L'Ibex (+0,5%) recupera els 7.100 sostingut per Inditex però llastrat per la banca

La Xina ha publicat unes dades macro millors del que s'esperava

Nieves Amigo
Bolsamania | 14 abr, 2020 10:09 - Actualitzat: 18:42
ep foto de microscopio electronico del coronavirus sars-cov-2 que causa la covid-19
SCRIPPS RESEARCH INSTITUTE

L'Ibex 35 puja un 0,54%, fins a 7.108,6 punts, després de marcar un mínim amb 7.080 enters i un màxim amb 7.209. El selectiu espanyol, després del descans del Dilluns de Pasqua, ha rebut l'embranzida d'Inditex però s'ha vist llastrat pels dos grans bancs, Santander i BBVA. No obstant això, prossegueix la seva remuntada des dels mínims de març gràcies a la desacceleració de la pandèmia de coronavirus, tant a Espanya com a d'altres països europeus. Les dades de la Xina, que són millors del que s'esperava (balança comercial i exportacions i importacions), també hi han ajudat.

IBEX 35
11.720,900
  • -1,50%-178,40
  • Max: 11.877,20
  • Min: 11.703,80
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.341,45
17:35 10/01/25

Una de les notícies del dia ha estat que el Fons Monetari Internacional (FMI) ha actualitzat aquest dimarts les seves estimacions macroeconòmiques per a Espanya i les ha empitjorat de manera significativa com a resultat de l'impacte del Covid-19, de manera que ara espera que tanqui 2020 amb un atur del 20,8% i una caiguda del producte interior brut (PIB) del 8%.

"És una crisi com cap altra", ha assegurat l'economista en cap de l'FMI, Gita Gopinath, qui ha alertat que, a la magnitud del 'xoc', cal sumar-hi la incertesa sobre la seva durada o intensitat. "És molt probable que l'economia global experimenti la seva pitjor recessió des de la Gran Depressió [dels anys 30], sobrepassant la crisi financera global de fa una dècada. Es preveu que la Gran Reclusió, com es podria anomenar, disminuirà el creixement global de manera dramàtica", ha afegit Gopinath.

EVOLUCIÓ DEL CORONAVIRUS

Els experts destaquen com un altre aspecte favorable la caiguda de la mortalitat pel coronavirus a la majoria de països del món, encara que avui a Espanya ha tornat a registrar-se un altre repunt en el nombre de morts, fins als 567 morts.

No obstant això, les mesures de confinament es prorroguen. França va anunciar aquest dilluns que allarga fins a l'11 de maig el confinament, i l'Índia també ha comunicat que fa el mateix fins al 3 de maig. Itàlia va decidir fa uns dies prorrogar també fins al 3 de maig.

En canvi, Donald Trump ha avançat que la seva administració emetrà una guia per als governadors que vulguin relaxar les restriccions de distanciament social durant els pròxims dies, i ha declarat que espera obrir els EUA de nou "abans del que es preveu".

"Amb aquest teló de fons, la idea que hem vist el sòl a les borses segurament cal considerar-la una il·lusió, especialment perquè centenars de negocis probablement trobaran difícil sobreviure a aquests llargs tancaments", adverteix Hewson.

El tema dels resultats empresarials serà clau aquesta setmana i les properes, precisament per comprovar l'impacte del virus sobre els comptes. La temporada a l'altre costat de l'Atlàntic es posa en marxa amb les xifres dels bancs estatunidencs a partir d'avui mateix. JPMorgan Chase i Wells Fargo publiquen els seus resultats del primer trimestre aquest dimarts, després que tots dos iniciessin la setmana amb pèrdues. Els experts adverteixen que els comptes de Wells Fargo podrien ser preocupants, donat el seu enfocament principalment domèstic i la seva exposició al mercat hipotecari dels EUA. El CEO de JP Morgan, Jamie Dimon, va avisar fa dies que els seus resultats cauran de forma molt significativa enguany.

Pel que fa al petroli, la guerra de preus sembla que ja és història després d'aquest anunci de retallada històrica, de 9,7 milions de barrils al dia que, no obstant això, sembla que no ha satisfet del tot el mercat. Trump, conscient d'això, continua escalfant les expectatives. En un tuit, ha comentat que l'OPEP i Rússia reduiran la producció en 20 milions de barrils diaris.

Finalment, assenyalar l'escalada de l'or, que ha marcat màxims de més de set anys i cotitza per sobre dels 1.700 dòlars l'unça. Tècnicament, té el camí lliure fins als 1.920 dòlars.

ANÀLISI DE L'IBEX

"Ja tenim l'Ibex a les portes de la primera resistència important, de què hem parlat tant aquestes darreres setmanes: l'últim buit baixista, els 7.340-7.350 punts, coincidint amb un ajust/reculada del 38,2% de la caiguda prèvia", argumenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Això deixa les portes obertes al fet que des d'aquí, des del buit, se'ns prengui un respir. Encara que existeix la possibilitat que si aquest es tanca, només llavors mirarem cap a la següent zona de control per dalt, els 8.000 punts (50% d'ajust proporcional)", afegeix aquest expert.

"I mentrestant, Wall Street segueix molt fort, amb un rebot des dels mínims de març del 30% per a l'S&P 500. El que fa que ara tothom es pregunti si en realitat es tracta d'un simple rebot, o si és més que això. El que és clar és que, com sempre, la fortalesa continua trobant-se sobretot a l'altre costat de l'Atlàntic. Més que a Europa i molt més que a l'Ibex (en el mitjà i llarg termini)", conclou aquest expert.

contador