El selectiu espanyol tanca amb pujades del 0,34% fins als 8.657,20 punts
Jornada de transició per l'IBEX i la resta de borses europees, que han registrat escàs moviment sense la referència de Wall Street, tancat per la festivitat d'Acció de Gràcies als Estats Units. En el cas concret del selectiu espanyol, segueix cotitzant en un interval de preus molt estret sense sortir de la zona de 8.600 punts. Aquest dijous, ha marcat un màxim en 8.672 i un mínim en 8.614, per tancar finalment amb pujades del 0,34%, fins a 8.657,20 punts.
El valor més alcista de l'IBEX ha estat Inditex, que ha pujat un 2,6%, després que els analistes de Deutsche Bank hagin anticipat que publicarà uns sòlids resultats el proper 14 de desembre. Aquests experts han reiterat el seu consell de Mantenir, amb preu objectiu 33 euros per acció.
Un altre dels valors que han viscut una jornada positiva és Endesa (+2%). Després d'elevar el seu dividend en la jornada del dimecres, els analistes d'UBS han augmentat la valoració de les seves accions a 12 mesos fins a 19,50 euros des dels anteriors 18,40 euros per títol.
A nivell negatiu, Banc Popular ha tornat a liderar els descensos entre els components de l'IBEX i dins del sector bancari, en registrar descensos del 3,3%. Banc Santander ha baixat un 0,6% i BBVA un 0,4%. A més, Telefónica segueix sense reaccionar i ha caigut un 0,2%. En el cas de BBVA, s'ha publicat que estudia comprar el banc argentí Patagonia.
L'evolució del sector bancari, especialment dels bancs italians davant la proximitat del referèndum italià, continuarà sent clau per a l'acompliment dels índexs europeus a curt termini, especialment de l'IBEX (el més feble aquest any al costat del Ftse MIB italià, que es deixa un 25%).
Al Mercat Continu, han destacat les fortes pujades del grup xocolater Natra (+20%) i d'Oryzon Genomics (+8%). Segons els analistes de Bolsamanía, la companyia biofarmacéutica podria experimentar un nou i important impuls alcista, per la qual cosa és un valor molt interessant de cara a les properes sessions.
L'evolució del sector bancari, especialment dels bancs italians, continuarà sent clau per a l'acompliment dels índexs europeus a curt termini
A nivell econòmic, les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed), que es van conèixer aquest dimecres amb les borses europees ja tancades, ratifiquen la idea que l'organisme pujarà els tipus d'interès al desembre, tal com espera el mercat. "Les actes van proporcionar poca informació que ens porti a canviar la nostra opinió que és probable que es produeixi un alça en els tipus al desembre", assenyalen els analistes de Barclays, i afegeixen: "Encara que una pujada de tipus al desembre segueix sent el nostre escenari base, els recents moviments en les condicions financeres ens suggereixen que la probabilitat de veure una pujada al desembre és probablement menor del que espera el mercat. Des del nostre punt de vista, la recent apreciació del dòlar pot afectar a alguns membres del FOMC (Comitè Federal de Mercat Obert), igual que l'augment de les rendibilitats dels bons a llarg termini".
Aquest dijous, el Banc Central Europeu (BCE) ha advertit del risc d'una brusca correcció del mercat mundial com a conseqüència de la intensificació de la incertesa política, la qual cosa representa una amenaça per als bancs, l'estabilitat i el creixement econòmic. "És probable que vegem més volatilitat en el futur proper i la possibilitat d'un gir abrupte segueix sent significativa", ha dit l'organisme en el Financial Stability Review, el seu informe semestral d'estabilitat financera.
A més, s'ha publicat el PIB d'Alemanya del tercer trimestre, que ha quedat en l'1,5% interanual, tal com s'esperava, encara que ha mostrat una gran desacceleració enfront del segon trimestre. A Espanya, el PIB també ha crescut menys, concretament un 0,7% en el tercer trimestre, pel frenazo de la inversió. La taxa interanual del PIB es va situar en el 3,2%, dues desenes menor que en el segon trimestre. Encara que el consum va seguir creixent, la inversió va experimentar un frenazo considerable, ja que amb prou feines va registrar un avanç del 0,1%, un punt menys que en el trimestre anterior.
ANÀLISI TÈCNICA
"Potser estem prop de posar punt a final a una de les setmanes menys volàtils de l'any", comenta José María Rodríguez, analista de Bolsamania. L'Ibex va començar la setmana en 8.623 punts i a partir del dimarts s'ha frenat en sec. "Ni és capaç de posar a prova el suport dels 8.540 punts i molt menys d'atacar la resistència més immediata, la dels 8.756 punts", afirma aquest expert.
Rodríguez destaca els elevats "nivells de sobreventa" en els grans valors, sobretot BBVA i Telefónica, la qual cosa li fa preveure "un rebot de certa consideració, però és cert que aquest no acaba d'arribar". En la seva opinió, mentre l'Ibex no perdi el suport dels mínims de setembre (8.540 punts), és possible un tram alcista a curt termini.