Ibex ha acabat el divendres amb un avanç del 0,78%, malgrat que les caigudes de Telefónica (-1,61%), Repsol (-1,6%) i Inditex (-1,11%) li han restat força. El selectiu i la resta de borses europees avancen després de saber-se que les dues primeres potències econòmiques del món, els EUA i la Xina han mantingut una trucada per rebaixar les tensions entre tots dos països. Això, després de les acusacions del segon al primer sobre l'autoria del virus, i de la resposta irada del gegant asiàtic. Precisament aquestes tensions van provocar les fortes caigudes a les borses el dilluns. A l'espera de veure com acaba tancant finalment avui, el selectiu espanyol ja perd més d'un 2% en l'acumulat setmanal.
El negociador comercial nord-americà, Robert Lighthizer, el seu homòleg xinès, Liu He, i el Secretari del Tresor, Steven Mnuchin, han mantingut una trucada telefònica. Les dues economies més grans del món han acordat enfortir la cooperació macroeconòmica i de salut pública, va informar Reuters el dijous de matinada.
"Totes dues parts van assenyalar que haurien d'enfortir la cooperació macroeconòmica i en salut pública, esforçar-se per crear una atmosfera i condicions favorables per a la implementació de la fase u de l'acord econòmic i comercial entre els Estats Units i la Xina, promovent resultats positius", va assenyalar la nota del ministeri xinès de Comerç.
Això significa una relaxació de les hostilitats que s'estaven gestant entre Washington i Pequín després que el president Donald Trump acusés a la Xina d'haver gestionat malament el brot de coronavirus i amenacés amb anul·lar el pacte comercial bilateral entre les nacions.
La setmana passada, el president dels Estats Units va amenaçar amb noves tarifes contra la Xina després d'afirmar que hi havia evidències que vinculaven la Covid-19 amb un laboratori d'alta seguretat a la ciutat xinesa de Wuhan, on el patogen va ser identificat a la fi de l'any passat.
Aquest és un dels aspectes més destacats de la jornada. L'altre és l'informe d'ocupació dels EUA d'abril que es publica avui i que reflectirà la profunditat de l'impacte de la pandèmia de Covid-19 sobre l'economia a l'altre costat de l'Atlàntic. S'espera que l'informe mensual mostri que 22,1 milions de llocs de treball van ser eliminats el mes passat, mentre que la taxa de desocupació es dispararà fins al 15,2% des d'un mínim de 50 anys de fa només dos mesos de 3,5%.
ANÀLISI TÈCNICA
"L'Ibex tanca en positiu aquest divendres i encara dins l'encefalograma pla de les últimes sessions. El rang de preus en què s'ha estat desplaçant s'estreny cada vegada més però, de moment, no hem arribat a perforar cap suport", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.
"Els 6.580 punts estan resistint amb precisió màxima. I per dalt, pel costat de les resistències, la més important la tenim als màxims d'abril, els 7.210 punts", matisa.
"L'única cosa que estic observant a molt curt termini, i que no em disgusta, és el fet que tenim importants nivells de sobrevenda diaris a l'oscil·lador de moment estocàstic. En condicions normals, això vol dir que hauríem de veure un rebot, encaixat sempre, això sí, dins d'una fase correctiva de grau major", finalitza l'expert.