L'Ibex cau un 2% i marca nous mínims anuals per sota de 8.600 punts

Inditex s'ha desplomat després d'una valoració negativa de Credit Suisse

Noemí Jansana
Bolsamania | 20 des, 2018 12:05 - Actualitzat: 18:57
cbibex35 short1

L'Ibex 35 ha caigut un 1,97%, fins a 8.596,50 punts, després de marcar un nou mínim anual *intradía en 8.567 enters. Les projeccions de pujades de tipus de la Reserva Federal dels EUA (*Fed) per a 2019 han estat més agressives de l'esperat pel mercat i els índexs mundials l'han acusat amb força (Wall Street també es troba en mínims anuals).

IBEX 35
11.656,600
  • 0,39%44,90
  • Max: 11.674,00
  • Min: 11.520,90
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.125,61
17:35 22/11/24

Un dels valors que ha llastrat especialment l'Ibex ha estat Inditex (-5,07%) després d'una rebaixa de preu objectiu de Credit Suisse, que valora al títol un 12% per sota de la seva cotització actual. La matriu de Zara ha perdut el favor del mercat i ha marcat nous mínims anuals en 22,66 euros.

A més, DIA (-9,90%) s'ha desplomat novament perquè el mercat descompta que la cadena de supermercats està abocada a una ampliació de capital que no recolza el seu accionista majoritari, l'inversor rus *Mikhail *Fridman.

Un altre valor que ha registrat fortes caigudes ha estat Siemens Gamesa (-6,63%), encara que les vendes han estat generalitzades en tots els valors. Repsol (-2,39%), Santander (-1,57%), BBVA (-1,55%) i Telefónica (-1,28%) també han contribuït a les caigudes de l'Ibex.

En la resta de borses mundials, Europa es va deixar portar el dimecres per les bones notícies que arribaven dels Pressupostos italians i de l'acord del govern del país transalpí amb Brussel·les, però l'ànim es va agrir després de la decisió de tipus d'interès de la Fed. Les vendes han estat generalitzades i superiors a l'1% en tots els grans índexs del Vell Continent.

Als EUA, Wall Street va marcar nous mínims anuals quan els inversors van decidir vendre de manera agressiva després de conèixer la decisió de la Fed de tornar a pujar els tipus d'interès. El comunicat sobre política monetària emès pel banc central i la roda de premsa del seu president, Jerome Powell, tampoc van convèncer al mercat.

"Com una pujada tan acomodatícia s'ha pogut interpretar com tan agressiva?", es pregunten els experts del BNY Mellon. La Fed va decidir seguir endavant amb la quarta pujada dels interessos de 2018 (la novena des que va començar el cicle de pujades en 2015), que ha elevat els interessos fins al 2,25%-2,50%, just la part baixa de la forqueta del 2,5% al 3,5% i que el banc central considera neutral per als tipus.

Però el 'quid' de la qüestió radica, per als experts de Danske Bank, que el mercat esperava, com a molt, que reduïssin els seus plans de pujades a una més en 2019. En canvi, les bosses han d'acomodar-se a dos increments de cara a l'any pròxim. A més, Powell va comentar que la reducció del balanç, que aprimarà en 600.000 milions de dòlars en 2019, seguirà endavant en "manera automàtica" durant l'any vinent, la qual cosa no va agradar res al mercat. Aquesta retirada de liquiditat, mai abans realitzada en la història, equival a tres pujades addicionals de tipus, la qual cosa disgusta als inversors.

Les repercussions s'han deixat notar també en les borses asiàtiques, que s'han tenyit de vermell amb caigudes del 3% en el Nikkei nipó. En el mercat de les divises, l'euro s'aprecia un 0,32% contra el dòlar, fins a $1,1417, mentre els analistes de Danske *ank indiquen que la decisió de la Fed encoratja noves pujades en el 'bitllet verd' en el curt termini. No obstant això, creuen aquests analistes que l'euro/dòlar es mantindrà en rang al voltant dels 1,13 dòlars en el curt termini.

EL BANC D'ANGLATERRA MANTÉ TIPUS

A Regne Unit, el Banc d'Anglaterra (BOE, per les seves sigles en anglès) ha mantingut les taxes d'interès estables és la seva última reunió de l'any, mentre que les perspectives econòmiques de Regne Unit són altament incertes a menys de 100 dies que el país abandoni la Unió Europea (UE).

Com era d'esperar, els nou membres del Comitè de Política Monetària del BOE, dirigit per Mark Carney, han votat per unanimitat mantenir les taxes d'interès en el 0,75%.

I en el mercat de matèries primeres, el preu del petroli Brent cau un 2,5%, fins a 55,82 dòlars, després d'haver marcat un nou mínim anual durant la jornada en 54,64 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"El menys important és si hem tancat per sota del suport dels mínims d'octubre (8.627), ja que hem marcat un nou mínim decreixent en els 8.567 punts. Tenim un nou mínim decreixent que serveix per a donar continuïtat a la impecable successió de màxims i mínims decreixents dels últims mesos. I com ja saben, així no es puja. La resta d'índexs europeus també ha marcat nous mínims decreixents, o sigui, la fase correctiva segueix el seu curs", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Però això no vol dir que no puguem rebotar amb força en els pròxims dies. De fet, res cau sense el seu corresponent rebot encara que sigui per a continuar caient. Així, atès el gràfic del principal índex del món, el S&P 500, el que tenim és una àmplia formació d'implicacions baixista en 'cap i espatlles' amb objectiu de caiguda cap a la zona dels 2.300 punts", afegeix aquest expert.

"Però no descartem", conclou Rodríguez, "que abans assistim a un rebot en forma de 'pull back' a la línia clavicular de la formació, ara a l'entorn dels 2.615 punts. Resumint, no podem descartar que en qualsevol moments es produeixin violents rebots. Però aquests seran com a conseqüència de la sobrevenda extrema i de la por que tenim en el mercat, però no com un canvi de tendència".

contador