L'organisme ha mantingut una reunió d'emergència aquest dimecres
Reunió d'emergència del Banc Central Europeu (BCE) des de les 11.00 hores del matí de dimecres fins a les 14.00 hores tocades per frenar l'escalada en les primes de risc dels països perifèrics, a causa del temor del mercat d'una nova crisi de deute a la zona euro. El Consell de Govern ha decidit que aplicarà flexibilitat en la reinversió dels reemborsaments que vencen a la cartera del PEPP, per tal de preservar el funcionament del mecanisme de transmissió de la política monetària, condició prèvia perquè el BCE pugui complir el seu mandat d'estabilitat de preus. A més, va decidir donar un mandat als comitès pertinents de l'Eurosistema, juntament amb els serveis del BCE, perquè accelerin la finalització del disseny d'un nou instrument antifragmentació que se sotmetrà a la consideració del Consell de Govern.
En un comunicat breu, el banc central ha explicat que la reunió ha tingut com a objectiu intercanviar opinions sobre la situació actual dels mercats. "Des que es va iniciar el procés gradual de normalització de la política monetària el desembre del 2021, el Consell de Govern s'ha compromès a actuar contra els riscos de fragmentació que estan ressorgint", diu el text. "La pandèmia ha deixat vulnerabilitats duradores a l'economia de la zona euro que, de fet, estan contribuint a la transmissió desigual de la normalització de la nostra política monetària entre les diferents jurisdiccions", ha expressat el BCE.
A causa de la reacció negativa dels mercats durant els últims dies, el BCE ha estat sota una gran pressió per comunicar de manera clara com preveu controlar els diferencials del deute perifèric (Espanya, Itàlia, Grècia, Portugal), un cop finalitzat el programa de compra dactius.
En qualsevol cas, la reacció del mercat a l'anunci de la reunió i al comunicat que hi ha seguit ha estat positiva després de les crítiques dels últims dies. La borsa italiana lidera les compres a Europa, ja que l'economia italiana és vista com la més vulnerable pel mercat. També repunta més de l'1% l'IBEX 35, després d'haver-se desplomat més del 9% a les darreres quatre sessions.
A més, la rendibilitat del bo espanyol cau per sota del 3%, després d'haver-se disparat per sobre aquest nivell dimarts per primera vegada des del 2014. En la mateixa línia, el rendiment del bo italià es redueix per sota del 4%.
Tot i això, el resultat d'aquest conclave d'emergència ha estat "una mica decebedor per part del BCE: es va limitar a al·ludir a l'aplicació de la "flexibilitat" en la reinversió dels reemborsaments del PEPP i a accelerar la finalització del disseny d'un nou instrument antifragmentació. No és exactament una mica més decisiu i no requeria una reunió com a tal", indica Neil Wilson, analista de Markets.com.
Aquest dimarts a la nit, Isabel Schnabel, membre del Comitè Executiu del BCE, va deixar clar que l'organisme no "tolerarà" que es produeixi un increment desordenat de les primes de risc que tensioni les condicions financeres.
"No tolerarem canvis en les condicions de finançament que vagin més enllà dels factors fonamentals i que amenacin la transmissió de la política monetària", va afirmar Schnabel, que va afegir que una mesura pot consistir a reinvertir els venciments dels actius comprats dins del programa antipandèmia (PEPP) a comprar bons perifèrics. Un discurs i un mitjà que, previsiblement, reafirmarà el BCE després d'aquesta reunió d'emergència.
ELS DUBTES DEL MERCAT
"El risc que els diferencials dels bons europeus s'ampliïn segueix vigent", afirma Pietro Baffico, economista d'abrdn. Una valoració que és compartida pels inversors, a causa de la manca de concreció de Lagarde quan va parlar sobre aquest tema.
Azad Zangana, economista i estrateg europeu sènior de Schroders, comenta que "la feblesa d'euro després de l'última reunió del BCE fa témer per l'Europa perifèrica". En aquest sentit, l'euro ha cedit guanys i es canvia de mans lleugerament per sobre dels 1,0430 dòlars, després de tocar màxims intradia als 1,05 dòlars, encara que ja hi ha alguns analistes com els de Wells Fargo que anticipen la paritat amb el 'bitllet verd' durant les properes setmanes.
Des d'Axa Investment Managers, critiquen "la vaguetat en el compromís antifragmentació" dels diferencials de crèdit, que va provocar "la consternació dels inversors", alhora que consideren les previsions de creixement "massa optimistes".
Tot i que reconeixen que "és probable que el mercat subestimi la manera com es pot dissenyar (activació del BCE o del govern, condicionalitat, esterilització)", esperen "que es produeixi una major pressió sobre els diferencials abans d'empènyer el BCE a (re)actuar". En aquest context, la reunió d'emergència del BCE ha de rebutjar tots aquests dubtes del mercat.