El BCE manté els tipus al 4,5% i compleix els pronòstics del consens

Mantindrà els interessos en nivells restrictius mentre sigui necessari

Bolsamanía
Bolsamania | 25 gen, 2024 15:07
le logo de la banque centrale europeenne bce devant son siege a francfort

El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit avui mantenir sense variació els tres tipus d'interès oficials de la zona euro. Tampoc ha fet canvis a la resta de paràmetres de la seva política monetària, en línia amb el que esperava el mercat.

Així, el tipus d'interès de les operacions principals de finançament i els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit es mantindran sense variació al 4,50%, 4,75% i 4,00%, respectivament, per tercera reunió consecutiva.

En un comunicat molt similar al de la reunió del desembre, l'organisme ha anticipat que els interessos es mantindran als "nivells restrictius" actuals el temps que sigui necessari per rebaixar la inflació cap a l'objectiu del 2%.

"La informació més recent ha confirmat en línies generals la valoració anterior del BCE sobre les perspectives d'inflació a mitjà termini. Al marge d'un efecte de base alcista sobre la inflació general relacionat amb l'energia, la tendència baixista de la inflació subjacent ha continuat i les pujades anteriors dels tipus d'interès es continuen transmetent amb força a les condicions de finançament. Les restrictives condicions de finançament estan frenant la demanda, cosa que està ajudant a reduir la inflació", ha explicat l'entitat presidida per Christine Lagarde.

MATEIXOS MISSATGES QUE AL DESEMBRE

En aquest escenari, el BCE ha llançat al mercat els mateixos missatges que al desembre, en comentar que "té la determinació d'assegurar que la inflació torni a situar-se aviat al seu objectiu del 2% a mitjà termini. Sobre la base de la seva avaluació actual, el Consell de Govern considera que els tipus d'interès oficials del BCE estan a nivells que, mantinguts durant un període suficientment llarg, contribuiran de manera substancial a aquest objectiu Les decisions futures del Consell de Govern asseguraran que els tipus d'interès oficials es fixin a nivells prou restrictius durant el temps que sigui necessari”.

El BCE també ha reiterat que "continuarà aplicant un enfocament dependent de les dades per determinar el nivell de restricció i la durada apropiades. En particular, les decisions del Consell de Govern sobre els tipus d'interès es basaran en la valoració de les perspectives d'inflació tenint en compte les noves dades econòmiques i financeres, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària”.

PROGRAMES DE COMPRES D'ACTIUS

Tampoc no hi ha hagut novetats sobre el programa de compres d'actius (APP) i el programa de compres d'emergència davant de la pandèmia (PEPP).

"La mida de la cartera de l'APP s'està reduint a un ritme mesurat i predictible, atès que l'Eurosistema ha deixat de reinvertir el principal dels valors que van vencent.

El Consell de Govern preveu continuar reinvertint íntegrament durant el primer semestre del 2024 el principal dels valors adquirits en el marc del PEPP que vagin vencent. El segon semestre de l'any espera reduir la cartera del PEPP en 7.500 milions d'euros mensuals de mitjana. El Consell de Govern preveu posar fi a les reinversions en el marc del PEPP al final del 2024.

El Consell de Govern continuarà actuant amb flexibilitat en la reinversió del principal dels valors de la cartera del PEPP que vagin vencent, amb l'objectiu de contrarestar els riscos per al mecanisme de transmissió de la política monetària relacionats amb la pandèmia”, ha explicat organisme monetari.

Sobre les operacions de finançament, també ha repetit que, “a mesura que les entitats de crèdit reemborsin els imports obtinguts en el marc de les operacions de finançament a termini més llarg amb objectiu específic, el Consell de Govern avaluarà periòdicament la manera com aquestes operacions i els seus reemborsaments actuals estan contribuint a l'orientació de la seva política monetària".

contador