El selectiu nord-americà puja més del 25% aquest any
Obertura mixta i sense tendència definida a Wall Street, que continua amb el seu particular ral·li de Nadal, en un any de rècords per a la Borsa de Nova York que no obrirà les portes fins dimarts que ve.
Mai abans el Dow Jones havia marcat 70 màxims històrics en preus de tancament, en una tendència alcista que sembla no tenir fi. Tampoc l’S&P 500 havia completat un any sencer amb pujades durant tots els mesos, com va en camí de fer-ho si tanca desembre en positiu. I el Dow Jones pot batre el seu rècord de 1959 d'enllaçar nou mesos consecutius de pujades.
L'any ha estat excel·lent per a la Borsa de Nova York. El Dow Jones puja un 25,4% aquest any i acaricia els 25.000 punts, mentre que el Nasdaq acaricia els 7.000 punts després de pujar un 29,4% el 2017. En aconseguir tancar per sobre d'aquests números rodons seria un colofó perfecte per a un any rodó.
MASSA OPTIMISME SEGONS MORGAN STANLEY
No obstant això, cada vegada són més les veus que alerten sobre una aturada per a la renda variable nord-americana. Per exemple, els experts de Morgan Stanley comenten que el dia que Trump firmi l'aprovació definitiva de la rebaixa d'impostos, la més gran dels últims 30 anys, pot suposar un sostre per Wall Street.
En la seva opinió, el reduït nombre d'inversors amb una visió baixista de cara a 2018 és un senyal d'alarma, ja que suposa un bon indicador que el mercat pot realitzar un gir inesperat. Aquests experts prefereixen desconfiar d'una visió extremadament positiva per als mercats financers de cara a 2018, segons recull MarketWatch. El consens espera que l'S&P 500 tanqui l'any que ve a nivells de 2.819 punts, un 5% per sobre del preu actual.
EMPRESES, ECONOMIA I ALTRES MERCATS
A l'actualitat corporativa, les accions de Nike, el fabricant de roba i calçat esportiu que cotitza al Dow Jones, cau un 2% després de presentar uns resultats trimestrals que no han agradat als analistes.
A més, Apple ha estat demandada després de reconèixer que redueix el rendiment dels iPhones antics en actualitzar els seus sistemes operatius perquè segueixin funcionant més temps.
A nivell econòmic aquest divendres es publicarà un dels indicadors favorits de la Reserva Federal (Fed) per calibrar les expectatives d'inflació a llarg termini. Es tracta de l'índex de despesa del consum personal (el consens espera que la taxa general es mantingui en l'1,5% i que la taxa subjacent faci el mateix a l'1,4%). En aquesta jornada, també es publicarà la confiança del consumidor de desembre i les vendes d'habitatges nous de novembre.
A Washington, a més d'aprovar la reforma fiscal, el Congrés dels EUA ha aprovat estendre el finançament del govern federal fins a mitjans de gener. "Això permetrà al president Trump sancionar aquest any la llei tributària, sense haver d'esperar a principis de gener com s’estava remenant durant els últims dos dies", destaquen des de Link Securities.
Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,5%, fins a 58,07 dòlars, mentre el cru Brent cedeix un 0,4%, fins a $64,60. Per la seva banda, l'unça d'or puja un 0,1%, fins a 1.272 dòlars.
Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,2%, fins a 1,1851 dòlars, mentre els futurs sobre el bitcoin s'enfonsen un 10%, fins a 14.000 dòlars. I al mercat de deute, la rendibilitat del bo del Tresor a 10 anys repunta fins al 2,487%.