L'aixecament del veto als curts pesa més que l''efecte vaccí' i l'Ibex cedeix un 2,51%

Ence, Siemens Gamesa, Sabadell, Bankia i Telefónica s'han enfonsat

Nieves Amigo
Bolsamania | 19 mai, 2020 09:50 - Actualitzat: 17:59
bolsamadrid valores ibex portada

Les pèrdues s'han imposat aquest dimarts a tota Europa, també a l'Ibex, després de les fortes pujades de la jornada d'ahir. El selectiu espanyol, que ha arrencat el dia amb alces de més d'un 1%, finalment ha acabat cedint un 2,51%. Dins de l'índex han destacat les fortes caigudes d'alguns bancs, com Sabadell (-11,87%) i Bankia (-11,13%) de Siemens Gamesa (-6,76%) -després d'una rebaixa de la recomanació de Goldman Sachs-, d'Ence (-6,77%), de Telefónica (-9,43%)... Tots s'han desplomat entre un 6% i un 11%.

.

IBEX 35
11.711,800
  • 0,47%55,20
  • Max: 11.767,60
  • Min: 11.679,60
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.125,61
17:35 25/11/24

Cal recordar que aquest dimarts s'ha aixecat el veto a les posicions curtes tant a Espanya com en altres cinc mercats europeus. Aquest fet està propiciant les caigudes de la sessió.

Les fortes pujades de la sessió d'ahir -i aquesta matinada a l'Àsia- van ser motivades, entre d'altres coses, per les notícies sobre la farmacèutica nord-americana Moderna, que ha anunciat resultats positius del seu vaccí contra la Covid-19. No hi ha res que animi més els mercats que el possible èxit d'un vaccí, i ahir en va tornar a ser una mostra. No obstant això, l'impacte d'aquesta notícia s'esfuma avui; la volatilitat s'imposa i els índexs tornen a terreny negatiu.

Els inversors tenen present també l'anunci, que es va conèixer al tancament, que França i Alemanya han presentat un fons amb subvencions de 500.000 milions d'euros per pal·liar els efectes de la pandèmia a Europa. El fons està condicionat al fet que els països que se'n beneficiïn redueixin el dèficit i facin reformes estructurals. Tots dos països han explicat que el seu objectiu és aprovar aquest fons "tan aviat com sigui possible", però han afegit que estarà basat "en un clar compromís dels països a seguir i aplicar polítiques sòlides i una agenda ambiciosa de reformes".

En un altre ordre de coses, Donald Trump ha amenaçat amb tallar permanentment el finançament dels EUA a l'OMS (Organització Mundial de la Salut) d'aquí a 30 dies. Ja se sap que Trump no està gens content amb com l'organisme ha gestionat tota aquesta crisi.

El mercat del petroli va experimentar aquest dilluns una important recuperació. El Brent cotitza ja prop de 35 dòlars i el West Texas, en 32,55 dòlars. A mesura que es van eliminant les restriccions de bloqueig, es creu que la demanda de petroli augmentarà. S'entén que la demanda de petroli de la Xina està gairebé recuperada fins als nivells pre-pandèmics. El repunt deel mercat del petroli també ve del costat de l'oferta. La setmana passada es va anunciar que l'Aràbia Saudita retallarà la producció en un milió més de barrils per dia (bpd). Es va parlar que l'OPEP+ voldria prolongar l'actual reducció de la producció més enllà de juny. Les empreses nord-americanes han estat retallant la producció, i això ha quedat evidenciat en l'informe de les plataformes actives de Baker Hughes, que va mostrar que el nombre de plataformes actives de petroli i gasolina va caure al nivell més baix que s'hagi registrat mai.

Avui s'ha conegut el ZEW alemany de maig. El ZEW de situació actual ha quedat en -93,5, pitjor que el mes anterior i que la previsió. El ZEW de sentiment econòmic ha pujat fins a 51 des de 28,2 del mes anterior. A més, el Regne Unit ha publicat la seva taxa d'atur del març, que ha resultat ser d'un 3,9% enlloc del 4,4% estimat, comparat amb el 4% de febrer. Finalment, destacar que Jerome Powell, president de la Reserva Federal, compareix avui davant el Comitè Bancari del Senat. Ho farà juntament amb el secretari del Tresor, Steven Mnuchin.

ANÀLISI TÈCNICA

"Una sessió estranya la d'aquest dimarts, per les fortes caigudes que tenim de títols com el Sabadell, que marca nous mínims de tots els temps, d'ACS o de Bankia, que frega també els mínims històrics. Per no parlar de Telefónica, que sense raons aparents, cau prop del 10%", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.

"El que és clar és que la feblesa, malgrat el fort rebot d'aquest dilluns, continua intacta. I de nou ens acostem al suport que tenim als mínims de la setmana passada (6.420) mentre que per sobre tenim la zona dels 7.000 punts, per on passen els màxims decreixent de l'últim mes i mig. En realitat només per sobre dels 7.210 punts (els màxims d'abril) aconseguirem allunyar-nos realment de la zona de perill", finalitza l'expert.

contador