La decisió del Regne Unit obre la porta a nous debats a Europa
Les borses d'Àsia s'han vist greument afectades aquest divendres després de la decisió del Regne Unit d'abandonar la UE. Això ha fet que la lliura esterlina baixi a nivells no vistos des de 1985 i ha provocat la novena major caiguda intradia de l'índex britànic FTSE 100, que ha arribat a perdre un 8,67%.
Abans de l'obertura dels EUA el principal índex britànic perd un 4,5%, recuperant part del terreny perdut a l'inici del matí d'aquest divendres. La decisió del Regne Unit obre la porta a un nou panorama europeu en el qual es posa en qüestió l'estabilitat de la Zona Euro i que podria fer que el Regne Unit quedés aïllat comercialment.
La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, es prepara ja per convocar un segon referèndum sobre la independència del Regne Unit. Així ho ha indicat aquest divendres, després que es conegués que el Brexit, la sortida de la Unió Europea (UE) ha guanyat al 'Remain' (permanència) en la consulta convocada al RU per un 52% dels vots. Tal com ha dit, "la gent d'Escòcia veu el seu futur com a part de la UE".
Sturgeon ha donat la benvinguda al vot "inequívoc" del seu “país” per la permanència dins de la UE. No obstant això, malgrat que allí ha guanyat per majoria el Remain, el fet que a escala global el Brexit hagi estat l'opció preferida pels britànics aboca a Escòcia a abandonar el 'club' europeu. És per això que ja s'està plantejant un nou referèndum sobre la pertinença al Regne Unit, segons informa el diari The Independent.