La Reserva Federal ha anunciat que comprarà actius de manera il·limitada
L'Ibex 35 cau un 3,31%, fins a 6.230,2 punts malgrat que la Reserva Federal (Fed) hagi anunciat que comprarà actius sense límit durant tant temps com sigui necessari. En l'última reunió de política monetària, que es va convocar amb caràcter d'urgència un diumenge, la Fed va rebaixar els tipus a zero i va aprovar comprar 700.000 milions de dòlars. Ara ha decidit anar més enllà, i ha anunciat compres sense límits. "Ha quedat clar que la nostra economia s'enfrontarà a greus trastorns", per la qual cosa "s'han de realitzar esforços agressius", ha assenyalat.
Wall Street tampoc no està aconseguint rebotar i continua caient. Els inversors continuen venent malgrat que la Borsa de Nova York va registrar la seva setmana més baixista des de 2008, amb caigudes del 17% per al Dow Jones, que va perdre els 20.000 punts.
Els governs de tot el món han llançat paquets per ajudar les empreses i els treballadors a superar la crisi, però els Estats Units encara no ha acordat un pla d'estímul econòmic. El projecte de llei d'estímul fiscal va fracassar en una votació clau de procediment al Senat aquest diumenge, ja que els demòcrates van advertir que la mesura no fa prou per ajudar els treballadors i fa massa per rescatar les empreses. La presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ja havia anticipat que no estava d'acord amb la versió republicana del pla d'estímul: "Des del meu punt de vista, estem dividits", va dir.
Michael Hewson, director d'anàlisi de CMC Markets, destaca les mesures fiscals que s'estan adoptant a tot el món, subratllant el paquet de 356.000 milions d'euros que està preparant Alemanya o "el paquet de mesures més gran i més extraordinari en temps de pau" que va comunicar el divendres Regne Unit.
"Si bé les respostes fiscals són benvingudes, existeix la sensació que haurien de constituir un punt de partida i no un punt final, atès que els casos de virus continuen augmentant i els Governs continuen reaccionant limitant la llibertat de moviment de les seves poblacions, en forma de quarantenes, i tancant i clausurant negocis com ara cinemes, pubs, restaurants i gimnasos", assenyala aquest expert. "Cada vegada és més evident que el mal econòmic d'aquesta pandèmia serà enorme, amb l'única certesa que el cost de producció serà considerable, i probablement perdurarà anys", afegeix.
Luis de Guindos, vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), ha dit per part seva que farà falta una "renda mínima d'emergència" perquè "després de la crisi sanitària, amb un impacte econòmic intens i profund, no es produeixi una crisi social".
ANÀLISI DE L'IBEX 35
"Wall Street continua marcant nous mínims a cada sessió, i això és el que està fent que les borses del Vell Continent i el nostre Ibex es mirin de nou de reüll el suport que tenim a la zona dels 5.800 punts, els mínims de fa just una setmana", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.
"I ja sabem que la condició que li posàvem a l'Ibex per deixar la porta a un rebot sostingut (fase de reacció) era i és que es respecti aquest suport. No fer-ho ens pot portar cap a la següent zona de control, els 5.250 punts: els mínims de 2002", afegeix aquest expert.
"La resta dels nostres veïns europeus tenen els suports homòlegs en els mínims del passat dimecres. En qualsevol cas, els suports a respectar si volem tenir l'esperança d'un rebot passa per respectar els mínims de la setmana passada", conclou Rodríguez.