La primera ministra va convocar eleccions anticipades per reforçar-se en la seva postura a les negociacions amb Europa
Theresa May va convocar al mes d'abril eleccions anticipades per al 8 de juny amb l'objectiu d'apuntalar el 'Brexit'. Però el terrorisme i el debat sobre la immigració han irromput amb força en aquests mesos. D'altra banda, la premier britànica buscava amb aquest envit electoral reforçar la seva figura al país i endurir la seva posició a les negociacions amb Europa que arrenquen el 19 de juny. En contra de les seves previsions, la conservadora encara la recta final de la campanya electoral amb una possible pèrdua d'escons i molt igualada amb la candidatura laborista de Jeremy Corbyn.
Aquest escenari no és el que esperava Theresa May. Quan va convocar els comicis, els conservadors gaudien d'un amplíssim avantatge en les enquestes, superior fins i tot als 20 punts percentuals. Un avantatge que ha desaparegut. L'últim sondeig de YouGov, que publicava 'The Times', situava la bretxa entre les dues formacions en només quatre punts (42% dels conservadors davant del 38% dels laboristes), amb una pèrdua de 13 congressistes per al partit de May, també conegut com 'els tories', de 330 a 317. Per la seva banda, el laborista guanyaria 24 congressistes, de 229 a 253, el que podria deixar sense majories clares. Aquesta cambra està formada per 650 parlamentaris, una per cada circumscripció, cada escó s'aconsegueix sent el més votat en cadascuna d'elles i no hi ha recompensa per als segons.
May s'ha trobat amb una situació inesperada. Els tres atacs terroristes a Manchester i Londres amb 34 morts han ocupat el debat mediàtic en aquest període per sobre del Brexit. "La primera ministra britànica ha tingut un lideratge erràtic amb aquests atemptats", apunta Emilio Sáenz-Francés, professor de relacions internacionals de la Universitat de Comillas. "Aquest context va ser aprofitat per Corbyn per denunciar la conservadora en la reducció de gairebé 20.000 policies quan era ministra de David Cameron i això va ser un cop d'efecte durant la campanya", apunta.
Els tres atacs terroristes a Manchester i Londres amb 34 morts han ocupat el debat mediàtic en aquest període per sobre del Brexit
Un altre error en campanya del Partit Conservador va ser un manifest en què s'incloïa un pla per fer pagar l'assistència social als jubilats que tinguessin cases de més de 100.000 lliures. "Aquesta mesura va provocar un gran descontentament entre les bases dels 'tories' i va obligar a May a fer marxa enrere amb aquesta mesura", assenyala Sáenz-Francés. Davant aquesta postura oscil·lant de la primera ministra britànica ha aparegut la possibilitat de sortir derrotada en aquestes eleccions. "Hi ha la possibilitat de fracàs relatiu, victòria, però pèrdua d'escons i fracàs absolut, el triomf de Corbyn", valora el professor de relacions internacionals de la Universitat de Comillas.
Un escenari que pot donar un gir de 180 graus a les negociacions del Brexit. Mentre Theresa May i els conservadors aposten per un acord favorable per al Regne Unit o un divorci radical amb la UE, Corbyn i els seus aposten per "un acord en qualsevol cas i descarten qualsevol tipus de ruptura amb Europa", recorda el professor. Dos actors irrompen amb força en escena recollint el vot contra el Brexit i podrien acaparar un 13% del vot de forma conjunta. D'una banda, el Partit Liberal Demòcrata que proposa realitzar un segon referèndum sobre la sortida d'Europa. I, d'altra, el Partit Nacionalista Escocès (SNP), que pretén promoure un nou referèndum d'independència d'Escòcia i incloure un escocès en les negociacions del Brexit, una formació que podria col·locar-se com a aliada del laborisme.
COM REACCIONARAN ELS MERCATS?
Predir la reacció de les borses al resultat de les eleccions al Regne Unit és més complicat del que podria semblar. Fa la impressió que cap dels escenaris possibles seria realment bo per als índexs europeus, encara que el que més convenç és el del triomf amb majoria de May, un dels dos més probables juntament amb un triomf més reduït dels Conservadors.
En primer lloc, si es compleix l'escenari que buscava May, és a dir, guanyar les eleccions amb una majoria àmplia, superior als 14 parlamentaris que té en l'actualitat, els inversors estarien davant d'un escenari que eliminaria la incertesa generada pel que pogués passar si la 'premier' britànica surt afeblida d'aquests comicis. El final de la incertesa seria una cosa positiva per als mercats, que fugen de les 'mitges tintes'. "Aquest és el millor escenari per als mercats i la lliura, i és el que han estat descomptant fins fa poc", assenyala Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities.
No obstant això, hi ha una segona lectura a un triomf amb majoria àmplia per als Conservadors. "Una victòria molt clara de Theresa May permetria que les negociacions comencessin de manera ràpida i sense més interrupcions, però també augmentaria el risc d'un Brexit molt dur, fins i tot una sortida sense acord", apunta Borja Gómez, director d'anàlisi d'Inverseguros-Dunes capital. Per Gómez, no hi hauria cap escenari del tot positiu per a les borses a l'hora de parlar del resultat electoral al Regne Unit. "Tots tenen punts negatius de gran rellevància", recalca.
Si Corbyn i els laboristes s'imposen, les lectures aquí són més desfavorables que favorables per als mercats
L'altre escenari probable, sobretot si es tenen en compte les últimes enquestes, passa perquè els Conservadors guanyin les eleccions, però amb el que seria una victòria reduïda que implicaria un resultat en línia amb el que tenen actualment. Això, explica Borja Gómez, incrementaria la incertesa de manera notable. Fernández-Figares recalca que hauria crisi dins el partit, ja que l'aposta de May de convocar eleccions per aconseguir més suport hauria estat un fracàs. "La lliura cauria i els mercats financers britànics també", apunta el director d'anàlisi de Link Securities, i afegeix: "No està clar com reaccionarien els europeus, ja que, en principi, la debilitat de Londres afavoreix les negociacions del Brexit, encara que podria ser tot el contrari i afavoriria un 'Brexit dur' impulsat per la part més conservadora del partit de mai. De tota manera, la inestabilitat política al Regne Unit serà, a llarg termini, negativa per a Europa".
Els altres dos escenaris possibles (encara que menys probables) inclourien la pèrdua de majoria per part dels Conservadors, en primer lloc, i el triomf del Partit Laborista (cosa que suposaria una sorpresa evident per molt que aquests hagin pujat a les enquestes). Si els Conservadors perden la majoria, des de Link apunten que May es veuria forçada a dimitir alhora que entrarien en escena la necessitat d'acords amb socis. "May necessitaria socis de govern i, depenent de qui fossin els seus companys de viatge, la duresa de les negociacions variaria de manera important", assenyala Borja Gómez. La incertesa entraria en escena i la reacció dels mercats britànics i de la lliura seria negativa.
Finalment, si els Laboristes s'imposen, les lectures aquí són més desfavorables que favorables per als mercats. D'una banda, Corbyn seria partidari d'un 'Brexit suau', cosa que, en principi, resulta positiu per a Europa. Així i tot, aquesta possibilitat -la d'un Brexit suau- es veu com un tant irreal, ja que s'espera que la Unió Europea (UE) busqui una sortida dura que ajudi a dissuadir a altres països per seguir el camí de Regne Unit. A més, Corbyn, considerat bastant 'antiempresa', aplicaria un seguit de polítiques (com l'increment d'impostos a les empreses i a les rendes altes) que no agradarien al mercat.
Al final, el que sembla clar per als experts és que els mercats financers britànics reaccionarien millor si guanya Theresa May de forma clara, com més contundent millor. Aquest resultat, tot i que no es pot dir que sigui "bo" per a la resta d'Europa, sí que podria cotitzar en positiu per contagi i per reflectir un panorama sense canvis i amb absència d'incertesa. En tot cas, guanyi qui guanyi, el resultat electoral, lluny de ser el final, és realment el punt de partida d'un procés, el de l'Brexit, que sembla dur i complicat per a Europa.