Les taxes aplicables a cada entitat es calculen d'acord amb la seva importància sistèmica i perfil de risc
El Banc Central Europeu (BCE) ha fixat en 474.800.000 d'euros l'import total de les taxes de supervisió per 2018, un 11,7% més respecte a l'estimació de l'any passat, a causa de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) i dels costos associats a la participació de l'entitat en les proves de resistència biennals per entitats de crèdit significatives de l'Autoritat Bancària Europea (EBA, per les sigles en anglès).
D'aquesta manera, a partir de les estimacions realitzades pel BCE, amb les taxes de supervisió fixades en 474.800.000 d'euros més el superàvit de 27,7 milions d'euros corresponent a 2017, es cobrirà l'import total de les despeses de supervisió el 2018, que ascendiran a uns 502.500.000 d'euros.
Segons ha explicat l'institut emissor, l'estimació de les despeses per a l'any en curs és superior al de l'exercici anterior a causa de l’efecte de factors tant externs com interns, així com les diferents prioritats supervisores establertes pel BCE. De la mateixa manera, ha indicat que el pressupost destinat el 2018 a la revisió plurianual específica de models interns (TRIM) actualment en curs es manté estable respecte a 2017.
Les taxes aplicables a cada entitat es calculen d'acord amb la seva importància sistèmica i perfil de risc, utilitzant els factors anuals de la taxa facilitades per totes les entitats supervisades amb data de referència de 31 de desembre de l'any anterior. Es calcula al màxim nivell de consolidació dins dels Estats membres participants en el Mecanisme Únic de Supervisió (MUS).
Concretament, comprèn un element mínim per a totes les entitats, que representa el 10% de l'import total a recuperar, i un element variable per a l'assignació del 90% de les despeses. En el cas de les entitats de crèdit significatives de menor grandària, amb actius totals inferiors a 10.000 milions d'euros, l'element mínim de la taxa es divideix per la meitat.