El Brexit i Itàlia donen una empenta a les borses: l'IBEX referma els 8.700

El principi d'acord entre el Partit Demòcrata i el M5S animen la festa

Nieves Amigo / Cristina Hidalgo
Bolsamania | 28 ago, 2019 10:22 - Actualitzat: 18:07
ep economiabolsa- ibex 35 cierrauna subida054 yconsolidaencimalos 9100 puntos
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

IBEX 35

11.617,900

17:35 26/11/24
-0,80%
-93,90

Jornada de menys a més a les borses europees. L'IBEX 35 ha tancat amb una pujada del 0,21% aquest dimecres i referma els 8.700 punts. La resta d'Europa també ha afluixat en la recta final de la jornada. El Brexit i Itàlia han donat una empenta als mercats.

La borsa de Londres ha pujat un 0,5% mentre la lliura cedeix un 1% després que Boris Johnson anunciés la seva intenció de tancar el Parlament fins a la vigília del Brexit per evitar que es veti el seu pla de sortida de la UE. Una sol·licitud que ha aprovat la reina d'Anglaterra, Isabel II.

I d'altra banda, a Itàlia, l'última hora passa pel principi d'acord entre el Partit Demòcrata i el M5S després d'aixecar el veto a Guiseppe Conte, tal com li havia reclamat el Moviment 5 estrelles.

Respecte al Regne Unit, el director d'anàlisi d'XTB a Londres, David Cheetham ha destacat que això "sembla un atac preventiu de Boris contra aquells que intenten bloquejar un Brexit sense acord". I el fet que la la reina aprovi la seva petició, suposa un viatge "més turbulent que mai i els polítics britànics no s'adonen d'això. Han convertit el Brexit en un circ", indica Naeem Aslam, responsable d'anàlisi de ThinkMarkets.

Amb tot, a les borses del Vell Continent han pesat les pujades aquest dimecres després que el mercat de bons nord-americans hagi començat a anticipar una recessió en l'economia. La geopolítica, amb la guerra comercial entre els EUA i la Xina com a protagonista, però també amb tots aquests altres assumptes, és sens dubte l'element que està marcant l'esdevenir del mercat durant els últims dies.

En aquest sentit, es parla també del diferencial entre el bo a 10 anys i el dos anys nord-americà, que ha caigut al seu nivell més baix des d'abans de la crisi financera. Ahir, la rendibilitat del bo a 2 anys (1,52%) va tancar per sobre de la del 10 anys (1,49%). "Això és una cosa que històricament sempre ha precedit a una recessió", precisen els experts de Link Securities. "El sector bancari va ser el que pitjor comportament va tenir (ahir als EUA), en ser el més penalitzat per la inversió de la corba", afegeixen aquests analistes.

Pel que fa a les dades macro de la jornada, la confiança del consumidor GfK a Alemanya de setembre ha quedat en 9,7, per sobre del que s'esperava. A l'àmbit empresarial, BBVA ha comunicat que emetrà CoCos i Ebro Foods ha anunciat la compra de la marca premium d'arròs Tilda. Fora d'Espanya, la britànica Thomas Cook torna a desplomar després d'aprovar-se el seu rescat.

Per la seva banda, cal destacar que el petroli puja més d'un 1% aquest dimecres i encadena la seva tercera sessió en verd després de la caiguda dels inventaris nord-americans. Així, Repsol (+2,6%) ha liderat les pujades de l'IBEX 35 aquest dimecres, acompanyat per Acciona (+1,77%) i Telefónica (+1,5%). A la banda oposada, Mediaset, IAG i Indra han tancat amb caigudes properes al 2%.

contador