L'organisme monetari "està fent un atent seguiment de les tensions actuals"
El Banc Central Europeu (BCE) ha complert el que va anticipar la presidenta, Christine Lagarde, i ha pujat els tipus d'interès 50 punts bàsics a la reunió del març, fins al 3,5%, malgrat la crisi bancària actual. Tot i que l'organisme monetari s'ha mostrat "preparat per respondre, si cal, per mantenir l'estabilitat de preus i l'estabilitat financera a la zona de l'euro".
El Consell de Govern ha decidit apujar els tres tipus dinterès oficials del BCE en 50 punts bàsics. En conseqüència, el tipus d'interès de les principals operacions de finançament i els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit augmentaran fins al 3,50%, el 3,75% i el 3,00%, respectivament, amb efectes a partir del 22 de març del 2023.
"Es preveu que la inflació continuarà sent massa alta durant massa temps. En conseqüència, el Consell de Govern ha decidit avui apujar els tres tipus d'interès oficials del BCE en 50 punts bàsics en línia amb la determinació d'assegurar que la inflació es torni a situar de manera oportuna en l'objectiu del 2% a mitjà termini.
Tot i això, el BCE ha assenyalat que "l'elevat nivell d'incertesa reforça la importància d'un enfocament dependent de les dades per a les decisions del Consell de Govern sobre els tipus d'interès, que estaran determinades per la valoració de les perspectives d'inflació a la llum de les noves dades econòmiques i financeres, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària”.
Per tant, les futures pujades dels tipus, si és que es produeixen, dependran de com evolucioni la crisi bancària i les perspectives sobre la inflació.
ATENT SEGUIMENT A LES ACTUALS TENSIONS
En aquest sentit, el BCE ha destacat que "està fent un atent seguiment de les tensions actuals als mercats i està preparat per respondre com sigui necessari per mantenir l'estabilitat de preus i l'estabilitat financera a la zona de l'euro".
També ha remarcat que "el sector bancari de la zona de l'euro té capacitat de resistència i posicions de capital i de liquiditat sòlides. En tot cas, el BCE compta amb tots els instruments de política monetària necessaris per subministrar suport de liquiditat al sistema financer de la zona de l'euro si calgués i preservar la transmissió fluida de la política monetària”.
MENYS INFLACIÓ I MÉS CREIXEMENT
Sobre les previsions econòmiques, l'entitat ha comentat que les noves projeccions macroeconòmiques dels experts del BCE es van finalitzar a principis de març, abans de la recent aparició de tensions als mercats financers.
Per tant, aquestes tensions afegeixen incertesa al voltant de les avaluacions de l'escenari de referència per a la inflació i el creixement. Abans d'aquests esdeveniments recents, el camí de referència per a la inflació general ja s'havia revisat a la baixa, principalment a causa d'una contribució dels preus de l'energia menor del que s'esperava anteriorment.
Els experts del BCE preveuen ara que la inflació se situarà, de mitjana, en el 5,3% el 2023, el 2,9% el 2024 i el 2,1% el 2025. Alhora, les pressions inflacionistes subjacents continuen sent fortes. La inflació excloent-ne l'energia i els aliments va continuar augmentant al febrer i els experts del BCE esperen que se situï en una mitjana del 4,6% el 2023, per sobre del que s'estimava en les projeccions del desembre. Posteriorment, baixaria fins al 2,5% el 2024 i el 2,2% el 2025, en un context de desaparició gradual de les pressions a l'alça a causa de les pertorbacions d'oferta anteriors i de la reobertura de l'economia i en què l'enduriment de la política monetària frena cada cop més la demanda.
Les projeccions de referència per al creixement el 2023 s'han revisat a l'alça fins a una mitjana de l'1,0% com a resultat, tant del descens dels preus de l'energia com de la capacitat de resistència més gran de l'economia davant el difícil entorn internacional. Els experts del BCE esperen que el creixement repunti posteriorment més, fins a situar-se en l'1,6%, tant el 2024 com el 2025, recolzat per la fortalesa del mercat de treball, l'augment de la confiança i la recuperació de les rendes reals. Alhora, el repunt del creixement el 2024 i el 2025 és més feble del que s'estima en les projeccions del desembre a causa de l'orientació més restrictiva de la política monetària”.
PROGRAMES DE COMPRA D'ACTIUS APP I PEPP
Sobre el procés per reduir el balanç, conegut com a enduriment monetari (QT), el BCE ha preferit no anticipar què passarà a partir del juliol.
"La mida de la cartera APP està baixant a un ritme mesurat i predictible, atès que l'Eurosistema no està reinvertint íntegrament el principal dels valors que van vencent. El descens serà, de mitjana, de 15.000 milions d'euros mensuals fins al final de juny del 2023 i el seu ritme posterior es determinarà més endavant.
Pel que fa al PEPP, el Consell de Govern preveu reinvertir el principal dels valors adquirits en el marc del programa que vagin vencent almenys fins al final del 2024. En tot cas, la futura extinció de la cartera del PEPP es gestionarà de manera que s'evitin interferències amb l'orientació adequada de la política monetària.
El Consell de Govern continuarà actuant amb flexibilitat en la reinversió del principal dels valors de la cartera del PEPP que vagin vencent, amb l'objectiu de contrarestar els riscos per al mecanisme de transmissió de la política monetària relacionats amb la pandèmia”.
OPERACIONS DE FINANÇAMENT
Sobre la retirada de liquiditat als bancs, el BCE també ha volgut ser caut i ha comentat que “a mesura que les entitats de crèdit reemborsin els imports obtinguts en el marc de les operacions de finançament a termini més llarg amb objectiu específic, el Consell de Govern avaluarà periòdicament la manera com aquestes operacions estan contribuint a l'orientació de la seva política monetària".
En aquest sentit, “el Consell de Govern està preparat per ajustar tots els seus instruments en el marc del seu mandat per assegurar que la inflació torni a situar-se al seu objectiu del 2% a mitjà termini i preservar el bon funcionament de la transmissió de la política monetària.
L'organisme també ha destacat que "compta amb tots els instruments de política monetària necessaris per subministrar suport de liquiditat al sistema financer de la zona de l'euro si calgués".
A més, ha subratllat que "l'Instrument per a la Protecció de la Transmissió està disponible per contrarestar dinàmiques de mercat injustificades i desordenades que constitueixin una seriosa amenaça per a la transmissió de la política monetària als països de la zona de l'euro, cosa que permet al Consell de Govern complir amb més efectivitat el mandat d'estabilitat de preus".