El Banc d'Espanya confirma que l'euríbor va tancar el febrer al 3,534%

L'índex es col·loca a màxims des del novembre del 2008

Bolsamanía
Bolsamania | 01 mar, 2023 18:16
ep edificio del banco de espana donde desde hace varios dias hacen cola para contratar letras del
Carlos Luján - Europa Press

L'euríbor a un any, que és utilitzat com a referència principal per fixar el tipus d'interès dels préstecs hipotecaris concedits per les entitats de crèdit espanyoles, va pujar al febrer fins al 3,534% des del 3,337% del mes anterior, segons ha confirmat el Banc d´Espanya.

D'aquesta manera, l'índex hipotecari es col·loca a màxims des del novembre del 2008, quan va registrar un valor mitjà del 4,35%. Prenent com a referència els darrers 12 mesos, l'índex registra un ascens de 3,869 punts.

En comparació amb gener, la pujada és de 0,197 punts percentuals, ja que l'euríbor va tancar el primer mes any al 3,337%.

Segons el comparador financer HelpMyCash.com, l'increment mitjà se situarà a prop dels 300 euros mensuals (més de 3.500 euros a l'any), tot i que podria ser superior depenent de les condicions del préstec actualitzat.

Des del comparador recorden que l'interès d'una hipoteca variable és el resultat de sumar dos factors: el valor d‟un índex, que sol ser l‟euríbor, i el diferencial. Periòdicament, normalment cada sis o 12 mesos (segons el que s'ha acordat entre banc i client), l'entitat actualitza el tipus amb l'últim valor publicat de l'euríbor. Així, si aquesta referència ha pujat respecte a la darrera revisió, l'interès augmenta i les quotes s'encareixen. I si ha baixat, el tipus aplicat disminueix i les mensualitats s'abarateixen.

Per desgràcia per als hipotecats, aquesta vegada en sortiran perdent, perquè el valor de l'euríbor d'aquest mes de febrer se situa molt per sobre del registrat un any o un semestre enrere. Segons HelpMyCash, el febrer del 2022 aquest índex va cotitzar al -0,335%, mentre que a l'agost del mateix any (fa sis mesos) se situava a l'1,249%.

En conseqüència, els clients la hipoteca variable dels quals es revisi amb el valor del febrer hauran d'afrontar unes quotes sensiblement més cares. Per exemple, per a un préstec mitjà de 150.000 a 25 anys i amb un tipus d'euríbor més 1% revisat anualment, les mensualitats pujaran uns 293 euros, que representen uns 3.520 euros més a l'any. I si l'interès s'actualitza semestralment, aquest encariment serà d'uns 182 euros mensuals (uns 1.093 euros més al semestre).

contador