Es planteja ampliar el termini per privatitzar l'entitat i maximitzar així la recuperació d'ajudes
El Govern no descarta ampliar el termini límit perquè el Fons de Reestructuració d'Ordenació Bancària (FROB) es desprengui de la participació del 60,63% que té sobre Bankia, actualment fixat al desembre de 2019, ni tampoc vendre grans paquets accionarials a fons d'inversió, segons ha explicat la ministra d'Economia, Nadia Calviño.
"No hem descartat cap opció, però no és el moment de fer-ho ara", ha dit la titular de la cartera en referència a la venda a fons d'inversió. Segons ha explicat en un esmorzar informatiu d'Europa Press, "de moment, el valor i la situació del mercat no ens donen raons per prendre aquesta decisió en la conjuntura actual, però quan es privatitzi hi haurà un element de recuperació d'ajudes", ha assegurat.
Calviño ha reconegut que l'Executiu ha de considerar l'opció d'estendre el termini per privatitzar el banc presidit per José Ignacio Goirigolzarri per tal d'eliminar la pressió sobre el preu de l'acció. "És una possibilitat que ens podem plantejar indubtablement, ara la data és 2019 i caldrà veure si cal o no estendre el termini", ha indicat la ministra, que ha reiterat que el valor actual de l'acció no és el més idoni per privatitzar l'entitat, pel fet que l'objectiu ha de ser maximitzar la recuperació d'ajudes públiques concedides al sector financer.
Preguntada sobre si s'optarà pel preu al qual es va vendre l'últim paquet d'accions de Bankia (4,06 euros a diferència del preu actual de mercat de 2,08 euros), Calviño no ha volgut donar un preu concret, ha apuntat que no és el mateix vendre un 7% que una participació "de control", i ha deixat així la porta oberta a la venda d'un paquet més gran.
El Banc d'Espanya xifra en 14.000 milions d'euros l'import recuperable d'ajudes destinades al sector financer, davant dels 63.000 milions que es van concedir en el marc de la crisi financera. Segons Calviño, el més ideal seria poder recuperar la totalitat de les ajudes que es van donar, però ha destacat que l'objectiu de la concessió no va ser garantir l'estabilitat del sector financer, per la qual cosa l'objectiu prioritari serà que el sector "funcioni bé" i segueixi canalitzant el crèdit.
L'Estat va injectar 22.424 milions d'euros el 2013 per reflotar Bankia, dels quals l'Estat ha recuperat ja 2.864 milions d'euros (el 12,77% del total) amb la venda de sengles paquets del 7,5% i el 7% el 2014 i el 2017, a més de 741 milions pagats en dividends, als quals el banc afegeix a prop de 5.000 milions retornats a preferentistes i minoristes de la sortida a borsa del 2011.