, va fer-se evident que els responsables polítics dels EUA no tenen cap pressa a tornar a moure els tipus en el futur immediat", assenyala Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets a Londres.
Wall Street va marcar durant la sessió passada nous màxims històrics, però aquest dijous cau més de l'1%. Els experts assenyalen que la creença que els bancs centrals i els governs mouran fitxa per compensar l'impacte econòmic del virus de Wuhan amb estímuls monetaris i fiscals, està impulsant els mercats.
Pel que fa a les cites de la jornada, ha parlat el vicepresident del BCE, Luis de Guindos, que ha advertit que el coronavirus podria afectar el creixement. En altres mercats, el petroli Brent rebota un 1,1%, fins a 59,87 dòlars. A més, l'euro cotitza pla i es canvia a 1,0803 dòlars, mentre la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins al 0,23%.
ANÀLISI DE L'IBEX 35
"Les caigudes d'aquest dijous no volen dir res després d'un 'ral·li' de gairebé un 8% des de la primera sessió de febrer. I això, com no pot ser d'una altra manera, resta 'momentum' (velocitat de creuer) al nostre selectiu. És a dir, si la veritat és que no hem perforat cap suport, em costa creure que puguem continuar escalant posicions sense abans drenar/ajustar proporcionalment part de les últimes pujades, ja sigui mitjançant correccions de certa intensitat o consumint temps, o cosa que és el mateix, desplegant un ampli moviment lateral", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"És més, una potencial correcció cap als 9.700 punts seria el més normal del món. Per valors, destaquen les caigudes de Telefónica que minuts després d'obrir el mercat ja caigut un 6%. Al final, el que ens està indicant el preu és que l'intent d'atacar la directriu baixista dels últims anys, que passa per l'entorn dels 6,80 euros, quedarà per a un moment més favorable. Pel que fa a Repsol, és important que resisteixi sí o sí per sobre del suport dels 12 euros, si no volem començar a veure fantasmes a la petroliera", conclou aquest expert.