El 2016, la mitjana diària de negociació de cada valor del Continu és de 24 milions
El famós inversor d'origen hongarès André Kostolany va deixar escrit, entre les seves moltes reflexions sobre els mercats, que "els diners són l'oxigen de la borsa". Seguint aquest principi, gairebé la meitat dels valors espanyols necessita una bona bombona d'oxigen, amb casos en què, directament, necessitarien un boca a boca d'urgència. En 22 dels 118 valors del Continu la contractació en efectiu és inferior als 100.000 euros al dia.
Ampliant el barem al milió d'euros diaris, durant els set primers primers mesos de 2016, són 52 els que no ho aconsegueixen, segons les dades recollides per Bolsas y Mercados Españoles (BME). És a dir, el 45% del total del continu no arriba a aquesta barrera. La rellevància d'aquestes xifres s'observa si es té en compte que la mitjana diària de totes les cotitzades se situa en els 24 milions d'euros.
Els casos més flagrants són els de dues societats immobiliàries, Sotogrande i Testa Inmuebles en Renta, que no arriben ni als 1.000 euros per sessió. Però la seva situació és absolutament excepcional perquè amb prou feines tenen accions cotitzant al mercat.
Per sota dels 100.000 euros es troben ja diverses cotitzades de renom. És el cas de Funespaña (4.054 euros al dia), Bodegas Riojanas (4.932 euros), Nicolás Correa (20.337 euros), Adolfo Domínguez (24.391 euros), Azkoyen (67.027 euros) o Vocento (82.162 euros).
ELS DOMINADORS DE SEMPRE
Les dades acumulades els set primers mesos també serveixen per a confirmar el domini que segueixen exercint els pesos pesants
Aquests volums en efectiu contrasten en gran manera quan entren en comparació amb els dels valors més negociats. Les dades acumulades els set primers mesos també serveixen per a confirmar el domini que segueixen exercint els pesos pesants més tradicionals dels parquets espanyols: Banco Santander, BBVA i Telefónica. Entre les tres acumulen una negociació propera als 165.000 milions durant els set primers mesos, el 39% del total del mercat continu.
L'entitat presidida per Ana Botín es manté com la cotitzada que més diners mou, amb 73.355 milions, la segueix BBVA, amb 50.313 milions i Telefónica completa el pòdium amb 41.052. milions. Ja en quarta posició emergeix la figura d'Inditex, que malgrat ser la major cotitzada espanyola per capitalització, al voltant dels 100.000 milions d'euros, és a dir, més que Santander i Telefónica junts, no aconsegueix desbancar cap dels tres clàssics del mercat espanyol. Entre gener i juliol s'han negociat 32.273 milions amb els seus títols.
MOLT MÉS QUE UNA ANÈCDOTA
Més enllà de pensar que aquestes dades resulten anecdòtiques, la seva importància per als inversors és total. Quan en un valor gairebé no existeix activitat negociadora vol dir que la seva liquiditat és molt baixa i que, per tant, serà més difícil poder vendre els títols quan es vulgui i al preu que es vulgui.
L'encreuament de les dades de la contractació en efectiu amb la mitjana diària de títols contractats així ho manifesta. Segons les xifres recollides per BME, al juliol Sotogrande no va moure de mitjana ni una acció al dia; la de Funespaña va ser de dos títols per sessió; vuit títols en el cas d'Azkoyen; o 94 títols en Vocento. En contrast, la mitjana del Santander va arribar als 111.055 títols; la de BBVA, els 58.631; la d'Iberdrola, els 27.252; i Telefónica, els 18.731. O el que és el mateix, una freqüència molt més gran i, en definitiva, més facilitat per poder entrar i sortir d'aquests valors als preus que vulgui l'inversor.