El BCE eleva els tipus d'interès un 0,25%, fins al 4,5%, el nivell més alt en 20 anys

L'organisme ha elevat la previsió d'inflació i ha rebaixat la de creixement

Bolsamanía
Bolsamania | 14 set, 2023 15:16
lagarde bce mayo23 2

El Banc Central Europeu ha complert amb la filtració que va anticipar als mercats aquest dimarts a la nit i ha pujat els tipus d'interès un 0,25%, fins al 4,5%, el nivell més alt dels últims 20 anys. El tipus de dipòsit ha pujat fins al 4% i el tipus de facilitat de préstec, fins al 4,75%.

D'aquesta manera, el BCE ha fet 10 pujades consecutives en els interessos des que va començar el seu cicle d'enduriment monetari el juliol del 2022. Durant aquest temps, el preu del diner ha pujat en 450 punts bàsics.

AIXÍ HA ESTAT EL COMUNICAT DEL BCE

Al comunicat per explicar la decisió, el BCE ha assenyalat que "la inflació continua baixant, però encara s'espera que segueixi sent massa alta durant massa temps. El Consell de Govern té la determinació d'assegurar que la inflació torni a situar-se aviat a la seva objectiu del 2% a mitjà termini. Per reforçar el progrés cap al seu objectiu, el Consell de Govern ha decidit avui apujar els tres tipus d'interès oficials del BCE en 25 punts bàsics.

En conseqüència, el tipus dinterès de les operacions principals de finançament augmentarà fins al 4,5%; i els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit augmentaran fins al 4,75% i el 4,00%, respectivament, amb efectes a partir del 20 de setembre del 2023".

ELEVA LA PREVISIÓ D'INFLACIÓ

A més, el BCE ha assenyalat que "la pujada de tipus acordada avui es basa en l'avaluació del Consell de Govern de les perspectives d'inflació a la llum de les noves dades econòmiques i financeres, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària".

En aquest sentit, les projeccions macroeconòmiques elaborades pels experts del BCE per a la zona de l'euro del setembre preveuen una inflació mitjana del 5,6% el 2023, del 3,2% el 2024 i del 2,1% el 2025. Això suposa una revisió a l'alça per al 2023 i el 2024 i a la baixa per al 2025. La revisió a l'alça per al 2023 i el 2024 reflecteix principalment una senda més elevada dels preus de l'energia”.

Segons el BCE, "les pressions inflacionistes subjacents continuen sent intenses, malgrat que la majoria dels indicadors s'han començat a moderar. Els experts del BCE han revisat lleugerament a la baixa el camí projectat de la inflació excloent-ne l'energia i els aliments, fins i tot una mitjana del 5,1 % el 2023, del 2,9 % el 2024 i del 2,2 % el 2025.

REBAIXA L'ESTIMACIÓ DE CREIXEMENT

D'altra banda, el BCE ha indicat que "les anteriors pujades dels tipus d'interès acordades pel Consell de Govern es continuen transmetent amb força. Les condicions de finançament s'han tornat a endurir i estan frenant cada vegada més la demanda, cosa que és un factor important perquè la inflació torni a l'objectiu.

Atès l'impacte creixent d'aquest enduriment sobre la demanda interna i l'afebliment de l'entorn del comerç internacional, els experts del BCE han rebaixat significativament les projeccions de creixement econòmic. Ara esperen que l'economia de la zona de l'euro creixi un 0,7% el 2023, un 1,0% el 2024 i un 1,5% el 2025”.

POSSIBLE FINAL DE LES PUJADES DE TIPUS

Després d'aquesta anàlisi, el BCE ha assenyalat un possible final per a l'actual cicle d'enduriment monetari. "Sobre la base de la seva avaluació actual, el Consell de Govern considera que els tipus d'interès oficials del BCE han assolit nivells que, mantinguts durant un període prou llarg, contribuiran de manera substancial a la tornada de la inflació a l'objectiu".

Així, ha afegit que "les decisions futures del Consell de Govern asseguraran que els tipus d'interès oficials del BCE es fixin a nivells prou restrictius durant el temps que sigui necessari. El Consell de Govern continuarà aplicant un enfocament depenent de les dades per determinar el nivell de restricció i la durada apropiats.

En particular, les decisions del Consell de Govern sobre els tipus d'interès es basaran en la valoració de les perspectives d'inflació tenint en compte les noves dades econòmiques i financeres, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària".

contador