Les preocupacions per l'augment de casos ha frenat l'optimisme de les perspectives econòmiques
Poc li ha durat l'alegria al mercat nord-americà. Si les bones perspectives econòmiques havien animat els inversors, l'anunci que Apple tornarà a tancar més d'una desena de les seves botigues als EUA per l'augment de casos de Covid-19, ha disparat els temors del mercat, que ha començat a ser conscient que, tal vegada, la recuperació serà més difícil del que al principi havien previst.
Després que Apple tanqués les seves botigues arreu del món al març a causa de l'expansió de la pandèmia, les últimes setmanes, i amb mesures de seguretat, la companyia estava començant a reobrir els seus centres. Però l'augment de casos ha frenat aquestes reobertures. "A causa de les condicions actuals de la Covid-19 en algunes de les àrees a les quals servim, estem tancant temporalment les botigues. Prenem aquesta decisió amb molta precaució en monitorar de prop la situació i esperem que els nostres equips i clients tornin al més aviat possible", informava en un comunicat.
Aquest anunci colpejava immediatament no sols a les accions de la companyia de la poma, també als mercats en general. I aquestes caigudes a les borses van paralitzar l'impuls derivat de les accions de la Reserva Federal dels EUA (Fed) per donar suport a l'economia, prometent barra lliure il·limitada de liquiditat. Malgrat això, molts inversors avisen que la recuperació econòmica de la pandèmia serà cada vegada més complicada en els pròxims mesos. Més encara quan en els últims dies EUA ha registrat el nombre més alt de casos de coronavirus des de principis de maig, la qual cosa ha fet créixer la incertesa sobre la possibilitat d'una ràpida recuperació econòmica.
"En general, veiem que la segona ona del virus i les històries sobre les eleccions dels EUA contribueixen a la volatilitat del mercat, ja que els titulars alimenten les esperances i temors dels inversors sobre la velocitat i la força de la recuperació econòmica. Però és la història de la Fed la que perdurarà en el mitjà termini", assenyalen els analistes d'UBS. Creuen que, en aquest context, "el més important que pot fer un inversor és invertir, enlloc de quedar-se al marge. Com que és probable que els guanys es recuperin a la segona meitat de l'any i que l'excés de liquiditat continuï donant impuls als actius de risc, els veiem més potencial alcista a les accions globals, en particular entre els sectors que han retardat la recuperació fins ara".
Des de Bank of America vaticinen que és "més probable" que la tendència general de flexibilitzar les restriccions continuïn, malgrat els brots locals ocasionals que portin a pauses en la reobertura en alguns estats i potencialment a tancaments locals. Prediuen que les accions europees augmentaran un 15% d'aquí a novembre.