El partit que governa en coalició amb la CDU de Merkel ha triat nous líders aquest cap de setmana
La rendibilitat del bo a 10 anys alemany, que serveix de referència a Europa, s'ha disparat més d'un 20% després del gir a l'esquerra que ha donat l'SPD, que aquest cap de setmana ha triat nous líders. El rendiment del Bund toca màxims de tres setmanes i se situa al -0,27%, després de registrar la pujada més gran diària des de mitjans de setembre.
La reacció del mercat s'ha produït a la calor del que ha passat a Alemanya. Els socialdemòcrates han triat com a nous líders Norbert Walter-Borjans i Saskia Esken, que representaven l'opció més revolucionària enfront de la centrista i continuista de la qual feien gala els seus adversaris en la votació, Olaf Scholz (actual ministre de Finances i vicecanceller alemany) i Klara Gaywitz. Aquests últims eren els favorits, però al final a l'SPD es va imposar l'opció del canvi, de manera que ara és molt possible que el partit renegociï l'acord que sustenta la gran coalició amb la CDU d'Angela Merkel.
De fet, Walter-Borjans i Esken s'han mostrat disposats a abandonar la coalició si no és possible la renegociació per centrar-se més en aspectes com la justícia social, la inversió i les polítiques climàtiques. La nova direcció de l'SPD, que ha de ser ratificada al congrés del partit que començarà el proper 6 de desembre, durant el qual també es votarà si els socialdemòcrates han de seguir en el govern de coalició, s'ha marcat un objectiu: fer més polítiques d'esquerres, amb un fort augment de la despesa en infraestructures, lleis més dures sobre el canvi climàtic i un gran paquet de mesures d'estímul per ajudar a l'economia alemanya a superar el seu actual punt feble (el país s'ha lliurat per poc d'entrar en recessió) encara que això suposi córrer el risc de tenir dèficit pressupostari.
La victòria d'aquests candidats pot desencadenar la inestabilitat política a Alemanya, si es confirma la ruptura de la coalició, ja que podria provocar eleccions anticipades -les pròximes no estan programades fins a la tardor de 2021- en un moment en què l'extrema dreta Alternativa per Alemanya (Alternate fur Deutschland, AFD) s'ha convertit en el tercer partit més gran, o que la CDU de Merkel es quedi governant en minoria, si no aconsegueix coalitzar-se amb altres partits més petits, cosa que li dificultaria la presa de decisions.
"Això és el que ha contribuït al fet que els rendiments del Bund hagin augmentat", diuen els analistes de Rabobank. Per la seva banda, els estrategs de Deutsche Bank han comentat que "independentment del que passi a partir d'ara, és probable que aquesta notícia entusiasmi els mercats sobre la possibilitat que el camí cap a una major política fiscal alemanya es faci més fàcil" .
POCS INCENTIUS PER AL COL·LAPSE DE LA COALICIÓ
Des de Rabobank alerten que les polítiques de despesa que posarà sobre la taula la nova cúpula de l'SPD (abandonament de l'objectiu de pressupost equilibrat, cosa que es coneix com a 'zero negre', o un augment del salari mínim) van "en total desacord amb la CDU", per la qual cosa sembla difícil que les dues parts puguin ser capaços de trobar "un terme mitjà".
Altres analistes, però, veuen improbable que la coalició acabi trencant-se, tenint en compte la baixada que ha experimentat l'SPD a les enquestes. Tot i que la postura dels nous líders està encaminada a recuperar la confiança del votant d'esquerres, molt desencantat, des del banc japonès MUFG creuen que "amb els socialdemòcrates tan malament a les enquestes, hi ha pocs incentius perquè es produeixi el col·lapse de la coalició ara mateix". "És millor pressionar perquè s'aprovi un canvi", diuen aquests experts.
De fet, aquesta és la idea que més suport ha guanyat durant els últims dies, la que els membres de l'SPD faran servir el congrés del partit no per votar a favor d'abandonar la coalició, sinó perquè la nova direcció busqui concessions de la CDU. Encara Merkel i els seus s'han oposat fins ara a qualsevol canvi que pugui suposar un terratrèmol per a les finances públiques, pot ser que ara estigui més obert a negociar. Més tenint en compte que Alemanya assumeix la presidència de la UE durant sis mesos des de l'1 de juliol de l'any que ve, de manera que molts veuen improbable que se celebrin eleccions durant aquest període.
"El resultat no ha de significar el final de govern i, per tant, del regnat d'Angela Merkel com a canceller", remarquen per la seva banda els experts de Berenberg, que sí que reconeixen que la nova direcció de l'SPD pot portar problemes d'inestabilitat. "Encara que és possible que l'SPD decideixi durant la seva convenció deixar el govern, sembla molt més probable que demani en el seu lloc renegociar l'actual acord de coalició amb la CDU/CSU i estableixi condicions difícils per continuar sent la sòcia menor de Merkel", conclouen aquests analistes.