L'activitat s'ha enfonsat fins als 23 punts des dels 52,1 de març
L'Ibex 35 ha pujat un 0,11%, fins a 6.581,60 punts, en una setmana que ha estat marcada per les males dades macro i per la recuperació del petroli. Mentre que la setmana passada van ser les fortes mesures econòmiques preses per frenar el virus el que va destacar -es va tancar amb alces per primera vegada des de mitjan febrer-, aquesta setmana hi ha hagut menys anuncis de mesures i més valorar fins a quin punt el coronavirus està impactant i impactarà l'economia. En paral·lel, el petroli ha estat un protagonista clar, amb un fortíssim rebot propiciat per la intervenció de Donald Trump en la guerra de preus entre l'Aràbia Saudita i Rússia. El petroli Brent es dispara fins als 33,42 dòlars.
L'Ibex ha baixat un 2,9% en una setmana marcada per dades macro molt negatives. Després de les pèssimes referències d'atur del dijous als EUA i Espanya, avui s'han conegut els PMI serveis a Europa. A Espanya, s'ha desplomat fins a 23 des de 52,1, la qual cosa anticipa una recessió sense precedents; i a Itàlia, s'ha enfonsat fins a 17,4 des de 52,1.
"En aquests moments, intentar quantificar la magnitud i durada de la pandèmia en termes de caigudes del PIB i ocupació és extremadament difícil, però en general existeix una alta probabilitat que la severitat de la recessió en el segon trimestre superi tot el que vam veure durant la forta recessió de 2008/2009", ha advertit Paul Smith, economista de IHS Markit
Als EUA, la taxa d'atur ha passat en un mes del 3,5% al febrer, mínims de 50 anys, fins al 4,4% al març, màxims de 2017. L'economia americana va destruir el mes passat 700.000 llocs de treball, set vegades més del que es pronosticava. A més, l'ISM serveis ha baixat fins a 52,5 des de 57,3, encara que s'ha situat molt per sobre de la caiguda esperada a 44. En qualsevol cas, els analistes anticipen que es desplomarà a l'abril.
Per valors dins de l'Ibex, els més baixistes han estat Repsol (-3,9%) i Indra (-3,8%), mentre els més alcistes han estat Cellnex (+4,5%) i MásMóvil (+4,2%). Als altres mercats, l'euro es devalua un 0,58% i es canvia a 1,0793 dòlars i la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys es relaxa fins al 0,70%, mentre la prima de risc espanyola puja lleugerament fins a 117 punts.
TRUMP DÓNA ALES AL PETROLI
Quant al petroli, el president dels EUA va aconseguir aquest dijous que es disparés un 30% amb un sol tuit en suggerir un acord entre Rússia i l'Aràbia Saudita.
"Acabo de parlar amb el meu amic MBS (Mohamed bin Salmán, príncep hereu) de l'Aràbia Saudita, que ha parlat amb el president (rus Vladimir) Putin", va tuitar el mandatari estatunidenc. Donant a entendre que havien arribat a un acord per a posar fi a la guerra de preus, va afirmar: "Espero que redueixin en uns deu milions de barrils, tal vegada molt més" la seva producció. "Podria arribar fins i tot fins als 15 milions de barrils. Bona (excel·lent) notícia per a tothom!", va afegir.
ANÀLISI DE L'IBEX 35
"N'hi ha prou amb mirar el gràfic diari de l'Ibex per a adonar-nos que ha frenat en sec. Especialment les últimes tres sessions. De manera que tot el que diem aquests últims dies sobre el nostre selectiu continua sent vàlid avui. L'Ibex està en 'stand by' dins de la fase de rebot iniciada fa una mica més de dues setmanes", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"Però seria bo que com més aviat millor ens allunyéssim de la zona de perill que tenim al suport dels 5.800 punts. El problema és que tenim el preu en terra de ningú, a mig camí entre el suport clau que ja ens sabem de memòria i la resistència dels 7.450 punts (últim buit baixista i 38,2% d'ajust)", afegeix aquest expert.