L'Ibex retrocedeix un 4% aquesta setmana i respecta els suports per la mínima

El fracàs de l'assaig antiviral de Gilead i de la reunió del Consell Europeu penalitzen avui Europa

Nieves Amigo
Bolsamania | 24 abr, 2020 09:52 - Actualitzat: 17:57
bolsamadrid valores ibex portada

Les borses europees redueixen els números vermells a aquestes hores, amb l'Ibex, (-1,97% i 6.613,9 punts) liderant les caigudes, malgrat haver rebotat des de la zona de suport dels 6.580 punts. Els índexs del Vell Continent s'estan veient pressionats avui pel fracàs del primer assaig del fàrmac de la companyia nord-americana Gilead contra el coronavirus. Tampoc no agrada que la Comissió Europea (CE) no hagi estat capaç d'arribar a un acord sobre les mesures econòmiques per fer front al virus.

IBEX 35
11.473,900
  • 0,33%38,20
  • Max: 11.485,70
  • Min: 11.446,20
  • Volume: -
  • MM 200 : 11.294,32
14:00 24/12/24

El petroli, que ha estat un altre indiscutible protagonista de la setmana, puja al tancament del mercat europeu un 3% de mitjana després de tancar aquest dijous amb alces del 19,7% del West Texas i del 4,7% del Brent. Després d'un començament de setmana que passarà a la història per l'enfonsament a terreny negatiu del petroli WT, la setmana acaba amb pujades encoratjades per les tensions entre els EUA i l'Iran i també pels rumors sobre més retallades de producció.

Enfrontats amb la falta d'espai per emmagatzemar el petroli, el regulador d'energia a Oklahoma ha anunciat que els productors poden tancar els seus pous sense perdre els contractes d'arrendament. Això obre la porta a menys producció. També s'especula que alguns membres de l'OPEP+ estan contemplant retallades addicionals als 9,7 milions de barrils diaris acordats.

Anit la Cambra de Representants dels Estats Units va donar suport a un paquet de rescat de 484.000 milions de dòlars. La major part dels fons s'utilitzaran per ajudar els negocis afectats pels tancaments. Donald Trump va advertir que les directrius de distanciament social podrien haver d'allargar-se fins a principis d'estiu.

La reunió del Consell Europeu per abordar la crisi de salut va acabar sense cap acord, tal com s'anticipava. Els líders europeus van coincidir que es necessita un enorme paquet de rescat, però els polítics estan dividits quant a la seva grandària i si els fons es repartirien en forma de préstecs o subvencions. Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, ha suggerit que el paquet hauria de tenir un valor d'almenys 1 bilió d'euros. França, Espanya i Itàlia estan pressionant per subvencions, mentre que països com Alemanya i Àustria estan a favor dels préstecs, ja que volen que els diners siguin retornats. "Al final, probablement s'acabarà arribant a un compromís que suposi una barreja de subvencions i préstecs", apunten des de CMC Markets.

D'altra banda, anit la Cambra de Representants dels Estats Units va donar suport al paquet de rescat de 484.000 milions de dòlars. La major part dels fons s'utilitzaran per ajudar als negocis afectats pels tancaments. Donald Trump va advertir que les directrius de distanciament social podrien haver d'allargar-se fins a principis d'estiu.

En el capítol de dades macro de la jornada, després de les xifres catastròfiques dels PMI i de les peticions setmanals de desocupació als EUA fetes públiques ahir, (l'atur als EUA ha crescut 4,4 milions més només aquesta setmana passada, superant la previsió de 4,2 milions), avui s'ha fet públic l'IFO a Alemanya. L'índex IFO de confiança empresarial s'ha situat a 74,3 comparat amb la previsió de 80,0, i al 86,1 anterior. L'índex de situació actual va quedar en 79,5 enfront del 81,0 esperat i al 92,9 anterior. L'índex d'expectatives cau fins a 69,4 enfront del 75,0 previst i al 79,5 previ. Klaus Wohlrabe, economista del IFO, ha afirmat que "probablement la recuperació no serà en forma de V", i ha afegit que l'economia alemanya està en el seu moment més difícil des de la reunificació.

Cal recordar també que aquest vespre-nit, S&P revisarà la qualificació d'Itàlia. Itàlia té un ráting actualment de 'BBB', però amb una perspectiva negativa, per la qual cosa existeix el risc d'una baixada, donat el fort augment del dèficit pressupostari de 2020.

ANÀLISI TÈCNICA

"L'Ibex ha tancat aquest divendres demanant l'hora. Ha emplenat el buit alcista dels 6.580 punts íntegrament i al migdia semblava allunyar-se de la zona de perill, però al final de la sessió ens hem ensorrat, i encara que és cert que no hem tancat el buit, i no hem perdut el suport, li està costant Déu i ajuda sortir d'aquí, de la zona de perill", explica José María Rodríguez, analista tècnic.

"D'altra banda, tot segueix igual que aquestes últimes dues setmanes, amb una clara zona de resistència als 7.210 punts i per sobre, els 7.450 (38,2%) i els 8.000 (50%). I amb un primer suport als mínims d'aquest divendres", matisa.

"Al final tot dependrà de què facin els bancs, on l'índex bancari europeu, l'EURO STOXX Banks, sembla incapaç de deixar enrere el suport que presenta als mínims històrics del mes de març. Si es perfora aquest suport (48,65) podríem patir un nou esglai", finalitza l'expert.

contador